Birçok çift, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevdiklerinin yüzünde tebessüme sebep olmak için kıyasıya bir yarışa girerken, bu da hediye ve çiçek sektöründe hareketlilik yaşanmasına neden oluyor. Ancak bu yıl Sevgililer Günü tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına denk gelmesi tüm planları altüst etti. Fakat bu noktada çiçekçilere kısıtlama saatinde özel izin verilirken, hediye sektöründe bulunan gümüşçü ve altıncılar kapalı kaldı. Bu duruma sitem eden Kapalı Çarşının gümüşçü esnaflarından Erol Tütüncü, 14 Şubat’ın gümüşçülerin yıl içerisinde en hızlı iş yaptığı dönem olduğunu belirterek, “Bir yıldır esnaf olarak kendi sektörümüz olarak da ciddi anlamda bir sıkıntının içerisindeyiz. En azından Sevgililer Gününde hafta sonu müsaade tanınabilirdi” dedi.

“ALDIĞIMIZ ÜRÜNLER BİZİMLE BERABER BİR SONRAKİ SEVGİLER GÜNÜNÜ BEKLİYOR”

Gümüşçü esnaf Erol Tütüncü, konuyla ilgili konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Çiçekçilere bir müsaade tanındı. Sevgililer gününden en çok çalışan hediye ve çiçek sektörü. Hediye sektörünün içerisinde Gümüşçüler olarak bizde varız. Sevgililer Günü’nde kuyumcular bir şekilde el altından açtıklarını duyduk. 14 Şubat’ta bizlere kapalı çarşının tamamen kapalı olmasından dolayı herhangi bir şekilde bizlere de izin çıkmamasından dolayı biz tamamıyla kapalıydık. Kendi sektörümüz için yılda en hızlı çalıştığımız, iş yaptığımız dönem. Sevgililer günü haftası 10-15 günlük sürede yıl bazının ortalamasının üzerinde iş yaptığımız dönem. Bu yıl izin olmayınca kazanç anlamında bizi çok ciddi bir şekilde etkiledi. Beni işlerim geçen yılla kıyasladığımda veya önceki yıllarla kıyasladığımda iş olarak, potansiyel olarak yüzde 65’in kaldık. Sevgililer Günü’nde satabileceğimiz ürünlerin tamamını elimizde belli bir stok yaptık, stoklar elimizde şu an. Satış olmadığından bağladığımız para, aldığımız ürünler bizimle beraber bir sonraki sevgiler gününü bekliyor.

“SİRKÜLASYON OLACAKTI”

Bize izin verilebilirdi. 14 Şubat’ta ticari bir hareket var. Ülkemizin durumu, pandemi malum. Bir yıldır esnaf olarak kendi sektörümüz olarak da ciddi anlamda bir sıkıntının içerisindeyiz. En azından Sevgililer Günü’nde hafta sonu müsaade tanınabilirdi, 1-2 gün günlük veya gün içerisinde 3-5 saatlik bir müsaade tanınmış olsaydı esnafa ticari anlamda, ekonomik anlamda daha iyi olacaktı, bir sirkülasyon olacaktı. Devletimiz bununla ilgili bir karar alabilirdi. Sadece bizim sektörümüz değil genel anlamda esnafın şu an çok dikkate alınmadığı biraz daha geri plana itildiği, bir şekilde suni gündemlerle kira yardımı gibi bir şekilde oyalandığımızı düşünüyorum. Sevgililer Günü’nü elimizden aldılar bundan sonra zaten işler duracak. Nereye ne kadar gider bilmiyoruz.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz