Çin’in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan, Türkiye dahil dünyada 250’den fazla ülkede etkisini gösteren koronavirüs (Covid-19) salgının hızla yayılması nedeniyle sarımsağa olan talep de arttı. Uzmanların vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere yönlendirmesinin ardından Kahramanmaraş’ta daha önce 30-35 TL bandında satışa sunulan sarımsağın kilogram fiyatı 70-100 TL’ye kadar çıktı. Kentte bazı marketler sarımsağın kilogramı 90-100 TL arasında satılırken, manav ve pazarlarda ise 65-70 TL’den satılıyor. Sarımsak fiyatlarında rekor artış sonrası Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan ve Derepazarı olarak bilinen alanda faaliyet gösteren manavcılara giderek, artışın nedenlerini ve vatandaşların tepkesini direkt satıcılara sorduk. Alışveriş yapan vatandaşlar, sarımsak fiyatlarının yüksek olması nedeniyle dert yakınırken sadece 3 veya 5 adet alabildiklerini söyledi. Manavcılar ise koronavirüs sebebiyle bağışıklığı güçlendirmek adına uzmanların yönlendirmesi üzere talep artınca, fiyatların da yükseliye geçtiğini söyledi. Manavcılar, yeni sezon sarımsaklarının 15 gün içinde tezgahlara gelmesiyle fiyatların düşeceğini de söyledi.

“SARIMSAĞI TEK TEK SATIYORUZ”

Derepazarı’nda manavcılık yapan Adem Zencir, hem sezon sonu hem de koronavirüs sebebiyle sarımsak fiyatlarında inanılmaz bir artışın olduğunu söyledi. Sarımsağın fiyatının yüksek olması sebebiyle vatandaşların tek tek aldığını anlatan Zencir, “Şuan sarımsakta sezon sonuna geldik. Hem sezon sonu olması hem de koronavirüs sebebiyle sarımsak fiyatlarında inanılmaz bir artış var. Özellikle virüsün yayılmasından sonra uzmanlar sarımsağın antibiyotik özelliği olduğunu anlatarak tüketilmesi gerektiğini söylemişti. Bu tür açıklamalar ve haberlerin ardından sarımsak fiyatları daha da arttık. Gerçekten de sarımsak faydalıdır, her gün tüketilmesi de gerekir. Aynı zamanda stokçular da bu fiyatların artmasında büyük rol oynadı. Fiyatlar yüksek olunca vatandaşların talebi de azaldı. Adamlar televizyonda izliyorlar, almaya geliyorlar ama fiyatları duyunca geri çekiliyorlar. Pahalı olduğundan dolayı öyle kilogram olarak satamıyoruz, tek tek satıyoruz. Sarımsağın tanesi 4 ya da 5 TL’den satılıyor. Tam kilogram fiyatı ise 65-70 TL civarında seyrediyor. Şuan fiyatlar çok yüksek, bundan iki hafta öncesinde kilogramı 35 TL’ydi, bu hastalık çıktıktan sonra kat kat arttı” dedi.

“SARIMSAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR”

Sarımsağın faydalarını anlatan Zencir, “Son derece besleyici olan sarımsağın bir dişi yalnızca 4 kaloridir. Sarımsak tam bir C vitamini deposudur, magnezyum bakımından zengindir. Sarımsak soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla mücadele eder, tansiyonu dengeler. Kolesterol seviyesini dengeleyen sarımsak kalp krizi riskini azaltır. Düzenli sarımsak tüketen kişilerin Alzheimer ve demans gibi hastalıkla yakalanmasının güç olduğu belirtiliyor. Sarımsak akciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Yapılan araştırmalar dünyaca ünlü iki antibiyotikten sarımsağın yüz kat daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Sarımsak sindirim sistemi problemlerini önler. Elbette bu şifalı bitki bağışıklık sistemini güçlendirir” ifadelerini kullandı.

“KORONAVİRÜS DAVASINDAN ÖNCE 30 TL’YDİ”

Bir diğer manav Hacı Mehmet Arslan ise koronavirüs öncesinde sarımsağın fiyatının 30-35 TL arasında olduğunu belirterek, “Sarımsak koronavirüs davası çıkmadan önce 30 TL’ydi, bu olaylardan sonra sarımsak oldu 70 TL. Zaten ithal sarımsak, Çin sarımsağı diyoruz. Yerli sarımsak piyasada hiç yok, hepsi Çin’den geliyor.  Stok durumunda depolardan geliyor şuan piyasadaki sarımsaklar. Sarımsak haricinde bütün meyve ve sebzelerin fiyatları normal. Mesela limon 6,5 TL. Sarımsak bitti artık, fosalma diyoruz artık boşalıyor. Şuan adam 1 tonda 100 kilogram çıkartıyor artık. Fire olarak gittiği için de mecburen müşteriye yansıyor. Vatandaşlar artık tek tek alıyor, sarımsak öyle 5 kilogram alınacak bir şey olmaktan çıktı. Atıyorum 1 kilogram alsan bir kış yersin. Ben bu fiyatı geçeceğini tahmin etmiyorum, yükselmez. Zaten yeni sarımsak çıkıyor, 15 güne kadar yeni sarımsak satılır. Fiyatlar da o zaman düşer” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz