Balık sezonun açılmasıyla birlikte balık satışları başladı ancak esnaf şu ana kadar istenilen hareketliliğin yaşanmadığını ve Kahramanmaraş halkının balığa düşkün olmadığını söyledi.

Balık sezonun kısa bir süre önce açılmasıyla birlikte balık satışları başladı. Ancak hareketlilik yaşanması beklenen şu günlerde satışlar beklentinin altında kaldı. Esnaflar işlerin azalmasındaki en başlıca sebeplerden bir tanesinin ülkede ki seçim belirsizliği olduğunu söyledi. Diğer bir sebep olarak da kısa bir zaman önce Kurban Bayramı’ndan çıkmış olmamız ve akabinde okulların açılmasıyla birlikte ailelerin kırtasiye masrafları oldu. Konuyla ilgili olarak Kahramanmaraş Şazibey Halk Pazarı’nda 10 yıldır balık esnaflığı yapan Süleyman Gürbak Manşet Gazetesi haber ekibine değerlendirmelerde bulundu.

YAĞMUR YAĞMASI SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRİR
İşlerinin bu günlerde durgun olduğunu söyleyen Gürbak, kış aylarının gelmesiyle birlikte balık satışlarının artacağını belirtti. Gürbak, “Şu anda işlerimiz çok durgun. Balık satışlarının artması için yağmurun düşmesi lazım. Tezgâhlarımıza güzel balık gelmesine rağmen işlerimizde henüz bir hareketlenme olmadı. Yavaş yavaş kış ayları yaklaşıyor ve havaların soğuması ile birlikte balık satışlarının da artacağını düşünüyoruz. Bunun dışında Kurban Bayramı ve akabinde okulların açılması da bizim satışlarımızı bir hayli etkiledi. Zaten Kahramanmaraş’ta birinci öncelik her zaman kırmızı et. İnsanların geneli bayram dolayısıyla ete doydular ve beyaz etinde yenmeye başlaması için biraz daha zamanın geçmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘SEÇİM SÜRECİ HARCAMALARI ETKİLİYOR’
Balık satışlarının bu denli azalmasının bir diğer sebebi olarak seçim sürecini gösteren Gürbak, bu süreçten sonra insanlarda ki alım gücünün artarak kendi satışlarının artacağını söyledi: “Balık satışlarındaki bu durgunluğun bir diğer sebebi ise ülkenin içinde bulunduğu seçim süreci de diyebiliriz hepimizin bildiği gibi önümüzde bir seçim dönemi var ve insanlar ne olacağını pek kestiremiyor. O yüzden harcamalarını da kısıtlı tutuyorlar. Bu da her sektörde olduğu gibi balık sektörüne de yansıyor. Tabi bunun yanında okullar da açıldı ve insanların maddi harcamaları da arttı. Öncelik zaruri ihtiyaçlara verildiği için balık kültürü olmayan bir şehirde doğal olarak balık satışları da iyice durgunlaştı.”

‘SICAK HAVA BALIK SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ’
Kahramanmaraş’ta balık kültürünün az olduğunu söyleyen Gürbak, balık satışlarının artması için insanlara gerekli bilgilendirmeyi yaptıklarını belirtti Gürbak, sözlerine şöyle devam etti: “Çok sıcak bir yaz geçirdik. Bu nedenle balık satışları da bir hayli düştü. Yavaş yavaş havaların soğumasına rağmen satışlarımızda herhangi bir hareketlilik olmadı. Zaten genel olarak Kahramanmaraş halkına baktığımızda balık kültürü çok az olan bir şehir olduğunu görüyoruz. Yani Kahramanmaraş’ta balık kültürü yok denecek kadar az. Biz balıkçılar olarak gerek çeşitli reklamlarla gerekse devletin televizyonlarda yayınladığı kamu spotu reklamlarıyla Kahramanmaraş’a ve Kahramanmaraş gibi balık kültürü zayıf olan illere beyaz etin ne kadar yararlı olduğu konuşunda gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Tabi bundan önceki yıllara oranla son 3-4 yılda balık kültürünün biraz daha iyi noktalara geldiğini söyleyebiliriz.

‘BALIK VE BALIKÇILAR AZALDI’

Kahramanmaraş’ta ki barajların artması balıkçılar olarak hiçbir şekilde etkilemediğini belirten Gürbak, bunun sebebinin ise eskisi kadar çok balığın ve balıkçının olmamasına bağladı. Gürbak, “Kahramanmaraş’ta barajların artması bizi hiçbir şekilde etkilemedi. Bunun sebebi ise eskisi gibi çok balığın olmaması ve yine eskisi kadar balıkçının da olmaması. Eskiden balıkta çoktu balıkçıda şimdi ise ikisi de azaldı. Biz şu an tezgâhımızda 10-15 çeşit balık bulunduruyoruz. Bu çeşitlilik mevsime göre değişiyor. Çok fazla olduğu zamanlar da oluyor çok az olduğu zamanlarda oluyor. Bu balıklarımızı biz genel olarak Hatay’dan ve Samsun’dan ve Hatay’dan geliyor. Çok nadir de olsa Kayseri’den geldiği de oluyor. Biz burada balıklarımızı korumak için soğuk hava deposu yapıyoruz. Ayrıca tezgâhlarımızda sürekli buzun içinde tutarak balıkların bozulmasını önlüyoruz. Sürekli taze balık bulunduruyoruz. Balık çok hassas bir besin ve çabuk bozulabiliyor. Biz bunların bozulmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bize gelirken de soğuk hava deposu içerisinde geliyor” ifadelerini kullandı.

‘EN ÇOK SATILAN BALIK HAMSİ’
Balık fiyatlarının genel olarak uygun olduğunu söyleyen Gürbak, bu fiyatların 3 yıldır hiç değişmediğini belirterek “Şu anda Kahramanmaraş’ta en çok satılan balık hamsi. Hamsi hem ucuz hem yapması hem de yemesi çok kolay olduğu için şu anda en çok onu satıyoruz. Genel olarak bakıldığında balıklarımızın fiyatlarının çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Kıyı şehirlerinden Kahramanmaraş’a gelen birçok kişi de bu farklılığı görüyor ve bu duruma çok şaşırıyor. Vatandaşın yemesi için çok uygun fiyatta bu balıklar. Şu anda hamsi 10 TL, alabalık 12 TL, palamut 10 TL, istavrit 13 TL, levreğin fiyatı boyuna göre değişiyor genel olarak 10,13,15 TL arasında, barbun 30 TL’den satışta şu an. Bu fiyatlar Kahramanmaraş’ta 3 yıldır aynı diyebilirim. Herhangi bir değişiklik olmadı” dedi.

‘HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜK’
Balık sezonunun seçimlerden sonra açılacağını ifade eden Gürbak, buna bağlı olarak da şu an halkın alım gücünün düşük olmasına değindi: “Tam anlamıyla balık sezonun açılması seçimin durumuna göre etkiler. Halkın alım gücü şu an düşük. Ekonomik anlamda halk zor zamanlar yaşıyor. İnsanlar da bir ekonomik kriz korkusu var o yüzden vatandaş paralarını dikkatli harcıyor. Bu bütün yerlerde geçerli. Ben bu durumda kendimden pay biçeyim önceki harcamalarımla şimdiki harcamalarım farklı nasıl derseniz açıkçası bende korkuyorum ekonomik krizden ve bu yüzden bende para mı dikkatli harcamaya özen gösteriyorum. Ortada şu an bir belirsizlik var. İnşallah bu belirsizlik ortadan kalkarsa halkın alım gücü de tekrar yükselir.”

‘KIŞ UZUN OLURSA BALIK SEZONUDA O KADAR ARTAR’
Balık sezonunun kışa bağlı olarak uzayabileceğini söyleyen Gürbak, kışa bağlı olarak işlerinde artacağını belirtti. Gürbak, son olarak şunları dedi: “Balıkçılık sektöründe kış uzun giderse balık sezonu da o kadar artar ve işler açılır. Ortalama bir sezonda ne kadar balık sattığımızın çetelesini tutamayız ama sattığımız balık her yıl sattığımızdan bir önceki yıla göre düşüyor. Tabii bunda barajlarında etkisi oluyor. Kaçak bir şekilde balık avlayanlar bizi de zora sokuyor. Bu ara balıkçıların bir an önüne geçilmesi ve barajlarda ki denetimlerin daha sıkı yapılması gerekiyor.”
HABER: EMRE AKKIŞ
FOTO: SERKAN ARDIÇ

Editör: Mahmut Beyaz