28 Ekim’de Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması ile başlayan kutlamalar, Kahramanmaraş Valisi Vahdetin Özkan’ın makamında tebrikleri kabulü ile devam etti. Daha sonra tüm protokol üyeleri, Trabzon Bulvarı üzerinde kurulan bayram alanına geçerek, burada hazırlanan programa katıldı. Törene; Vali Vahdetin Özkan, 2’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Uğur Bülent Acarbay, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri, Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Cihat Sezal, siyasi ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi öğrencileri protokolün önünde halk oyunu gösteri yaptı. Daha sonra günün anlam ve önemine binaen konuşma yapan Vali Vahdettin Özkan, “Aziz milletimizin tarihteki en parlak başarılarından biri olan cumhuriyetimizin 95’inci yıl dönümünü kutluyorum” dedi.

“CUMHURİYET, MİLLETİMİZİN TARİH SAHNESİNDE YENİDEN DİRİLİŞİNİN ADIDIR”
Özkan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyet ezelden
ebede akıp giden tarihimizde çok önemli bir aşamadır. Cumhuriyet ezelden var olan milletimizin tarih içindeki büyük yolculuğunun çok önemli bir anda ona yepyeni bir hayatiyet kazandıran, yepyeni ufuklar açan muhteşem olaydır. Yani cumhuriyet, milletimizin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adıdır. Bizim millet olarak bir arada tutan cumhuriyet misakının temelini tüm insanların eşitliği ve özgürlüğü fikrini oluşturmaktadır. Cumhuriyet ırk, din, dil, inanç, cinsiyet, farkı gözetmeksizin her Türk vatandaşının ortak varlığıdır. Cumhuriyet memleketin 4 bir yanından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kahraman Anadolu halkının tüm imkânsızlıklara rağmen olağanüstü bir gayret ve fedakârlıkla başlattığı mücadelenin destansı bir sonucudur. Sütçü İmam’ın kahraman torunları, Kahramanmaraşlılar Cumhuriyetimizi birlik ve beraberlik ebediyen koruyacağız. Devletimiz içte ve dışta şer odaklarıyla mücadele ederken en büyük destekçisi olan siz aziz milletimiz, 15 Temmuz gecesi FETÖ kalkışmasına karşı aynı ruhla cumhuriyetine ve demokrasisine sahip çıkmıştır.”

“ÜLKEMİZİN GELİŞİMİNİ VE BÜYÜMESİNİ GENÇLERİMİZ DEVAM ETTİRECEK”
Ülkenin gelişimini ve büyümesini gençlerin devam ettireceğini söyleyen Vali Özkan, “Bilinmelidir ki milletimizin desteği tüm terör örgütlerine karşı verilen mücadelelerde devletimizin en büyük itici gücüdür. Bu ülkeyi bölmeye, karıştırmaya, dış politikaların liderlik yapmasına engel olmaya, istikrarlı ekonomisini zayıflatmaya çalışan küresel zalimlere karşı olan FETÖ, PKK gibi terörlere devletimiz siz kahraman milletimizin desteği ile izin vermeyecektir. Fedakâr, çalışkan Kahramanmaraşlılar ülkemiz tüm bunlara rağmen ekonomik alanda büyümeye, kalkınmaya, istikrarlı ilerleyişe devam edecektir. Dünyada ekonomik gelişmeleri takiben gerekli açılımları sürdüreceğiz. Türkiye’m, Türkiye Cumhuriyeti, kültürü, demokrasisi ve hukuk sistemiyle sadece bölge ülkenin değil tüm dünyaya örnek olmaya devam etmektedir. Türkiye’nin, bölgede ve dünyada söz sahibi ülke olmasına rahatsız olanlar bu kadar şer odaklarını üzerimize salmaktadır.  Cumhuriyetimiz ilim, irfan ve ahlak sahibi, inancına, tarih ve kültürüne, milletine ve bütün insanlara karşı görevlerini bilen ve yerine getirmeye çalışan gençlere emanet ediyoruz. Ülkemizin gelişimini ve büyümesini siz kıymetli gençlerimiz devam ettireceksiniz. Bu sorumluluk bilincini sizlerde olduğuna inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü istiklal ve kahramanlarımızı şehit ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Tekrar en kalbi duygularımla cumhuriyet bayramınızı kutluyorum” şeklinde konuştu.

“MİLLETİMİZİN CUMHURİYET BAYRAMINI TEBRİK EDİYORUM”
Törenin sona ermesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, şunları kaydetti: “Bugün Cumhuriyetimizin yeniden varoluşunun 95. Yılını kutluyoruz.  Yani bu millet tarihte her zaman bütün dünyanın gözünün önünde her zaman bir tehlikeyle karşı karşıya kalmış ve her zamanda büyüme idealinde olmuş bir millet. O yüzden de her zaman tehdit altında olmuş ama her seferinde de bu mücadeleden başarıyla çıkmış bir millet. Bugün yine o başarıyla çıkmanın anısını, tarihini yaşatıyoruz. Çocuklarımız bunu bilsin istiyoruz. Bizim tarihimizi unutmadığımızı, bizim tarihimizde neler yaşadığımızı ve yeniden varoluşun ne olduğunu gösterdiğimiz için bizim için çok anlamlı bir gün. Bundan sonra çocuklarımızın yetişmesinde, bu ülkenin geleceğinde geçmişte yaşadığımız bu kahramanlıklar ve yeniden varoluş mücadelesinin bundan sonraki büyümemize ve büyümemize katkısı olsun diye, köklerimizden kopmayalım diye her yıl coşkuyla kutluyoruz.  Bütün milletimizin cumhuriyet bayramını tebrik ediyorum.”

“ALLAH AZİZ VATANIMIZI KORUSUN”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise şunları dedi: “Cumhuriyetimizin 95. Kuruluş yıldönümünü hep beraberce idrak ettik. Cumhuriyetimizin kurucusu başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş gazilerimize, şehitlerimize ve bugün cumhuriyetimizin ilelebet yaşaması için canını siper eden kahraman şehitlerimize, güneydoğu gazilerimize, sınır ötesi operasyonlarda gözünü kırpmadan şehadete yürüyen kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Bizler şehirlerin yöneticisi olarak bu şehirlerimizi cumhuriyetimize layık bir şekilde en iyi en güzel en yaşanabilir hale getirmek içinde yoğun gayret etmekteyiz. İnşallah cumhuriyetimiz daha da güçlenerek geleceğe güçlü adımlarla yürüyeceğiz. Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Allah ülkemizde yapılan saldırılara karşı aziz milletimiz adına aziz vatanımızı korusun inşallah. Birlik beraberliğimiz daim olsun diyoruz ve aziz hemşerilerimizin cumhuriyet bayramını tebrik ediyoruz nice cumhuriyet bayramı kutlamalarına diyoruz.”

HEMŞERİLERİMİZİN CUMHURİYET BAYRAMINI GÖNÜLDEN KUTLUYORUM”
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’te, “Tarihi kahramanlıklara dolu bir milletin önemli kahramanlık örneklerinden bir tanesi cumhuriyet. 1923’de kurulmuş Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş ve aradan 95 yıl geçmiş ama bu ülkenin kahramanlıkları, ülkesi için yaptığı fedakârlıklar hiçbir zaman eksilmemiştir. Bunun en son örneği 15 Temmuz’dur. Bu ülkeye zarar vermek isteyenlere, bu ülkeyi işgal ettirmek isteyenlere bu millet bir defa daha kahramanlığını ve büyüklüğünü göstermiş ve millet iradesine gem vurulamayacağını, set vurulamayacağını göstermiş. Dolayısıyla cumhuriyet bayramımız bu kahramanlıklardan çok önemli bir örnektir. Bu örneği bugün hep beraber milletimizle beraber kutladık ve yaşadık. Ben bir defa daha bütün Kahramanmaraşlı kardeşlerimizin cumhuriyet bayramını gönülden ve yürekten kutluyorum. Böyle güzel günlerde inşallah kahramanlık günlerimizde, cumhuriyet bayramı törenlerimizde milletimizle beraber tekrar birlikte olmayı temenni ediyorum. Bütün Kahramanmaraşlı kardeşlerimizin de cumhuriyet bayramını gönülden kutluyorum” dedi.

Haber: Emre AKKIŞ/Mehmet Can TEKDÖŞ

Editör: Mahmut Beyaz