Tüm İslam Alemi 11 ayın sultanı Ramazan’a girecek olmanın heyecanını ve sevincini yaşıyor. Dini ve insani duyguların daha da yoğunlaştığı, maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı mükâfatlarının sınırsız olarak verildiği bu mübarek ayda doğru beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda Gazetemiz Köşe yazarı Uzman Diyetisyen Gülşah Erşan Yıldız, okurlarımıza özel önemli bilgiler paylaştı. Koronavirüs salgını nedeniyle bağışıklığımızın daha da güçlü olması geren bu süreçte Erşan, “Yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır” dedi.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEYE DİKKAT!

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beslenme konusunda özen göstermemiz gerektiğini anlatan Erşan, konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Ramazan’da uzun açlık süresince bedenimize yardımcı olmak ibadetimizin bir gereği. Bu dönemde asıl amacın beden ve ruhu terbiye etmek, nefsimize sahip çıkmak olduğunu hep hatırlamak gerekiyor. Eğer bunu başarabiliyorsanız iftarda zaten aşırıya kaçmazsınız ve bedeninizin ihtiyacı olan sahurun gereklerini de yerine getirme şansınız olur. Ramazan’la birlikte öğün düzeni ve saatiyle tüketilen yiyeceklerin miktarlarındaki artış beslenmedeki en önemli değişikliklerdir. Ancak yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır.

“GÜN BOYUNCA ALAMADIĞIMIZ BESİN ÖĞESİ İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAMAK ZORUNDAYIZ”

Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece atıştırmasıyla yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda protein içeren süt içmeli, yumurta, yoğurt, peynir yemeli, kan şekeri dengesi için tam tahıl içeren ekmek tüketmeli ve bol su içip yeterli sıvı alımını sağlanmalıyız. Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması ve su – tuz dengesinin bozulması olabilir. Öğün sayısının az olması gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması ve uyku hali gibi durumlara yol açmaktadır.

SAHUR SEÇİMLERİ NASIL OLMALI?

Yeniden uykuya geçişe uygun, Gün boyu tok kalmanıza yardımcı, Tuz oranı düşük, Yeterli sıvı içeren, Bağırsak hareketleri için yeterli lifi sağlayan, protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşan, vitamin ve mineral alımını destekleyen, kolay hazırlanabilir ve pratik yenebilir olmalı.

Karbonhidrat: Tam tahıllı ekmek veya makarna veya börek veya pilav.

Protein: Peynir veya yumurta veya yoğurt veya kıyma / tavuk. (sebzede veya börekte olabilir)

Yağ grubu: Zeytinyağı veya ceviz veya badem. (zeytin tuzlu olduğu için tercih edilmemeli)

Sebze: Domates, salatalık veya pişmiş sebze.

Meyve: Taze meyve veya komposto.

Sıvı desteği: Bol su, süt, ayran, maden suyu, az şekerli komposto, bitki çayı ve hafif çorbalar. Bir dilim ekmek eşittir:

1 avuç içi pide * 2 – 3 yemek kaşığı pilav veya makarna * 1 patates * 1 kepçe çorba

(Haber: Abdulsamet İspir)
 

Editör: Mahmut Beyaz