Kahramanmaraş’ta kış aylarının gelmesiyle birlikte aracına kışlık bakım yaptırmak isteyen vatandaşlar sanayiye akın etti. İşlerin hareketlendiğini söyleyen oto sanayi esnafının da yüzü güldü.

Kış mevsimi nedeniyle işlerin hareketlendiğini dile getiren sanayi esnafı, her yıl bu aylarda yoğunluğun yaşandığını ifade etti.  Vatandaşların araçlarına kışlık bakımı yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunan sanayi oto esnafı Ümra Balık, araç sahiplerinin kışın zor anlar yaşadığını ve çoğu zaman yolda bile kaldıklarını ifade etti. Kış mevsiminde karşılaşılabilecek risklere karşı motorlu araçların bazı bakımlardan geçmesi gerektiğini belirten Balık, "Soğuk, sisli, yağmurlu ve karlı havalarda araç kullanımı her zamankinden daha riskli olduğundan araçların da buna göre hazırlanması gerekiyor. Motorun sağlıklı çalışabilmesi için soğutma suyuna antifriz konulmalı. Motorun ilk hareketi zorlaşacağından akü kontrol edilmeli, su seviyesi düşükse tamamlanmalı. Kışa girerken özellikle dikkat edilmesi gereken yer motor soğutma suyunun antifriz miktarı. Motordaki su miktarı doğru ayarlanmazsa soğuk yerlerde su donar ve motor bloğuna zarar verir. Eski bir akü, soğuk havalarda görevini tam yapamayabilir, bu nedenle kontrol edilmeli. Seyir güvenliği için silecek süpürgelerinin lastikleri ve silecek suyu da gözden geçirilmeli. Soğutma sıvısında kaçak varsa araç kontrol edilmeli ve kaçak önlenmeli” dedi.

‘ARAÇLARA GÜNLÜK 100 ÇİFT KIŞLIK LASTİK TAKIYORUZ’

Araçlara günlük ortalama 100 çift kışlık lastik taktıklarını belirten Balık, “İşlerimiz mevsim itibariyle gayet hareketli durumda. İnsanlarımızda otomobillerinde kışlık bakım yaptırma bilinci oluştu. Artık vatandaş geçmiş yıllarda ki araçlarına kara düzen binmiyor. Bu yüzden de vatandaşlar araçlarına bakım yaptırmak için akın akın sanayiye geliyor.  Günlük ortalama 100 araca kışlık lastik takıyoruz” şeklinde konuştu.

‘LASTİK ÇAPINA UYGUN ZİNCİR BULUNDURULMALI’

Diğer bir oto sanayi esnafı Neşat Çam ise şunları kaydetti: “Kış seyahatlerinde arabada aracın lastik çapına uygun zincir bulundurulmalı. Zincir daha önce kullanılmışsa herhangi bir kırık, eksik veya ezilme olup olmadığı kontrol edilmeli. Camda donmalar olmaması için cam suyuna antifriz ilave edilmeli. Antifriz, cam suyunun donmasını engeller ve daha iyi performans alınmasını sağlar. Silecek suyunda her zaman için soğuğa dayanıklı özel sıvılar kullanılmalı. Soğutma sıvıları antifriz desteği yerine, sürekli su ile tamamlanmamalı. Mevsim şartlarının ağır olduğu yerlere giderken arabada bir buz kazıyıcının bulunması gerekir. Zincir takma, lastik değiştirme gibi durumlar için arabada buna elverişli bir eldiven olmalı.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz