Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte Kahramanmaraşlı vatandaşlar zahire hazırlıklarına başladı. Ev ekonomisine katkı olarak salça işine giren esnaf Muhammet Akkök, kışlık salça yapımı hakkında gazetemize bilgiler verdi

Kendi evinde yaklaşık 10 işçiyle biber ve domates salçası üreten Muhammet Akkök, öncelikle yıkayıp daha sonra hijyenik bir ortamda temizleyerek kaliteli salça çıkardığını belirtti. Temizleme işlemi bittikten sonra makinasıyla salçayı çeken Akkök, vatandaşlara salça yapımı hakkında önemli ipuçları verdi.

 

‘KATKI MADDESİ KULLANMAM’

Domates ve biber salçasını kendi evinde hijyenik bir ortamda yaptığını ve müşterilerine kaliteli hizmet sunduğunun altını çizen Akkök, “Domates ve biberi toptan alırım. Biber ve domates salçasını bizzat kendi evimde yaparım. Salçaya hiçbir katkı maddesi katmadan yaparım. Hijyenik bir ortamda yaptığım salçayı müşterilerime sunarım” dedi.

 

‘GÜNEŞTE KURUDUKTAN SONRA HAZIR OLUR’

Salçanın yapımından da bahseden Akkök, salçanın güneşte kuruduktan sonra hazır hale geldiğini söyledi. Akkök, “Salça yapımına başlarken öncelikle biberleri kesip çekirdeklerini temizlerim. Çekirdekleri temizlendikten sonra da suda iyice yıkanır. Daha sonra makineye girer ve çekildikten sonra tepsiler halinde güneş olan bir yere serilir. Sürekli karıştırılır. Daha sonra kendi yüzdelik tuz oranı ayarlanıp atılır. Güneşte kuruduktan sonra hazır hale gelir.”

 

‘KALİTELİ BİBER KULLANILMALI’

Salçanın lezzetli olması için domates ve biberin kaliteli ürünlerden olması uyarısında bulunan Akkök, aynı zamanda salçanın içerisinde biber tohumunun dahi olmaması gerektiğini vurguladı. Akkök, “Salçalık yapımında biberin iyi olmasına dikkat edilmeli. Biber ne kadar kaliteli olursa salçada o kadar lezzetli olur. Tabii salçalığı yaparken de hijyenik olunması çok ama çok önemlidir. Salçalığın içinde biber tohumunun bile olmaması gerekir” şeklinde konuştu.

‘SALÇA BİR YIL İÇERSİNDE BİTİRİLMELİ’

Salça yapımının belli bir dönem içerisinde tüketilmesi gerektiğini ifade eden Akkök, “Salçalıklar ne kadar güneş görürse o kadar kaliteli ve lezzetli olur” dedi. Bir yıldan sonra salçalıkların yenmez hale geldiğini ve vatandaşlar salçayı bu süre içerisinde yetecek kadar aldığını dile getiren Akkök, konuşmasına şu şekilde son verdi: “Kışlık salça yapımının belli bir dönemi vardır. Salçalık yapımına sonbaharda başlanır ve kışa girmeden yapımı biter. Salçalık domates ve biber ne kadar güneş görürse o kadar kaliteli ve lezzetli olur. Yapılan salçaların bir yıllık bir zamanı vardır. Bir yıldan sonra salçalıklar yenmez. Bu zaman geçtikten sonra salçanın yavaş yavaş yüzü kararmaya başlar ve bozulur. Bunun için de zaten vatandaşlar evine yetecek kadar salçalık alır. Kaliteli sağlıklı salçalar üstünden ne kadar zaman geçse de üstü karamaz ve bozulmaz.” Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz