Dinimizce kutsal bir meyve olarak bilinen incir, beslenme ve sağlık anlamında da önemli bir yere sahip. Subtropik meyvelerin kraliçesi olarak da adlandırılan incir, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Kahramanmaraş’ta da sınırlı alanlarda üretiliyor. Türkiye’nin Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgesinin belirli yerlerinde başarıyla yetiştirilmesinin yanında, ülkemiz kuru incir üretimi ve ihracatında da uzun yıllardır lider bir konumda bulunuyor. Gerek taze gerekse de kurutularak tüketilen incir, ihracat meyvesi olarak da ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. İncir meyvesine önem veren Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, şehrimizin tarımsal ürün desenine bir yeni halka daha eklemek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Türkoğlu İlçesi Kılılı Mahallesi’nde bulunan kurutmalık incir bahçelerinde tarla günü ve hasat etkinliği düzenlendi.

SARILOP İNCİRİ ADAPTASYON DENEMESİ BAŞARIYLA GEÇTİ”

Düzenlenen tarla günü ve hasat etkinliğinde açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, sarılop incir çeşidiyle ilgili demonstratif amaçlı kurulan bahçeden önemli sonuçlar aldıklarını söyledi. Kurutmalık sarılop incirinin ticari çeşitlerinin Kahramanmaraş’a girmesini sağlamak istediklerini belirten Emiralioğlu, “Kahramanmaraş’ımızın iklimi birçok meyve türünün bir arada yetişmesine imkan sağlıyor. Bunlardan birtanesi de incir. Yalnız ilimizde incir üretimi geleneksel metodlarla yapılıyor ve kurutmalık incir üretimi bölgemizde çok fazla yapılmıyor. Biz öncelikle bu mahallemizde daha çok ihracata yönelik olan sarılop incir çeşidiyle ilgili bir bahçe demonstratif amaçlı kurduk. Şu an bu bahçemiçde çiftçimiz hasadını yaptı ve ticari olarak satmaya başladı. Bizde bu neticeyi çiftçilerimizle paylaşıp bu sarılop incirinin bu bölgedeki yaptığımız adaptasyon denemesinin sonuçlarını çiftçilerimizle paylaşıp yeni kurulacak bahçelerde bu tip kurutmalık ticari çeşitlerin de bölgemize girmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

EGE’DE YETİŞEN ÜRÜN TİCARİ OLARAK BURADA DA YETİŞİR”

Ege bölgesinde bulunan Aydın, Denizli ve İzmir’de yetişen bütün ürünlerin Kahramanmaraş’ta da ticari olarak yetişebileceğini dile getiren Emiralioğlu, “her zaman söylüyorum. Bunlardan en önemlisi de bu bölgede yoğun bir şekilde yetiştirilmesi gereken ürünlerden bir tanesi de İncir. Bunla ilgili geleneksel bir üretim tarzı, geleneksel bir yetiştiricilik var. Kapalı bahçeler şuan elimizde mevcut değil o yüzden bu bahçeyle ilgili biz çalışma başlattık. Geçtiğimiz yıl sonbahar da 2 bin 500 fidanı toprakla buluşturduk. Bundan sonra ki dönemde biz, çiftçilerimizi, üreticilerimizi, özellikle teknik elemanlarımızı, Ülkemiz, dünyada önemli bir yeri olan incir konusunda lider bir ülke. Bu anlamda Kahramanmaraş ili de hem iç piyasa da hem de ihracat potansiyeli olması nedeni ile ihracatta incir üretiminde ülkemiz de gerektiği yeri bulacaktır. Sarılop inciri kurutmalık bir incir, bu incirler bölgemizde ekonomik olarak, ticari olarak yetiştirilebiliyor. Bu çalışma da bize destek olan çiftçilerimiz çok yardımcı oldular. Yeni bir şeyleri denemeye cesaret etmek son derece önemli. Bölgemizde bu anlamda Sarılop inciri anlamında iki yüz üç yüzlük dönümlük bahçeler de kuruldu. Önümüzde ki yıllar itibari ile büyük çiftçilerimiz de bu konuya yatırım yapmaya başladılar. Bölgemiz de incir konusunda önemli bir potansiyel oluşacaktır. Bu yüzden İlimizin ilçeleri, incir yetiştiriciliği bakımından önemli bir bölgedir” şeklinde konuştu.

DEMONSTRASYON ÇALIŞMALARININ OLUMLU SONUÇLANDI”

Sarılop inciri ile ilgili teknik bilgiler veren Ziraat Yüksek Mühendisi Sefair Bağcı ise Kahramanmaraş’ta incir yetiştiriciliğinin halkın tüketim alışkanlığına dayalı yapıldığını söyledi. Türkoğlu’nda kurutmalık sarılop incir bahçelerinde yapılan demonstrasyon çalışmalarının olumlu sonuçlandığını da sözlerine ekleyen Bağcı, “Burada aslında bir sonuç demonstrasyonunun paylaşmak amacıyla birlikteyiz. Sarılop incir çeşidinin beş yıl önce kurduğumuz demonstrasyon bahçemizdeki 5. yıl verimlerini konuşmak ve ilimizdeki adaptasyon ve çeşit performansını değerlendirmek için hep beraber bugün bu toplantıyı yapmış oluyoruz. İlimizde yaklaşık TÜİK kayıtlarına göre 1087 dekar alanda incir üretimi yaplıdığı biliniyor. Ancak bu gerçek rakamları yansıtmadığını düşünüyoruz. Fiili durumda çok daha fazla incir ağacı varlığımız mevcut. Bunun da temel nedeni incir bahçelerinin genellikle mülkiyet sorunu olan araziler üzerine kurulmuş olması ve uzun yıllardan beri halkın tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak da özellikle zeytin, bal, fıstık gibi kültür bitkileriyle karıyık her aile kendi ihtiyacı için bahçesinde üç-beş ağaç bulundurmak şeklinde marjinal alanları değerlendirmek üzere yetiştiricilik yapıyor. İlimizde abbas inciri öne çıkıyor. Bunun yanında sarılop, güz inciri, dürdane, Bursa siyahi, mor incir, ağ incir ve sarı incir gibi çok fazla çeşidi bir arada barındıran bir bölgedeyiz. İlimiz incir yetiştiriciliği anlamında imkana sahip ve bunu kullanmak için de İl ve İlçe müdürlükleri olarak ne yapılabilir anlamında çalışma yürütmeye başladık. Aydın’da yetişen sarılop incirinin ilimiz ekolojisine de uyumlu olacağını düşünerek bu bölgede deneme çalışmalarına başladık. Bugün içinde bulunduğumuz sarılop çeşidiyle kurulmuş 3 dekar alan bu deneme bahçelerinden birtanesi. Görüyoruz ki beşinci yılın sonunda sarılop incir çeşidi ilimizde adaptasyon ve çeşit performansını başarıyla yerine getirmiş ve artık tüm dünya ticaretine söz konusu standartlarda kuru incir ticaretininde ilimizden yapılabileceğini bize göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.

İNCİR KURUTMA KÜLTÜRÜNÜN YETERLİ SEVİYEDE DEĞİL”

Sarılop incirinin taze tüketiminin yanında kurutmalığa uygun, kaliteli bir ürün olduğunu da dile getiren Bağcı, Kahramanmaraş’ta incir kurutma kültürünün yeterli seviyede olmadığını söyledi. Bağcı, “Özellikle diğer sofralık incir çeşitlerinden yâda bölgemizdeki kurutmalık incirlerden farklı olarak olgunlaşan incirler taze tüketim için bu aşamada hasat ediliyor. Eğer kurutmalık olarak düşüneceksek ağacın başında küpelenme şeklinde kuruyor ve bizde buna teknik anlamda buruklaşma diyoruz. Buruklaşan meyvelerin meyve suyu oranı yaklaşık yüzde 45’lere düştüğü zaman kendisinden bir mantar tabakası oluyor ve daldan kendisini yere bırakıyor. Biz kurutmalık incir hasadını bu aşamada yapıyoruz. Henüz biz Kahramanmaraş ili üreticileri olarak bütün incir kurutma kültürümüz yeterli değil. Buna da sarılop incir çeşidiyle alışacağız. Çünkü alışageldiğimiz sistem kurutmalık incilerimizi daha önceden olgunlaşan meyveler içi açılarak güneşte kurutma şeklindeydi. Bu geleneksek bir kutuma yöntemiydi ve bu yöntem artık ticarette sınırlı kalıyor. Eğer geleneksel sistemde incirleri satarsak, bu yıl serbest piyasa koşullarında toptan 7,5 TL, perakende 9 TL’den almış. Ama biz bunu bütün olarak kurutabilirsek çiftçinin satış fiyatı minimum 15 TL olacak. Bu fiyat farkını düşündüğümüzde de dünyada olan kurutma şekline alışmamız ve yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu kapsamda da biz müdürlüğümüzdeki teknik eleman arkadaşlarımızla birlikte eğitim-yayım çalışmalarımızı hızla devam ettireceğiz” dedi.

750 KİLOGRAM CİVARINDA MAHSÜL ALDIK”

Kılılı Mahallesi muhtarı Ali Bozdağ da yapılan çalışmalardan memnun olduklarını belirterek, “Sarılop cinsindeki incir meyvemiz ilk kez Kahramanmaraş’ta burada arazimizde yetiştiriliyor. Bu yıl da 750 kilogram civarında mahsulümüzü aldık. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kurutmalık sarılop incir bahçelerinde tarla günü ve hasat etkinliğine Pazarcık Kaymakamı Çağlayan Aydın, Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve Türkoğlu İlçe Müdürlüğü çalışanları ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz