Zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte kış lastikleri rafa kalkarken, yazlık lastikler araçlardaki yerini alıyor. Kazalara davetiye çıkarılmaması açısından lastiklerin değişiminin önemli olduğuna değinen uzmanlar, henüz kış lastiklerini değiştirmeyen sürücüleri uyarıyor. Konuyla ilgili konuşan Kahramanmaraşlı lastikçi esnafı Mehmet Özkekik, sıcak havada kış lastiği kullanımının insanlara maddi zarar oluşturduğunu anlatarak, “Halen kış lastiğini yaz lastiği gibi görüp kullanan araçlar var. Son derece sakıncalı. Yazın kış lastiği kullanıldığında yol tutuşu tam tersine dönüyor, fren mesafesi daha da uzuyor. Araç lastik sesini daha fazla içeriye alıyor. Yakıt tüketimi yüzde 5 ila 10 arasında daha fazla oluyor. Lastik eskimesi yaz lastiğine oranla yüzde 50 daha hızlı oluşuyor. Lastik yüke ve ısınmaya maruz kaldığında lastiğin yarılması, yırtılması, gümlemesi söz konusu oluyor” ifadelerini kullandı.

BU ŞEKİLDE KULLANILMASI YANLIŞ!

Mehmet Özkekik, lastik fiyatlarının artması insanları lastik değişiminden uzaklaştırdığını kaydederek, “Kışın yüzde 30 oranında kış lastiği alımı oldu ama o alınanın anca yarısı tekrardan yazlığa döndü. Lastik fiyatları yüksek olduğu için insanlar maalesef yazın yaz lastiğine kışın kış lastiğine rağbet göstermiyor. Yazın yazlık aldıysa yazlıkla binip devam ediyor, kışın kışlık aldıysa o eskiyene kadar onunla devam ediyor. Bu şekilde kullanılması yanlış. Kışın maruz kaldıkları zor duruma yazın da maruz kalmamaları için hızlı bir şekilde bu lastiklerin sökme takma işlemlerini, balans ayarlarını yaptırmalarını şiddetle tavsiye ediyorum” diye konuştu.
 

YIRTILDIKTAN YA DA GÜMLEDİKTEN SONRA İNSANLAR MECBUREN YAZ LASTİĞİNİ ALMAK ZORUNDA KALIYOR

İnsanların bilinçlenmesinden dolayı 5-10 yıl öncesine nazaran şu anda kışın kış yazın yaz lastiği kullanımının artış gösterdiğine değinen Özkekik, “Kesinlikle ve kesinlikle yazın kış lastiği kullanılmasın.  Bundan kaza yapan müşterimiz de var, kaza bela olmasa bile o lastiğin yırtılmasından dolayı maddi zararlara giriyor insanlar. Yırtıldıktan ya da gümledikten sonra insanlar mecburen yaz lastiğini almak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

ŞU ANDA LASTİK FİYATI 600 LİRADAN BAŞLIYOR!

Lastik fiyatlarından da bahseden Özkekik, “Şu anda en uygun araç lastiği maalesef 600 liradan başlayıp 1250 liraya kadar gidiyor. Aracın modeline, ebatına, jantına göre bu şekilde değişiyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz