Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da oruç tutan vatandaşlar, uzun ve sıcak yaz günlerinde zorluk yaşarken, çareyi su ihtiyacını gideren hoşafta buldu. 11 Ayın Sultanı Ramazan’ın kapımızı çalmasıyla birlikte de tezgâhlarda hoşaf ve kompostoluk kuru meyvelere ilgi arttı. Erik, kayısı, kuru üzüm, vişne gibi meyvelerin su ile kaynatılmasıyla yapılan hoşaf, birçok hastalığa, yorgunluğa ve susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle de tercih ediliyor. Kahramanmaraş’ta ramazan ayında tezgâhlarda yerini alan kuru meyvelerin satışını yapan esnaflar ise yoğun ilgiden memnun. Kapalı Çarşı’nın yarım asırlık baharatçısı esnaf Celal Aydoğar, her yıl olduğu gibi bu yıl da satışlarının yoğun olduğunu söyledi.

SICAK HAVADAN BUNALANLAR HOŞAFLIK MALZEME ALIYOR”
Sıcak havadan bunalan vatandaşların hoşaflık malzeme aldığını belirten Aydoğar, sözlerinin devamında şöyle konuştu:Şu anda işlerimiz güzel gidiyor. Her yıl Ramazan ayında vatandaşlarımız gelip, iftarlık ve sahurluk alış-veriş yapar. Dolayısıyla da bu da bizim işlerimizin hareketlenmesine neden olur. Şu anda müşterilerimiz arttı. Özellikle de sıcak havalardan bunalan vatandaşlarımız hoşaf yapılan kuru meyvelere büyük talebi var. Hoşaf yaz aylarında insanı serin tutar. Bir nebzede olsa su ihtiyacını karşılar. Bu nedenden dolayı vatandaşlarımız hoşafa ilgi gösteriyor.”

HALKIMIZIN İLGİSİ BÜYÜK
Kahramanmaraşlıların hoşaflık malzemeye ilgisinin büyük olduğunu ifade eden Aydoğar, “Kara mal satışlarımız yaz sezonu geldiği için gün geçtikçe artıyor. Özelikle Ramazan ayında bizim Kahramanmaraş halkımızın talebi artıyor bunlara. İftarda kompostoydu, hoşaftı, aşureydi yapıyor halkımız. Halkımızın ilgisi büyük ve gelip alış verişlerini yapıyorlar. Şu anda hoşaflık malzemelerin toplamı 15 TL’dir” diye konuştu.

KARA ÜZÜM KAN, DEMİR EKSİKLİĞİNİ GİDERİR”
Hoşaflık malzemeler arasında kara üzümün özelliklerine değinen Aydoğar, “Kara üzüm aynı zamanda kan üzümü olarak geçer. Bunu kaynatıp suyunu içtiğin zamanda kanda demir eksikliğini giderir. Vitamin eksikliğini giderir. Kan yapıcıdır aynı zamanda ve bunlar kilo aldırıcıdır. Sarı üzüm olsun, kara üzüm olsun, kayısı olsun bunların hepsi iştah açıcıdır. Kayısı aynı zamanda sindirim sisteminin düzenleyicisidir” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz