SGK İl Müdürü Harun Akbalaban, kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerle Kervanhan’da sabah kahvaltısında buluşan Akbalaban, 9 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı yapılandırma kanunu ile ilgili bilgi verdi. SGK borçlarının yeniden yapılandırılma işlemlerinin 30 Eylül 2021 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Akbalaban, “Sigorta primi, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası ve meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları 30 Eylül 2021 tarihine kadar, 4/B (Bağ-Kur) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklarını e-Devlet üzerinden veya bağlı olduğu SGIM/SGM'ye 01/07/2021-01/11/2021 tarihleri arasında başvuru yapabileceklerdir” dedi.

“E-SİGORTA YOLUYLA YAPILANDIRMA BAŞVURUSU YAPILABİLİR”
Akbalaban, pandemi döneminde riski en aza indirmek adına işverenlerin "e-Sigorta" yoluyla kurumca verilen şifreler üzerinden yapılandırma başvurusunda bulunabileceklerini hatırlatarak, 4/B sigortalıları ile primini kendi ödeyen ek-5 ve ek-6 sigortalıların ise "e-Devlet" üzerinden başvuru yapabileceklerini ifade etti.

GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN 3’TE BİRİN ALTINDA OLANLARIN BORÇLARI SİLİNECEK”
Bir başka konuya daha dikkat çeken Akbalaban, şunları kaydetti: “Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 30 Kasım 2021'e kadar gelir testi için başvuru yapması durumunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşlarımızın borçları silinecek ve primlen devlet tarafından ödenecektir. GSS borçlarının 31 Aralık 2021 tarihine kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde ise bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir.”

“GECİKME ZAMMI VE GECİKME FAİZLERİ SİLİNDİ”
7326 sayılı Kanun ile SGK alacaklarının tamamının gecikme zammı ve gecikme faizleri silindiğini belirten il Müdürü Akbalaban, "Bunun yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksleriyle güncellenen tutarlar ödenecek olup bu ödenecek tutarin peşin ödenmesi halinde ise Yİ-UFE'nin yüzde 90’ı, iki taksit ödenmesi halinde ise yüzde 50’si silinecektir. İdari para cezalarımızın borç aslının yüzde 50'si silinecektir. Bu kalan tutarlar YI-UFE ile güncellenecektir" dedi Borçların peşin ödenmesi dışında ayrıca taksitler halinde ödenebileceğini de belirten Akbalaban, işveren ve sigortalılarımız borçlarını ikişer aylık dönemler halinde, ilgili borcun kanunda belirtilen katsayı ile çarpılması sonucunda bulunan tutarı 6, 9, 12 veya 18 taksit ile ödeyebilirler” diye konuştu.

“BU KAÇIRILMAYACAK BİR FIRSATTIR”
Akbalaban, son olarak sözlerine şunları ekledi: “7326 sayılı Kanun kapsamında borçlarını ödemeleri halinde emekli olabilecek durumdaki sigortalılar için Kamu Bankaları ile protokol imzalandı. Bu protokole göre sigortalılarımız, yapılandırılan sigorta prim borçlarının peşin ödeme tarihinin son gününe, yani 1 Kasım tarihine kadar kredi kullanma imkânı sunmaktadır. Kredi taksitleri ise bağlanacak emekli aylıklarından kesilerek ödenecektir. Borçlarını ödemeleri halinde emekli olabilecek. Vatandaşlar bu kaçırılmayacak bir fırsattır. Kanun ile getirilen avantajlardan faydalanmak isteyen tüm sigortalı ve işverenlerin 30 Eylül 2021 tarihi mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları ve başvuru üzerine yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödemelerini ise 30 Kasım 2021 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz