Tam kapasite ile çalıştığında Türkiye’de 24 milyon konutun aydınlatmasını sağlayan, kurulu elektrik gücü bakımından Türkiye birincisi olan Kahramanmaraş’ta, yenilenebilir enerji konusunda da büyük bir enerji kaynağı bulunuyor. Bu sene rüzgarın bol olması ile de Çağlayancerit İlçesinde bulanan RES (Rüzgar Enerji Santrali) iki katı elektrik üretiyor. Kahramanmaraş’ta kurulu 4 rüzgar santrali yıllık 24 MW (27.5 MW) elektrik üretirken yatırım için kuzey ilçelerin cazibesi ise arttırılıyor.

HER YER YATIRIM İÇİN BEKLİYOR

Kuzey ilçelerde etkili olan rüzgar ile RES (Rüzgar Enerji Santrali) kurulurken güney ilçelerde ise aşırı güneş alması ile birlikte GES( Güneş Enerjisi Santrali) için uygun noktalar bulunuyor. Yıllık 3 bin saatin üzerinde güneş ışığı alan Kahramanmaraş Konya ve Van’dan sonra Türkiye’de en fazla güneş ışığı alan iller sıralamasında bulunuyor. 14 Güneş Enerji Santrali bulanan Kahramanmaraş’ta güneşten yıllık 16. 45 MW elektrik üretiyor. Kahramanmaraş’ta Hidroelektrik: 27.173 MW, Doğalgaz: 26.747 MW, Yerli Linyit: 9.771 MW, İthal Kömür: 7.474 MW, Rüzgar: 6.379 MW, Güneş: 2.060 MW, Jeotermal: 1.020 MW, Diğer: 1.689 MW üretim bulunurken Kahramanmaraş’ın Kurulu elektrik gücü: 4.249 MW, yıllık yaklaşık üretim:6.538 GWh üretim ve tüketim oranı ise yüzde 120, Doğalgaz 42 MW, Afşin - Elbistan B Termik Santrali 1.440 MW, Afşin Elbistan A Termik Santrali 1.355 MW, Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) 24 MW (27.5 MW), Güneş enerjisi santrali (GES) (13 adet) 19,956 MW, Jeotermal Enerji Santrali (JES) 2.5 MW, Türkiye Şeker Fabrikaları 9,60 MW olarak kayıtlara geçti.

SANTRALLER ÇOK

Afşin-Elbistan Termik santrali, 40 Hidroelektrik santrali ve Türkiye’nin elektrik kurulu gücü bakımından ikinci sırada bulanan Kahramanmaraş, 14 milyonun konutun aydınlatmasını sağlıyor. Öte yandan Afşin-Elbistan termik santralinin tam kapasite çalıştığı zaman ise bu rakam iki katına çıkıyor. Türkiye'nin kurulu elektrik gücü bakımından ikinci kenti Kahramanmaraş, 22 milyar kilovatsaatlik üretimiyle ülkede 14 milyon konutun yıllık enerji ihtiyacını karşılıyor. Elektrik üretiminde özel sektörün önünü açan serbestleşmeyle bu alanda çok önemli yatırımlara yönelen sanayi kenti Kahramanmaraş, Türkiye'nin en stratejik alanlarından biri olan enerji sektöründe, kurulu kapasite bakımından Türkiye liderliğini elinde bulunduruyor. Kent, 22 milyar kilovatsaatlik termik ve hidrolik elektrik üretim kapasitesiyle 14 milyon konutun yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak güce sahip. Afşin'deki Kışlaköy Kömür Sahası'ndan beslenen Afşin-Elbistan Termik Santrali, 1984 yılında üretime başladı. 2012'de ise bu santrale B Ünitesi eklenerek daha fazla elektrik üretimi amaçlandı.

Türkiye'nin elektrik enerjisinin yüzde 9'unu karşılıyor Kahramanmaraşlı girişimcilerin piyasaya katkısı, Ceyhan Nehri üzerinde kurulan hidroelektrik santralleriyle gerçekleşti. Bugün 32'si aktif ve 25'i inşa aşamasında 57 hidroelektrik santrali bulunan kentte, 14 güneş enerjisi ve bir rüzgar enerji santralinin faaliyetleri devam ediyor. Başta linyit ve bakır rezervi olmak üzere zengin yer altı kaynaklarının yanı sıra su, güneş ve rüzgar potansiyeliyle gelecekte Türkiye'nin enerji üssü olmaya aday Kahramanmaraş, ülkenin elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 9'unu karşılıyor.

RES YATIRIMI

18 Güneş Enerji santraline sahip olan Kahramanmaraş, Rüzgar Enerji Santralli ile de cazibe merkezi haline geldi.

Türkiye’nin en bereketli şehirlerinden olan Kahramanmaraş, yenilenebilir enerji kaynaklarında çok iyi durumda. Kömür, Hidroelektrik, biyogaz, Güneş enerjisi santralleri, Rüzgar Enerjisi Santralleri ile elektrik üreten Kahramanmaraş, günlük tam kapasite üretim yaptığı zaman 25 milyon konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Yılda 3 bin saatin üzerinde güneş enerjisi alan Kahramanmaraş Güneş Enerjisi santralleri içinde bulunmaz bir bölge. Andırın bölgesindeki bulanan tüm alanlar ise Rüzgar Enerji santralleri için yatırımcısını bekliyor.

HERŞEY ÜRETİLİYOR

Türkiye’nin tekstil ve şiir başkenti olan Kahramanmaraş, enerji başkenti olmak içinde aday. Bünyesinde onlarca üretim tesisi barındıran kentte, Kurulu güç 4.264 MW olurken yıllık yaklaşık üterim ise 6.377 GWh oldu. Doğal kaynakların sonuna kadar bulunduğu kentte, ciddi yatırımlar yapıldığı takdirde yatırıcısına ve ülkeye önemli girdiler sağlayacak potansiyele sahip Kahramanmaraş, saklı hazine gibi duruyor.

KUZEY İLÇELER RES GÜNEY İLCELER GES

Kahramanmaraş’ın Kuzey ilçelerinde Rüzgar Enerji Santralleri yapmaya elverişli binlerce dönüm alan bulunurken, Güney ilçelerinde ise Güneş Enerjisi Santralleri yapmak mümkün. Su havzası bakımından Türkiye beşincisi olan kentte, hidroelektrik santralleri kanalı ile de elektrik üretiliyor. Andırın ilçesinde bulanan Kale A.Ş.’ye ait Rüzgar Enerji Santrali yılda 70.000.000 kWh saat elektrik üretiyor. 2015 yılının 9’uncu ayında biten tesis şimdiye kadar 210.000.000 KWh elektrik üretmeyi başardı. 11rüzgâr tribünün bulunduğu tesis elektrik üretimine ciddi katkılar sağlıyor.

RES’LER ÖNEMLİ BİR YATIRIM

Enerji Atlası sitesinden gazetemiz muhabirinin derlediği bilgiye göre: “Türkiye'de bulunan 172 Rüzgar Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 5.789,39 MW'dır. 2016 yılında Rüzgar Enerji Santralleri ile 15.369.548.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır. Türkiye'de ilk rüzgar santrali 1998 yılında İzmir'de kurulmuştur. Bugün tükettiği enerjinin yaklaşık yüzde 6,3'ünü rüzgar santrallerinden karşılayan ülkemizde kullanılan rüzgar türbinlerini, rüzgar türbini sayfamızdan, günlük, aylık, yıllık elektrik üretimi istatistiklerini rüzgar ile elektrik üretimi sayfamızdan öğrenebilirsiniz. Devreye alınan 178 santralin bir kısmı henüz lisans kurulu gücü kadar kurulu güce erişmemiş olup inşası devam etmektedir. Bu kapsamda bir kısmı devreye alınan santrallerin de tam kapasite devreye girmesi ile 384 MW kapasiteli ilave rüzgar türbini devreye girmiş olacak ve kurulu güç 6.927 MW kapasiteye ulaşacaktır. Ayrıca henüz hiçbir ünitesi devreye alınmayan fakat kurulumunda ilerleme kaydedilen (yani yatan lisanslar hariç) 86 santralin lisans kapasitesi de 1.346 MW'dır. Bu bağlamda kısmen devreye alınan ve inşaatında ilerleme kaydedilen projelerin tümü tamamlandığında Türkiye rüzgar santrali kurulu gücünün 8.273 MW düzeyine çıkacağı görülmektedir. Bugün itibariyle EPDK'dan lisans ve ön lisans alan tüm RES'ler devreye girdiğinde ülkemizin rüzgar kurulu gücü 12.722 MW'a ulaşacak ve tüm elektrik tüketiminin yüzde 12'si rüzgar santrallerinden karşılanabilecektir. Ayrıca EPDK tarafından 2018 yılı sonuna kadar 3.000 MW daha rüzgar santrali başvurusu kabul edilecektir.

Rüzgar Enerji Santralleri Profili- Kayıtlı Santral Sayısı : 178- RES Kurulu Güç : 6.504 MWe- Kayıtlı: 6.543 MWe- Kurulu Güce Oranı: yüzde 7,82- Yıllık Elektrik Üretimi :~ 16.458 GWh- Üretimin Tüketime Oranı : yüzde 6,33- Lisans Durumu : 161 lisanslı, 17 lisanssız” dendi

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz