- Öncelikle Hoş Geldiniz.

- Teşekkür ederim. Hoş bulduk.

- İş Yeri Sigortası Nedir?

Geleneklerimize göre öncelikle; işimiz, aşımız ve eşimiz anlayışı ile büyütülüyoruz. Çalışma hayatına başladığınız günden bugüne büyük emekler vererek kurduğunuz iş yerinizin beklenmedik, gözle görülmeyen kazalar ile elinizden bir anda kayıp gitmesi maddi zararın yanında manevi zararlara da sebep olmaktadır. İş yeri Sigortası değişik sektörlerde faaliyet gösteren iş yerlerinin, bina ve içindeki mal varlığını olası risklere karşı güvence altına alır. Gazetelerin üçüncü sayfalarında yanan işletmeleri hepimiz okumuşuzdur. İş yeri sigortası çocuklarımıza ve torunlarımıza bacası tüten iş yerleri bırakmamıza vesile olacak bir üründür. Unutmamak gerekir ki risk var ise bunun sigortası da vardır.

- İş Yeri Sigortası Neleri Kapsar?

İş yeri paket sigortası kapsamı sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir.

Neredeyse tüm iş yeri sigortası şartnamelerinde bulunan teminatlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hırsızlık
  • Yangın
  • Deprem

Bu tür iş aksatıcı sebepler genellikle iş yeri sigortası hizmeti veren şirketlerin başlıca sunduğu teminatlardır.

Fakat isteğe göre aşağıdaki teminatlar poliçeye eklenebilir.

İş Yeri Sigortası Teminatları

  1. Yangın, yıldırım, infilak
  1. Enkaz kaldırma
  1. Duman
  1. Yangın mali sorumluluk
  1. Dâhili su
  1. Kira kaybı
  1. Fırtına
  1. Alternatif iş yeri masrafları
  1. Dolu
  1. Makine Kırılması
  1. Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler
  1. Taşıt çarpması (hava, deniz ve kara taşıtları çarpması)
  1. Terörizm
  1. Kazaen Kırılma
  1. Yer kayması
  1. İşveren Mali Sorumluluk
  1. Kar ağırlığı
  1. Mesleki Sorumluluk
  1. Terör
  1. Çevre Kirliliği
  1. Elektronik Cihaz
  1. Hukuksal Koruma
  1. Hırsızlık
  1. Emniyeti Suistimal
  1. Sel veya su baskını
  1. Taşınan Para
  1. Elektrik hasarları
  1. İşletme Sahibi Ferdi Kaza
  1. 3. Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk
  1. Deprem veya yanardağ püskürmesi
  1. İzolasyon eksikliği
  1. Kasa (Yangın ve Hırsızlık)
  1. Geçici Personel Masrafları
  1. Cam Kırılması
  1. İş durması

 -  İş Yeri Sigortası Primleri Nasıl Hesaplanır?

İş yeri sigortası, öteki sigorta çeşitlerine nazaran daha farklı olup, hesaplaması da öteki sigortalardan daha değişik biçimde yapılmaktadır. İş yerinizin faaliyet alanı, faaliyetin risk çözümlemesi, iş yerinin yer aldığı bölge, sigortalanan bedel ve teminat seçimi gibi pek çok ayrıntı göz önüne alınarak, hesaplamalar yapılmaktadır. Sigortalanan bedel göz önüne alındığında korkulacak seviyede primler çıkmamaktadır.

-Ödenecek Hasarlara Örnek verebilir misiniz?

Örnek 1: Bir çalışanınız üretim bandında elini makineye kaptırdı ve parmağı koptu. Belirlediğiniz teminat tutarı dâhilinde işveren mali mesuliyet teminatından bedeni ve manevi tazminatları ödenir.

Örnek 2: İş yerinde yangın çıktı ve kiracı olarak içinde bulunduğunuz binada 150.000 TL’lik maddi hasar meydana geldi. Kiracı Mali Mesuliyet teminatından ödenir.

Örnek 3: İş yeriniz bir plazanın 3. Katında ve bozulan bir musluktan veya patlayan bir borudan gece boyunca su aktı ve hem kendi iş yeriniz, hem alttaki iş yerinde maddi hasar oluştu. Kendi iş yerinizdeki hasarlarınız ödenir, alt kata verdiğiniz hasar Komşu Mali Mesuliyet teminatınız varsa oradan ödenir.

Örnek 4: Voltaj dalgalanması oldu ve elektrikle çalışan makineleriniz veya bilgisayarlarınızda ya da klimalarınızda hasar meydana geldi. Elektronik cihaz veya makine kırılması teminatından ödenir.

Örnek 5: Fırtına çıktı ve tabelanız yerinden kopup birinin kafasına veya aracının üzerine düştü. 3. Şahıs Mali Mesuliyet teminatından ödenir.

Örneklerden de görüleceğe üzere iş yeri sigortaları berber, bakkal, tatlıcı ve çiçekçiden fabrikalara kadar her işletmenin olması gereken sigortalardır. Sadece mallarınızı değil; aynı zamanda hasar dolayısıyla çalışamadığınız süre boyunca giderlerinizi ve 3. Şahıslara verdiğiniz zararları da öder.

-Son olarak iş yeri sigortasıyla alakalı söyleyecekleriniz nelerdir?

Röportaj için teşekkür ederim. Her türlü soru ve katkılarınız için [email protected] adresinden şahsıma ulaşabilirsiniz. Şentürk Sigorta olarak iki şubemizin de iş yeri sigortası olduğunu belirtmek isterim. Son olarak hasarı ödenmiş bir sigortalının görüşlerine yer vermek istiyorum.

“Bir gün sabah çok erken polis aradı iş yerime hırsız girmiş bilgisayarı çalmış. Hızlıca iş yerine gittim ve tutanak tutturdum. Sigorta 2 yıllık bilgisayarı fatura bedeli üzerinden ödedi, kırılan kapıyı da yaptırdı.

Aradan bir yıl geçti, soğuk bir aralık günü Manisa'da fırtına çıkmış dükkânın koskoca tabelası o fırtınaya dayanamayıp kopmuş ve yandaki aracın ön camından içeri girmiş. Biz tabi olaydan bihaberiz. 1 Ocak itibariyle de sigortamızı yeniletmemiştik. Şubat ayında x sigortası aracın kaskodan ödenen bedelini şirketimize rücu etmiş. Yıl 2009 ve rücu edilen bedel 2500 lira. Tam işler kesat yeni sigorta yaptırmamışız, kara kara düşünüyorken sigorta acentesinin elemanı (yakın dostumuz) bu olay aralıkta sigortanız bitmeden olmuş ben bunu hallederim deyip bize rücu edilen parayı eski sigorta şirketimize ödetmişti. O işlerin kesat, paranın dönmediği dönemde bize ilaç gibi gelmişti. Dolayısı ile sigortadan kaçınmayın. İş yerinize, evinize mutlaka yaptırın.”

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz