Kahramanmaraş’ta soğuk havaların kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde ısınmak için evlerinde kömür yakan vatandaşları korku sardı. Özellikle soğuk kış günlerinde doğalgazdan sonra en gözde ikinci yakacak konumunda bulunan kömürün sahtesinin yapılması ve piyasa da satılması sonrası kömür almakta çekingen davranan vatandaşlar, çareyi elektrikli ısıtıcılarda arıyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mahrukatçı esnafı Ali Çam, ucuz kömürün insan sağlığını tehlikeye attığı kadar, çevre kirliliğine de büyük zararları olduğunu belirtti.

UCUZ MAL EN PAHALI MALDIR”

Kükürttün insan sağlığı için çok zararlı madde olduğuna vurgu yapan Çam, “Ucuz mal en pahalı maldır” dedi. Çam, “Yerli kömürlerin kül ve kükürt oranı çok fazla. Vatandaşlarımız ucuz kömür alacağız derken küle para veriyorlar. İthal Kömürde kül oranı yüzde 9 iken yerli kömürde yüzde 20-30 arası değişiklik gösteriyor. Kükürtte insan sağlığı için çok zararlı. Ucuz mal en pahalı maldır” dedi.

İNSANLAR KÖMÜRÜN KALİTESİNİ ANLAYAMIYORLAR”
Piyasada çakma kömürlerin bir hayli fazla olduğunu kaydeden Çam, kömürün 5 bin kalorinin altında olmaması gerektiğini söyledi. Çam, “İnsanlar kömürün kalitesini anlayamıyorlar. Bunun için güvendikleri yerden alışveriş yapıyorlar. Muhakkak bir kömür denetleme sistemi şart. Çoğu vatandaş kömür ne kadar diye soruyor ama asıl aldıkları şey enerjidir. Kalorisi düşük kömürlerin özellikle denetlenmesi gerekli. Kömür 5000 kalorinin altında olmamalı. Poşetleri farklı içindeki kömürler farklı satışlar çok fazla. İnsanlar kömür alırken bu yüzden ucuzluğu biraz daha arka plana atmalı. Maalesef maddi durumun zayıflığından kaynaklı ilk sorulan şey fiyat oluyor. Daha öncede belirttiğim gibi ucuzunu alarak aslında çok daha fazla zararlı çıkıyorlar hem çevreye hem kendilerine hem de ceplerine. Piyasadaki çakma kömürler de bu zararların en büyük dostudur. Vatandaşların çok dikkatli olması gerekli çünkü normalde kömürde kükürt oranı yüzde 1’i geçerse sıkıntı ama çakma kömürlerde yüzde 5-6 oranını yakalıyor” şeklinde konuştu.

KIRSAL MAHALLELERE SATIŞIMIZ DAHA FAZLA”
Kömür satışlarının şu an için iyi olduğunu anlatan Çam, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Site ve apartmanlarda kömür maliyeti çok daha düşük. Kömürden vazgeçen doğalgaz veya başka bir ısınma sistemi kullanan vatandaşların cepleri daha çok yanıyor. Faturaları bunun en büyük kanıtıdır. Kömürü pahalı olarak görenler yanılgıdadır. Özellikle şu anda kırsal mahallelerimize çok fazla odun ve kömür satışını gerçekleştiriyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz