16 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılan halk oylaması sona erdi. Türkiye genelinde yaklaşık 55 milyon seçmenin oy kullandığı referandumda yüzde 51 oyla ‘Evet’ çıkarken, Kahramanmaraş’ta ise bu rakam yüzde 74 oldu. Tüm Türkiye’nin merakla beklediği referandumun geçmesinin ardından Kahramanmaraş’ta esnaflar, durumu Manşet Gazetesi’ne değerlendirdi. Türkiye’nin daha büyük, daha güçlü ve daha istikrarlı bir ülke olabilmesi için bu sisteme ihtiyacının olduğunu ifade eden esnaf, bütün bunlar olunca da ekonominin büyüyeceğini ve dolayısıyla kendi işlerinin de hareketleneceğini söyledi. Uzun zamandır durgu olan işlerinin istikrarla birlikte iyileşeceğini ümit eden esnaf, genel itibariyle referandum sonucundan da memnun olduklarını vurguladı.

EKONOMİNİN DAHA İYİ YERLERLE GELECEĞİNE İNANIYORUM”
Telefoncu esnaflarından Durdu Arslan, referandumun arından ekonominin daha da büyüyeceğinin altını çizdi. Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin daha iyi noktalara geleceğini vurgulayan Arslan, ekonominin gelişmesi için istikrarın şart olduğunu da sözlerine ekledi. Arslan, “Referandumdan evet çıkması çok iyi oldu. Ben bir esnaf olarak ekonomimizin çok daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum. Geçmiş yıllardaki koalisyon dönemlerinde ülkenin çektiği ekonomik sıkıtılar artık yeni sistemde olmayacak. Dolayısıyla istikrarla birlikte esnafın işlerinin daha iyi olacağını ve ülke ekonomisinin daha da ileriye gideceğini düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte de durgun olan işlerimizin bu referandumla birlikte hareketleneceğini ümit ediyorum. Daha iyi, daha güçlü ve daha büyük bir Türkiye bekliyoruz. ‘Evet’ çıkması esnafımızın için çok çok güzel oldu. İnşallah bundan sonra daha güzel ve daha iyi olur” dedi.

TÜRKİYE İÇİN GÜZEL BİR SONUÇ OLDU”
Kapalı Çarşı ayakkabıcı esnaflarından Metin Şanlan, referandumun Türkiye için güzel bir sonuç olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Referandumdan evet çıktı. Bu Türkiye’miz için çok güzel bir sonuç oldu. Artık Türkiye’nin ekonomisi gelecek olan istikrar ile birlikte daha iyi ve daha güçlü olacak. İkinci olarak ta biz esnaflar olarak iyi oldu. Çünkü bildiğiniz gibi işlerimiz çok uzun bir süreden bu yana durgun gidiyor. Çarşıda bazı esnaflarımız dükkan kapatma derecesine bile gelmişti. Yani bizim ekonomiyi diri tutabilecek, sağlam tutabilecek bir sisteme ihtiyacımız vardı ve nihayet biz bu sisteme kavuştuk. Ben ilerleyen günlerde ekonominin daha da güçleneceğini ve dolayısıyla bizimde esnaflar olarak işlerimizin hareketleneceğini düşünüyorum.”

İNŞALLAH PİYASALAR OLUMU YÖNDE ETKİLENİR”
Kuyumcu esnaflarından Said Harmankaya ise şöyle konuştu: “Referandum sonucu inşallah piyasaları olumu yönde etkiler. İşimiz altın ve döviz olduğundan dolayı bu sonucun piyasaları rahatlatmasını bekliyoruz. Çünkü halk ne alacağını biliyor, ne de satacağını biliyor. ‘Evet’ çıkmasının Türkiye’de istikrarı, huzuru, güveni getireceğini düşünüyorum. Büyük ve güçlü bir Türkiye’nin ekonomisinin de güçlü olacağına inanıyorum. Bizim işimiz altın sektörü ve biliyorsunuz bu sektör istikrar ile çok yakından alakalı olduğu için istikrarın olduğu yerde bizimde işlerimiz hareketlenir. Kahramanmaraş gibi güzel bir ortamı olan her seçimde oyları yüzde 75-80’e tekamül eden oy veren bir şehre biraz daha yatırım yapmaları ve biraz daha bakmalarını istiyorum.

ESNAF ARTIK ÖNÜNÜ GÖRÜR”
Son olarak giyimci esnafı Ali Buluntuoğlu, şunları söyledi: “Referandumdaki evetin ardından esnaf artık önünü görür. Alım satı m daha da artar. Ortalıkta bir bulanıklık vardı ama şuanda o bulanıklıklar gitti ve ortam temize çıktı. Benim yaşım biraz daha ileriki bir yaşlarda olduğu için geçmiş yıllardaki koalisyonları hatırlıyorum. O zamanlar çok kötüydü. Her şeye zam geliyordu ama şu an böyle bir durum söz konusu değil. Artık Türkiye büyüyor, güçleniyor ve gelişiyor. İnşallah bundan sonraki süreçte hem ülkemiz için hem de esnafımız için iyi olur.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz