Eşine çok ama sonucuna az rastlanan olay Kahramanmaraş’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, çok değer verdiği akrabasının nişanına gitmek için hazırlık yapan ve bu hazırlıklarının içerisine kuaförü de ekleyen bir kadın, saçlarını boyatmak üzere kuaföre gitti. Kuaförde saçları boyandığı sırada saç derisinde defalarca yanma hisseden kadın, kuaföre bu olayın normal olup olmadığını sordu. Kuaförde saç derisinin yanmanın olabileceğini, bu durumun normal olduğunu söyledi. Ancak her geçen dakika saç derisi daha da yanan kadın, kuaförü terk ederek soluğu hastanede aldı. Acılar içerisinde kıvranarak hastaneden darp raporu alan kadın, saçlarının derisini yakan kuaför için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Aradan geçen zaman zarfında mahkemeye intikal eden olayda hâkim, kuaföre bilinçli taksirden ötürü toplam 3 bin TL adli para cezası verirken, mağdur kadının avukatına da 2 bin 100 TL olmak üzere toplam 5 bin 100 TL ödemesine karar verdi.

“KUAFÖRÜN MESLEKİ BİLGİSİNE DAYANARAK YANMAYI ÖNGÖRMESİ GEREKTİ”
Gerçekleşen bu dikkat çekici konuyla ilgili konuşan saç derisi yanan kadının avukatı Avukat Emine Nalçacı, olayı detaylı olarak şu şekilde anlattı: “Geçtiğimiz günlerde müvekkilim yakınının nişan törenine katılmak için kuaföre gidiyor. Amacı saçlarını boyatarak yeni boyanmış pırıl pırıl saçlarla nişan törenine gitmek, bunun için de Kahramanmaraş’ta tanınan da bir kuaför salonu tercih ederek yüklü bir meblağ ödüyor. Kuaförde kadının saçlarına gerekli işlemler yapılırken müvekkilim saç derisinde bir yanma hissediyor ve bunu orada çalışan elemana söylüyor. Eleman kendisine bunun normal olduğunu belirtiyor. Aradan bir süre geçtikten sonra yanmalar daha da çok artıyor ve müvekkilim acıya dayanamaz hale geliyor. Bunu kuaföre yine belirtiyor. Kuaför bu durumun yine normal olduğunu ve beklemesi gerektiğini belirtiyor. Müvekkilim en sonunda acıya dayanamayarak kuaför salonunu terk etmek zorunda kalıyor ve ardından saç derisinde ciddi yaraların oluştuğunu, saçının çoğunun dökülüp eline geldiğini fark ediyor. Müvekkilim bunların üzerine sağlık kuruluşuna başvurmak zorunda kalıyor. Sağlık kuruluşunda da bir rapor tanzim ediliyor. Saçında yanıkların oluştuğu sağlık kuruluşu raporu ile ispatlanıyor, yani halk arasında bilinen tabirle müvekkil darp raporu alıyor. Müvekkilim raporu aldıktan sonra işlemi yapan kuaförden şikâyetçi olduğunu belirtiyor. Dosya savcılığa intikal etti. Savcılık gerekli incelemeyi yaparak ifadeleri alarak taksirle yaralamaya sebebiyet vermekten kuaföre kamu davası açtı. Bu dava suç tipi bakımından önemli husus kuaförün mesleki bilgisine dayanarak yanmayı öngörmesi kullanılan malzemelerin saç derisinde bu tarz etkilerinin olacağını öngörmesi gerekti.”

“HÂKİM SEÇENEK YAPTIRIMLARA ÇEVİRMEDİ”
Mahkemede hâkimin sanık kuaför için seçenek bir yaptırım uygulamadığını belirten Nalçacı, “Dava asliye ceza mahkemesinde görüldü. Kuaförde bizzat saç boyama işini yapan kişi sanık olarak yargılandı. Kuaför salonunun sahibi ise şahit olarak dinlendi. Gerekli savunmayı yaptılar, ancak ceza almaktan kurtulamadılar. Yargılama neticesinde hâkim Türk Ceza Kanunu 89. Maddesi uyarınca taksirle yaralamaya sebebiyet vermekten sanığı adli para cezasına mahkûm etti. Karar seçenek yaptırımlara da çevirmedi. Cezayı sanığın ekonomik duruma göre taksitlere böldü. Sanık adli para cezasını eşit taksitler halinde ödeyecek. Bu karar şu yönden önemli; kuaförlerdeki uygulamalar, lazer epilasyon salonlarındaki hijyen ve sağlık dışı yöntemler tüketicilerde maddi-manevi ciddi zararlar meydana gelebiliyor. Buraları yöneten kişiler aslında bu konularda çok bilinçli değil. Bu ceza ile bu tarz yerleri işletenlerin daha bilinçlenmelerini ümit ediyoruz. Müvekkilimin ilgili kuaför salonunda saç boyama için verdiği bir bedel söz konusu, ayrıca olay sebebiyle tekrarı mümkün olmayacak bir nişan törenine katılamadı. Müvekkilin maddi ve manevi zararlarını da tüketici mahkemesinde talep edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz