Özellikle son yıllarda hükümetin özverisi Türk mühendislerin yoğun gayretleri sonucunda savunma sanayinde çok önemli mesafeler kat eden ve çok değil bundan 5-10 yıl kadar önce insansız hava uçağı başta olmak üzere savunma alanında birçok teknolojiyi almak için dünya devletlerinin kapısında bekleyen Türkiye, artık dünya literatürlerine damgasını vuran teknolojileri kendi üretiyor. Altay tankı, Atak helikopteri, MPT-76 makineli tüfeği, İnsansız hava ve kara aracı gibi son derece ileri teknoloji savunma araçları üreten Türkiye, savunma alanında artık ithal eden bir ülke konumundan çıkıp üreten bir ülke konumuna erişti.

Bu kapsamda savunma sanayine dikkat çekmek, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın yapmış olduğu çalışmaları geleceğin mühendislerine anlatmak adına KSÜ) ile Mühendisler Derneği’nin işbirliğinde ‘Savunma Sanayinde Güncel Gelişmeler’ konulu konferans düzenlendi. KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Mühendisler Derneği Başkanı Ahmet Gebel, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, Savunma Sanayi Müsteşarlığı İnsansız Hava Araçları Daire Başkanı Fatih Yakıcı, Güvenlik Araçlar ve Özel Araç Projeleri Müdürü Cenk Erbay, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Tank ve Modernizasyon Müdürlüğü Uzmanı Uğur Küçük ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

DAHA FAZLA ÇALIŞMAMIZ GERECEK”
Konferansta konuşan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, şunları kaydetti: “Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi şartlar ve Türkiye’den beklentiler savunma sanayimizin her geçen gün daha da güçlü olmasının gerekliliğini ortaya koyuyor ve bu gereklilik son zamanlarda savunma müsteşarlığımızın çabalarıyla, koordinesiyle üretilen teknolojik ürünlerin Türkiye’ye önemli mesafeler kat ettirdiğini görüyoruz. Bu bakımından bu toplantı çok önemli bir toplantı. Gençlerimizin, bizim adamlarımızın teknoloji alanında çalışan arkadaşlarımızın aynı zamanda devletimizin 2023, 2071 hedeflerine ulaşması yönünde sorumluluğumuzun ne kadar büyük ve önemli olduğunu bu gibi panellerde görüyoruz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak bilimsel altyapımızı, teknolojik altyapımızı geliştirmekteyiz ve bu toplantılar sonucunda da anlaşılacak ki bu noktada daha da fazla çalışmamız gerecek.”

TEKNOLOJİ ALANINDA HIZLA İLERLEDİK”
Mühendisler Derneği Başkanı Ahmet Gebel ise şunları söyledi: “Bugün son yıllarda ülkemizin adeta gurur kaynağı haline gelen savunma sanayi sektörünü konuşacağız. Ülkemiz son yıllarda teknoloji alanında hızla ilerledi. Türkiye artık teknoloji üreten bir ülke konumuna yükseliyor. Bu anlamda savunma sanayimiz özel sektör teşebbüsleri, STK’lar çok ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Bu anlamda bizlerin STK’ların, üniversitelerin ve bizlerin çok ciddi sorumlulukları var. Bugün burada yaptığımız programın temel gayelerinden bir tanesi de şu anda bu alanda eğitim gören arkadaşlarımızın kariyer planlamalarını yaparken bu huşuları bu gelişmeleri bu sektörü göz önünde bulundurmalarıdır.”

Haber: Emre Akkış/Mustafa Kılınç


 

Editör: Mahmut Beyaz