Türkiye’de özellikle son yıllarda çırak veya kalifiye eleman bulamamaktan dolayı yakınan birçok meslek ve sanayi kuruluşunun imdadına hükümet yetişti. Yeni dönemde kalifiye eleman açığını kapatmak ve bu noktada sanayilerin elini güçlendirmek isteyen hükümet, yeni bir destek programına imza atarak, hem öğrencileri hem de iş verenlerini memnun etmeyi amaçlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle hayata geçmeye hazırlanan yeni hibe projesinden çıraklık eğitimini tamamlayan her öğrenci 'Ustalık Belgesi' alarak faydalanabilecek.

TEORİK İLE PRATİK EĞİTİM BİR ARADA OLACAK
Yeni dönemde Meslek liselerindeki öğrencilerin teorik ve pratik eğitimi bir arada görmeleri için çalışma yapan Milli Eğitim Bakanlığı, meslek lisesi mezunlarına 'tekniker' unvanı vererek, kişinin kendi iş yerini açmasını teşvik ediyor. Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, meslek liselerinden ustalık belgesi alan kişilere 50 bin TL hibe olmak üzere faizsiz 100 bin TL destek verileceğinin altını çizerek, mesleki eğitimde kurslara devam eden kişilerin zorunlu eğitim süreçlerini de tamamlanıyor olmalarını önemli bulduklarını söyledi. “Vatandaşlarımızın, mezunlarımızın bunlardan haberdar olmasını, kendi ayakları üzerinde durabilecekleri, kendilerinin yönetebilecekleri projeleri geliştirmeleri için KOSGEB ile işbirliği içerisinde olmalarını tavsiye ediyorum” diyen Akkurt, ilerleyen günlerde endüstri meslek liselerini sanayi bölgelerinin içerisinde yaparak, pratik ile teorik eğitimi bir arada vermeyi amaçladıklarını vurguladı.

ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Akkurt, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Mesleki eğitimle ilgili olarak son dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çok ciddi çalışmalar var. Bunlardan bir tanesi de mezun olanların tekniker unvanı ile göreve başlayacak olmalarıdır. Tabii meslek liselerindeki okuyan çocuklarımız biraz daha sanayinin içerisinde yetişen çocuklarımızdır. Belki mali imkânları olmayan, mali olanaktan uzak olan kişilerdir. Bunlara da devletimiz imkân ve fırsat veriyor. 50 bin TL hibe daha sonraki süreçlerde ise ihtiyaç duyulması halinde 100 bin TL faizsiz geri ödeme kolaylıkları olan bir destek var. Bu paralar bir defaya mahsus verilmiyor. Onlar her iş kalemi için ayrı ayrı ödeniyor. Örneğin, büro malzemesi için ayrı, teknik eleman çalıştırmak için ayrı, makine, teçhizat alımı için ayrı ödeniyor. Ancak toplamda arzu edilirse 150 bin TL civarında bir paraya ulaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitimde kurslara devam eden kişilerin zorunlu eğitim süreçlerini de tamamlanıyor olmalarını önemli buluyoruz. Bugüne kadar öğrencilerin hem okula gidip hem mesleki eğitim almaları onlar açısından da zor bir süreçti. Artık bu önümüzdeki dönemde bu onlar için mesleki eğitime devam ettiklerinde 12 yıllık zorunlu eğitimi de bu süreçle ilgili olarak tamamlamış olacaklar.

TECRÜBELİ, BİRİKİMLİ VE DENEYİMLİ ELEMANLAR YETİŞTİRİLECEK
Program ile birlikte tecrübeli, birikimli ve deneyimli elemanların yetiştirileceğine dikkat çeken Akkurt, “Proje ile istihdam, üretim, mesleki eğitimin altyapısını oluşturmak ve sanayiye ara eleman yetiştirmek amaçlanıyor. Biz Kahramanmaraş sanayisinin ihtiyaç duyduğu tüm personelleri, tüm ihtiyaçları karşılayabilecek durumda değiliz. Çünkü onlar çok daha kaliteli, tecrübeli, birikimli kişiler arıyorlar. Biz burada tecrübeli, birikimli, deneyimli insanların yetişmesine de bu anlamda katkı sunmuş oluyoruz. Bu kişiler artık ayakları üzerinde durup, kendi atölyelerinde, işyerlerinde çalışıp ürettikleri takdirde bir entegrasyonu da bu süreçle ilgili olarak sağlamış olacaklar” diye konuştu.

MESLEKİ EĞİTİMLE BİRLİKTE ZORUNLU EĞİTİMDE TAMAMLANACAK
Öğrencilerin mesleki eğitimle beraber zorunlu olan 12 yıllık eğitimi de tamamlayacağını ifade eden Akkurt, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Zorunlu eğitimin 12 yıllık süreciyle birlikte sanayiye ara elemanların girmesinin önünde bir engel vardı. Ama şimdi öğrencilerimiz mesleki eğitimlere yönlendiğinde zorunlu eğitimini tamamlamış oluyorlar. Daha sonraki süreçte de iş yerlerinde çalışma fırsatları buluyorlar. Bizim önümüzdeki dönemde hayalimiz, arzumuz artık endüstri meslek liselerini sanayi bölgelerinin içerisinde yaparak, öğrencilerin pratik eğitimle teorik eğitimi aynı ayda görmesini istiyoruz. Bu süreçte de iş verenlerimiz öğrencilerimizi, oradaki çalışanları, staja gelenleri görüyorlar ve takip ediyorlar. Onların bu takibi doğrultusunda işlerine yarayacağını düşündüğü kişiler olursa zaten bunları bırakmıyorlar ve onlar orada stajları biter bitmez oranın kadrolu elemanı olarak çalışmaya başlıyorlar. Bu süreç devam ettiği noktada bizim ihtiyaç duyduğumuz elemanlarımızı mutlak surette sistemimize dâhil olacaktır.”

ÜRETMEK LAZIM”
Türkiye’nin üreten insanlara da ihtiyacının olduğunu dile getiren Akkurt, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kişiler, “Türkiye’de iş kurmak istiyorum. Çalışmak istiyorum, üretmek istiyorum” dedikleri takdirde ve şartlarını uygun alanlara getirdiklerinde devletimizin hem hibe imkânlarından hem de diğer katkılarından istifade edebileceklerini ifade ediyorum. Herkesin doktor, avukat, hâkim, savcı olmasına gerek yok. Bir kısmımızın da üretici alanında bulunması gerekiyor. Alın teri ile kazanıp, ürettiğimiz takdirde hiç kimsenin ayıplayacağı, küçük göreceği bir iş yapmadığımızı bilelim.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz