Dulkadiroğlu İlçesi Ulu Camii güzergâhında bulunan işyerinde yaptığı saat tamirciliğine deyim yerindeyse ömrünü veren Güngör Akkeçeci, zanaatını yaşatmak için uğraş veriyor. Sağlığı elverdiği sürece mesleğini icra edeceğini söyleyen Akkeçeci, “A’dan Z’ye her marka ve model saatin onarımını yapıyorum. Bu mesleğin kilit noktası el becerisidir. El becerisi sabırla buluşturabilmek de çok önemli tabii. Zanaatımı yıllardır zevkle icra ediyorum. Bu sayede stresten de arınıyorum. Örneğin eski kurmalı saatler var. Onların tamirini yaptığım zaman karşısına geçer bir bardak çay içerim. Bundan zevk alırım. Her meslekte olduğu gibi bu mesleği de sevmeniz lazım. Sevmezseniz yapamazsınız” şeklinde konuştu.

“KRONOMETRELİ SAATLERİN ÇOK FONKSİYONLU OLANLARI VAR”
Tamir ettiği saat sayısının günden güne farklılık gösterdiğinden bahseden Akkeçeci, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Eline bir iş alırsın 15 dakikada biter. Eline bir iş alırsın 3 saatte bitiremezsiniz. Mesela kronometreli saatlerin çok fonksiyonlu olanları var. Bu saatleri eline aldığın zaman tamamen söküp işlem yaptığında bir hayli zaman alır. Kronometreli saatleri sökmeden ‘tamir ettim’ diyemezsin. Bir işi eline aldığında yüzeysel olarak yapamazsınız. Duvar saati de olsa kol saati de olsa mekanik ya da elektronik de olsa böyledir.” Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte kol saati kullanımının eskiye oranla azaldığını belirten Akkeçeci, vatandaşları ‘merdiven altı’ diye tabir edilen saatlerden uzak durmaları ve marka saatleri kullanmaları konusunda uyardı.

“EL BECERESİNİ KAVRAYABİLMEK KÜÇÜK YAŞLARDA MÜMKÜN”
Akkeçeci, son olarak şunları kaydetti: “Herkes okusun, iyi güzel ama 12 yıl zorunlu eğitim var. 6 yaşındaki çocuk okula başladı, 12 yıl geçtikten sonra yaşı oldu 18. Çıraklık zaten en az 4 – 5 sene. Ben bir şeyler öğreteceğim askerliği çıkacak, askere gidecek. Askerden geldikten sonra tekrar uğraşmam lazım. Şimdiki çocukları görüyorum. Geliyor, ‘biz bu işi yapabilir miyiz?’ diye soruyor. El becerisi varsa yapabileceklerini söylüyorum. Ama saati açınca ‘bu iş yapılmaz’ diyor, dönüp gidiyor. Sabır çok önemli. El beceresini kavrayabilmek küçük yaşlarda mümkün oluyor.” Bundan 40 yıl önce kentte 30 civarında saat tamircisinin bulunduğunu şimdilerdeyse bu sayının bir hayli azaldığını anlatan Akkeçeci, ömrü elverdiğince bu işi yapacağını sözlerine ekledi.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz