Kahramanmaraş’ta çarşı merkezinde uzun yıllarca çeşitli meslek gruplarının üretim adresi olan Aras Galeri, Selçuk sitesi, Aynalı Han, Döngel, Çinili Çarşı, Remzi İşhanı gibi binalar meslek gruplarının çekilmesi sonrası kaderine terk edildi. Yüzde 70-80 oranında boşalan İş Hanların da yönetici bulmak bile mümkün olmazken, giriş katlar hariç son derece atıl ve tenha bir hale gelen işyerlerinde güvenlik personeli, bekçi, temizlikçi gibi görevlilerde olmayınca madde bağımlılarının uğrak yeri haline geldi. Öte yandan iş hanlarındaki işyerleri artan kiraların aksine yüzde 60-65 oranında değer kaybederken, satın alımlarda ise yüzde 70 değer kaybı söz konusu oldu. Aras Galeri iş merkezinin yöneticisi Berber Adem Hançer, senelik 20 bin lira olan kira bedellerinin 8 bin liraya, 1-2 kilo altın bedelle satılan işyerlerinin 200 bin liraya kadar düştüğünü kaydetti.

“İŞYERLERİNİN İÇİ YÜZDE 70 ORANINDA BOŞALDI”
Tamamı çarşı merkezde bulunan işyerlerinin gelecekte ciddi asayiş sorunlarına da sebep olacağına dikkat çeken Hançer, yetkililerden binaların düzenlemeye yapılarak tekrardan işler hale getirilmesini istiyor. Hançer, “7 yıldır yöneticiyim. Aras Galeri, Selçuk sitesi, Aynalı Han, Döngel, Çinili Çarşı, Remzi İşhanı bu binalarda kuyumcu atölyeleri vardı. Hanlar şu an âtıl durumda. Yüzde 70 oranında içleri boşaldı. Kira bedelleri de yüzde 60-65 oranında düştü. Senelik daha önce 20 bin lira kira istenen işyerleri şu anda 8 bin liraya kadar düştü. Alım satımlarda da daha önce 1-2 kilo altın istenen işyerlerine şu an 200 bin liraya rahatlıkla alınabilir. Satın alım bedellerinde yüzde 70 düşüş yaşandı.

“GELECEĞİ BELİRSİZ”
Bu düşüşe rağmen kimse gelmiyor. Rağbet yok. Daha önce ayakkabıcıların toplu olarak terk etmesini yaşamıştık fakat yerlerini hızlıca kuyumcu imalathaneleri alınca çok hissedilmemişti. Fakat kuyumcuların boşaltmasıyla beraber potansiyel olarak gelecek kimse yok.  Cadde ve ofis kiraları hızla artarken iş merkezlerinde kira bedelleri hızla düştü. Bu iş merkezlerinin geleceği de son derece belirsiz. Her türlü suç ve madde kullanımının merkezi haline gelebilirler. Çünkü atıl ve metruk binalar haline geldiler.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz