Okulların açılmasına kısa bir süre kala sahte okul malzemeleri ve kırtasiyelik ürünlerin üretilmesi yaygınlaştı. İnsan sağlığına zarar veren ve yasak yollarla üretilen okul malzemelerinin üretimi gün geçtikçe daha da yaygınlaşıyor.Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır kırtasiyecilik işiyle uğraşan Hasan Ejderha, sahte kırtasiyelik ürünlerin zararları ve kırtasiyelik ürünlerin alımı sırasında dikkat edilecek hususları anlattı.

“SAHTE KIRTASİYELİK ÜRÜNLERE SAĞLIK BAKANLIĞI ZATEN İZİN VERMİYOR”
Sahte ürenler konusunda vatandaşa uyarılarda bulunan Ejderha, şöyle konuştu: “Sahte okul çantaları, suluklar ve bunun gibi sahte ürünlere biz kesinlikle yanaşmıyoruz ve insanlarında yanaşmasını istemiyoruz. Bu tür sahte kırtasiyelik ürünlere Sağlık Bakanlığı zaten izin vermiyor. Fiziksel anlamada gelişmelerinde yan etkisi vardır. Vatandaşların kırtasiyelik eşya konusunda dikkat edecekleri şeylerden birincisi özellikle çanta için, gidip merdiven altı yerlerden bu tür ürünleri almaları doğru değil neden diye soracak olursanız, sahte bir çantayı, orijinal bir çantayla kıyasladığınız zaman fiyat farkı çok fazla değil. İnsanların orijinal kırtasiyelik eşyalara yönelmesi lazım. Orijinal ürünlerin firmalarının verdiği bir garanti süresi var. Ürüne herhangi bir şey olduğu zaman bunu hemen firma değiştiriyor. Ama sahte ürünlerde böyle bir durum yok. Sahte bir çanta aldığınız zaman hemen o ürün deforme oluyor çabuk yırtılıyor.”

KANSEROJEN MADDEYE DİKKAT
Sahte ürünlerde kanserojen madde olduğuna dikkat çeken Ejderha, vatandaşın bu tür ürünlere yanaşmaması gerektiğini belirterek yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: “Burada öğrencinin bir tanesine çanta verdik. Çantanın hatalı olduğunu söylediler ve çantayı geri getirdiler. Firma çantayı sorgusuz sualsiz hemen değiştirdi. Bundan dolayı orijinal ürünler tercih etmeleri vatandaşlar açısından hem maddi anlamda hem de manevi anlamda daha iyi olur. Orijinal bir çantayla sahte bir çantanın arasında ki fiyat farkı 20 lira bile değil. Vatandaşlar piyasada ki ucuz mallara rehavet etmesinler ucuz ürün en nihayetinde kalitesizdir. Bu tür ucuz ürünler kanserojen maddeler içeriyorşeklinde konuştu.

“BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR”
Boya kalemleri, kokulu silgiler, baskılı çantalar ve rengârenk kırtasiye malzemeleri... Her okul döneminde çocukların düşlerini süsleyen bu kırtasiye ürünlerinin merdivenaltı üretimleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Okulların açıldığı bu dönemde kırtasiyeler de raflarını yeni ürünlerle doldurdu. Piyasada yüzlerce çeşit ürün var. Haliyle de çocuklar gözlerini bu rengârenk ve güzel malzemelerden alamıyor. Ama bu çeşitliliğin arasında fark edemediğimiz durumlar da oluşabiliyor. Merdivenaltı üretimler en çok bu dönemlerde artıyor. Merdivenaltı kırtasiye ürünlerini bilinçsizce alan anne babalar çocuklarının sağlığını riske atmanın yanında birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor.

HASTALIK RİSKİ ARTIYOR
Kalitesiz ürünler alerjik reaksiyona neden oluyor. Bu ürünlere temas eden eller ağız ve göze sürüldüğünde ya da koklandığında başta egzama ve solunum yolu bozuklukları olmak üzere çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Konu ile ilgili Pelikan Türkiye Genel Müdürü Pınar Ersoy şu açıklamaları yapıyor; “Kırtasiye ürünlerinin ana maddesi plastik. Ucuz hammadde kullanılarak üretilen ürünlerde kullanılan solvent, fitalat, azor, ağır metaller, formaldehit gibi maddelerin yalnızca çocuklara değil erişkinlere de zararlı olduğu bir gerçek.”

SOLVENTSİZ YAPIŞTIRICI KULLANILMALI
Anne ve babalar okul masraflarından ve büyük harcamalardan kaçınırken ucuz ve kalitesiz ürünler alıp, istemeden çocuklarının sağlığını riske atabiliyor. Kırtasiye ürünlerinde solventiz yapıştırıcı ürünleri sağlıklı olmakla birlikte kuruma süresi solvent içeren yapıştırıcılara nazaran daha uzun süreli olarak biliniyor. Ancak özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için solventsiz ürünlerin kullanımı daha uygun.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Kırtasiye ürünü alırken tanınmış, güvenilir bir marka tercih edilmeli.

- Ürününün üzerinde yer alması gereken sağlık, kalite vb. gibi sertifikaların ibarelerine dikkat edilmeli.

- Üretim tarihi ve kullanım amacına bakılmalı.

- Kırtasiye ürünlerinde kullanılması gereken CE/EN 71/ISO/TSE gibi sertifikaların bulunduğundan emin olunmalı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz