Kahramanmaraş’ta Ramazan ayı hızla devam ederken uzmanların kesinlikle iftar sofrasında bulunmasını tavsiye ettiği hoşaf için kurutulmuş meyvelere ilgi arttı. Kuru meyvelerin şekerli suda kaynatılmasıyla yapılan serinletici bir içecek olan hoşaf, Osmanlı yemek kültüründen gelen bir şerbet türü olarak sofraları süslüyor. Eskiden yemeklerin hoşafla bitirilmesi geleneği şimdilerde kaybolma noktasına gelirken, özellikle Ramazanda iftar ve sahur sofralarında hoşaf, börek, pilav gibi kuru yemeklerin arkasından tüketiliyor. Uzmanların, uzun yaz günlerinden dolayı açlık ve susuzluk çekilmemesi için iftar sofralarında bulunmasını önerdiği hoşaf ve komposto için kuru üzüm, kuru kaysı, kuru erik alan vatandaşlar iftar sofralarını bu lezzetlerle donatıyor. Uzmanlar baklava, halka tatlısı gibi tatlıların yerine kayısı, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerin tüketilmesinin vücudun hem enerji hem de su ihtiyacını karşılayacağını tavsiyesinde bulunurken, mutlaka hoşaf içilmesi gerektiğini belirtiyor. Vatandaşların özellikle Ramazan ayında hoşaflık malzemelere yoğun ilgi gösterdiğini belirten Kebir Baharat iş yeri sahibi Durdu Mehmet Akeniş, hoşaf tüketmenin insanın vücuduna çok sağlıklı olduğunu söyledi.

SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER”

Ramazan orucu nedeniyle insanların gün içinde düşen kan şekerlerini en sağlıklı biçimde düzenli hale getirmenin hoşaf yemekten geçtiğini belirten Akeniş, “Özellikle sıcaklara denk gelen bu Ramazan döneminde hoşaf tüketmek çok sağlıklıdır. Serinletici özelliği olan hoşafın gün içinde düşen kan şekerinin düzenli olarak yükseltilmesine, sindirim sistemini hareketlendirmeye olumlu etkileri vardır. Hoşaf genellikle kışın meyvenin az olduğu dönemde, komposto ise yazın yapılır. Bol meyve ile yapılan komposto ve hoşaflar daha lezzetli ve besleyici olur. İstediğiniz meyveden komposto yapabilirsiniz, ancak komposto yapmak için kullanılacak meyvenin mutlaka taze olmasına ve fazla olgun olmamasına dikkat edin. Komposto için kullanacağınız şekeri damak tadınıza ve meyvenin tatlılık derecesine göre ayarlayın. İsterseniz pişirirken içine kabuk tarçın, badem karanfil tanesi de atabilirsiniz. Komposto yapılırken bazı vişne, kiraz, çilek, kayısı, erik gibi meyveler tane olarak elma, şeftali gibi meyveler ise soyulup doğranarak yapılır. Kuru meyveler kabarması için önce suda ıslanmalıdır. Elma, ayva gibi sert meyveler önce su ile haşlanmalıdır. Beyaz renkli meyveler soyulduktan sonra hemen kullanılmalıdır. Bekleyecekse kararmaması için limonlu ve çok az tuzlu suda bırakılmalıdır” dedi.

Hoşaf Nasıl Yapılır?

Akeniş ayrıca hoşaf tarifi de verdi. Akeniş, “Büyük bir tencereye hoşaf veya komposto için su koyulur, içine şeker eklenir. Ocağın üzerinde kaynayıp şeker erimeye başlayınca kuru veya taze meyveler içine atılır. Kaynayan suyun içindeki meyveler hafif çatlayana kadar pişirilir. İçine istenirse kabuk tarçın ve karanfil tanesi atılır. Meyveler pişince ocaktan indirilir ve soğuduktan sonra servis yapılır” ifadelerini kullandı.

Haber: Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz