Yediiklim eğitim uzmanı Mustafa Kaplan, ilkokula ve anokuluna başlayan öğrencilerin ilk kez okul heyecanı yaşarken velilere büyük görev düşmektedir; Öğrencinin Okulu, öğretmeni sevmesi için okulun ilk başlarının çok önemli olduğunu, bu sürecin okul-aile-öğrenci işbirliği ile atlatılabileceğini söyledi. Okula alışmakta zorlanan öğrenciler için de anne ve babanın ilk günler okula gitmesinin normal olduğunu söyleyen Kaplan; ilk bir iki hafta aşamalı olarak bu sürecin atlatılması gerektiğini,  bu sürecin uzamasının ise sorun olabileceğini belirtti.

“ÇOCUKLARLA BİRLİKTE HAZIRLIK OKULA ALIŞMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR”
Okula hazırlık süreci ile ilgili de bilgiler veren Kaplan, “Okulların açılmasına bu kadar az bir süre kala, yapılacak en önemli şey çocukla birlikte okula hazırlık sürecine başlamak. Çocukla birlikte alışveriş yapmak, birlikte okulu gezmek, öğretmenle mümkünse önceden tanışmak çocuklar için rahatlatıcıdır. Binayı tanımak, öğretmenle daha önce tanışmış olmak, çocuklarda rahatlamaya sebep olabilir. Bu düşünceyle de zaten 1. Sınıfa başlayan öğrenciler için 5-6 Eylülde okulların başladığını da hatırlatırız” dedi. Daha önce okula giden ve şu anda uzun bir tatil yapan öğrenciler için de okula başlama sürecinin zor olabileceğinin altını çizen Kaplan, öğrencilere okul ile ilgili geçen sene öğrendikleri bilgileri beraberce hatırlatmaya çalışmak, hazırbulunmuşluk halini artıracağını söyledi.

SINAV VE DERS BAŞLAMA HEYECANINI ORTAK YAŞAYAN ÖĞRENCİLER
Ayrıca 8. Sınıf ve 12 sınıf öğrencilerinin okul açılma heyecanının yanında sınav heyecanı ile birlikte eğitim-öğretim sezonuna gireceğini belirten Kaplan, bu sürecinde sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için öğrencilerin dönem başından itibaren süreci sıkı tutması gerektiğini, düzenli ders çalışma sonrası hedeflerine ulaşmanın kolaylaşağını söyledi. Kurs imkânlarından, deneyimli kişilerden destek almanın da sınavlarda başarılı olmada katkı sağlayacağını belirten Kaplan, “Sabırla çalışmak hedefimize ulaşmada en önemli şart” dedi.

2019 – 2020 YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MEB TAKVİMİ
Milli Eğitim Bakanlığı ilk kez okulları erken başlatarak yaz tatil süresi kısalacak ve iki dönemde birer haftalık tatil süresi eklediğini söyleyen Kaplan; Bu durum öğrencilerin okuldan soğumasını azaltacağını dönem içinde tatilin ise dinlenerek eğitim sürecine katkı sağlayacağını düşünebiliriz dedi.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
2019-2020 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayacak.

İLK ARA TATİL NE ZAMAN?
İlk ara tatil 18-22 Kasım tarihlerine denk gelecek.

1. DÖNEM NE ZAMAN BİTECEK?
1. dönem 17 Ocak 2020 tarihinde sona erecek. İkinci dönem 3 Şubat 2020 tarihinde başlayacak.

İKİNCİ ARA TATİL NE ZAMAN?
İkinci ara tatil 6-10 Nisan 2020 arasında yaşanacak. 13 Nisan 2020'de ikinci dönem başlayacak.

2020 YAZ TATİLİ
19 Haziran 2020 tarihinde tamamlanarak 11 haftalık yaz tatili başlayacak.

1, 5 VE 9’UNCU SINIFLAR 5-6 EYLÜLDE BAŞLIYOR
Oryantosyon için Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5’inci sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretime başlayacak hazırlık sınıfı ve 9’uncu sınıf öğrencileri ile pansiyonda kalacak öğrencilerin, eğitim görecekleri okul hakkında bilgilendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, öğrencilerin yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlamalarına katkıda bulunulması amacıyla 5-6 Eylül 2018 tarihlerinde uyum eğitimi yapılacak.

TENEFFÜS SÜRELERİ UZATILDI
Bir ders saati süresinin eskisi gibi 40 dakika olduğu ilköğretim kurumlarının teneffüs sürelerine ilişkin düzenleme yapıldı. Yönetmelikte yapılan değişiklikle çocuğun sosyal gelişimine katkı sağlayan teneffüs süreleri uzatıldı. Daha önce 10 dakika olan tam gün eğitim yapılan okullardaki teneffüs süreleri en az 15 dakikaya çıkarıldı. İkili eğitim yapılan okullarda ise bu süre en az 10 dakika olacak.


Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz