Tescilli Maraş Çöreği, Ramazan ayı boyunca iftar sofralarının vazgeçilmezi olurken, bayramda da misafirlere en çok ikram edilen yiyeceklerden birisi oluyor. İçerik ve yapım tekniği bakımında Türkiye’nin farklı yörelerinde üretilip tüketilen çörek, yöresel bir ürün olup içerik ve yapılış tekniği itibarı ile Kahramanmaraş’a özgü gıdaların başında geliyor. Kahramanmaraş’ta Osmanlı döneminden beri üretilen geleneksel Maraş Çöreği, daha önceleri sadece hane halkının tüketimi için bireysel olarak hazırlanırken, şimdilerde ise daha büyük fırın ve pastanelerde satılıyor. Kahramanmaraş’ta son 30 yıldan bu yana ticari olarak işletmelerde üretilip kent halkının tüketimine sunulan Maraş Çöreği, taş fırında pişmesinin yanı sıra yivli gürgen merdane ile hamur bezelerinin açılarak yapılmasıyla yöresel bir lezzet halini alıyor. Özel karışımla hamur haline getirilen ve daha sonra taş fırınlarda pişirilen Maraş çöreği, tok tutma ve hazmı kolaylaştırmasıyla dikkat çekiyor. Çörek, taleplerin artmasıyla yumuşak, tuzlu, şekerli, cevizli, tereyağlı, çikolatalı, üzümlü ve pekmezli çeşitlerde üretilerek müşterilerin beğenisine sunuluyor. Özellikle Kahramanmaraş’ta çörek bayramı olarak bilinen Ramazan Bayramı’nda çok tüketilen Maraş Çöreği, bayrama sayılı günler kala tezgahlardaki yerini alırken, alıcılarını bekliyor.

İLGİ YOĞUN, HERKES ALSIN DİYE BELLİ BİR KİLODAN FAZLA VERMİYORUZ”

Maraş Çöreği hakkında kentin en bilinen ve tercih edilen firmalarından birinde çalışan çörek ustası Ahmet Gizir’den bilgiler aldık. Çöreğin kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu belirten Gizir, Maraş Çöreği’nin Ramazan Bayramı’nda her evde bulunması gereken, olmazsa olmaz yiyeceklerden biri olduğunu söyledi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Gizir, “Kahramanmaraş’ta Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle beraber çörek bayramı gelmiş demektir. Yöresel bir lezzet olması nedeniyle çörek bizim kültürümüzde çok önemlidir. Bayramda her evde bulunması gereken bir üründür çörek. Annelerimiz yaparlar hoşafla birlikte misafirlere ikram edilir. Bayrama sayılı günler kalmasıyla birlikte geniş kapsamlı çalışmaya başladık, çörekler tezgahlarımızda yerini aldı. Bugünden itibaren de zaten 24 saat hatta bayram sabahına kadar çörek bulundurmamız gerekiyor. Artı bayramın içerisinde de yine açığız. Çöreklerimiz de biz de bayrama hazırız. Çöreğin uzun ömürlü kalması çok önemli bir avantajdır, altı ay kalan taze kalan çöreğimiz var. Doyurucu olması da çok önemli, aslında Kahramanmaraş denince akla çörek, dondurma, tarhana geliyor. Halkımızın özellikle son iki günde yumuşak çöreklere yoğun ilgi gösteriyor. Hatta sıra oluşuyor çörek almak için, bu bayram sabahına kadar devam ediyor. Herkese verebilmek için belirli bir kilodan fazla vermiyoruz, herkes faydalansın diye. Fiyatlarımız geçen yıl ile aynı, artış yok yani 10 lira. Tatlı, tuzlu ve yumuşak çörekler 10 lira. Onun haricinde çeşit çöreklerimiz var, üzümlü, pekmezli, tereyağlı, zeytinyağlı, çikolatalı, fıstıklı gibi çöreklerimizin de kilosu 18 lira. Biz buradayız, vatandaşlarımızı bekliyoruz, herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlar, hayırlara vesile olmasını dileriz” dedi.

GELENEĞİ DEVAM ETTİRİYORUZ, ÇÖREK ÇOK SAĞLIKLIDIR”

Ensar Unlu Mamulleri’nde çalışan çörek ustası Ahmet Gürdal ise Maraş Çöreği’nin uzun bir geçmişe dayalı olduğunu belirterek, “Maraş çöreği geçmişi çok uzun yıllara dayanan, Kahramanmaraş’a has olan bir çörek. Kahramanmaraş’ın dışında başka hiçbir yerde çıkmaz böyle çörek. Yumuşak çörek mayalıdır, tabi sert çöreklerimiz de var mayasız olur onlarda. Sert çörekler tabi ki daha dayanıklıdır. Bayramda çok az yumuşak çörek daha fazla tercih edilir ama ikisi de yarı yarıyadır. Çok da büyük bir fark yok, çöreklerimiz çok sağlıklıdır. Çok uzun bir geçmişe dayandığına göre, ve eski insanların da daha uzun yaşadığını düşünürsek demek ki onlara sağlıklı gelmiş, bize de sağlıklı. Geleneği devam ettiriyoruz, vatandaşların ilgisi de çok güzel. Özellikle böyle bayramlarda çok fazla tercih edilir, satışlarımız başladı. Buradan yurt dışına ve ülke geneline satışlarımız oluyor. Farklı tatlarda çöreklerimiz de var. Normal çöreklerin yanı sıra çeşit olarak Antep fıstıklı, fındıklı, cevizli, üzümlü, tahinli çöreklerimiz var. Fiyatlarımız 10 lira normal çöreklerimizde, zeytinyağlı, tereyağlı çörek çeşitlerimiz de 20 lira. Fiyatlarımız oldukça uygundur” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz