Ramazan ayı pandeminin gölgesinde hızla devam ederken uzmanların kesinlikle iftar sofrasında bulunmasını tavsiye ettiği hoşaf için Kahramanmaraş’ta kurutulmuş meyvelere ilgi arttı. Kuru meyvelerin şekerli suda kaynatılmasıyla yapılan serinletici bir içecek olan hoşaf, Osmanlı yemek kültüründen gelen bir şerbet türü olarak sofraları süslüyor. Eskiden yemeklerin hoşafla bitirilmesi geleneği şimdilerde kaybolma noktasına gelirken, özellikle Ramazanda iftar ve sahur sofralarında hoşaf, börek, pilav gibi kuru yemeklerin arkasından tüketiliyor. Uzmanların, uzun yaz günlerinden dolayı açlık ve susuzluk çekilmemesi için iftar sofralarında bulunmasını önerdiği hoşaf ve komposto için kuru üzüm, kuru kaysı, kuru erik alan vatandaşlar iftar sofralarını bu lezzetlerle donatıyor. Uzmanlar baklava, halka tatlısı gibi tatlıların yerine kayısı, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerin tüketilmesinin vücudun hem enerji hem de su ihtiyacını karşılayacağını tavsiyesinde bulunurken, mutlaka hoşaf içilmesi gerektiğini belirtiyor. Vatandaşların özellikle Ramazan ayında hoşaflık malzemelere yoğun ilgi gösterdiğini belirten Aydoğar Baharat’tan Serkan Aydoğar, hoşaf tüketmenin insanın vücuduna çok sağlıklı olduğunu söyledi. Ayrıca Aydoğar, hoşaflık malzeme alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini gazetemiz okurlarına paylaştı.

“RAMAZAN DÖNEMİNDE HOŞAF TÜKETMEK ÇOK SAĞLIKLIDIR”

Aydoğan, Ramazan orucu nedeniyle insanların gün içinde düşen kan şekerlerini en sağlıklı biçimde düzenli hale getirmenin hoşaf yemekten geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Ramazan döneminde hoşaf tüketmek çok sağlıklıdır. Serinletici özelliği olan hoşafın gün içinde düşen kan şekerinin düzenli olarak yükseltilmesine, sindirim sistemini hareketlendirmeye olumlu etkileri vardır. Satışları şu anda iyi, fiyatlar ise makul ancak kayısı geçen yıla biraz pahalı, şu anda kilosu 35 liradan satılıyor. Diğer ürünlerin fiyatlarından da bahsedecek olursak; çekirdekli üzüm 25 liradan, çekirdeksiz izmir üzümü, elma kurusu, vişne ve erik kurusu ise 20 liradan alıcı buluyor. İnsanlar genellikle hoşaflarına malzeme olarak kayısı çekirdeksiz üzüm, vişne, erik ve elma kurusu kullanılıyor. Tabi zevklerine göre vişne ve eriği kullanmaya biliyorlar. Bu ürünleri alırken dikkat edilmesi gereken şeyler ise; bu malzemeler sıcak havada bozulmaya meyilli oldukları için kurtlanma, terleme olup olmadığı kontrol edilmelidir. 

HOŞAF NASIL YAPILIR?

Büyük bir tencereye hoşaf veya komposto için su koyulur, içine şeker eklenir. Ocağın üzerinde kaynayıp şeker erimeye başlayınca kuru veya taze meyveler içine atılır. Kaynayan suyun içindeki meyveler hafif çatlayana kadar pişirilir. İçine istenirse kabuk tarçın ve karanfil tanesi atılır. Meyveler pişince ocaktan indirilir ve soğuduktan sonra servis yapılır.”

Haber: Abdulsamet İspir



 

Editör: Mahmut Beyaz