DEKA Medya Grup bünyesinde 2001 yılında kurulan ve 99.0 frekansıyla Kahramanmaraş halkına hitap eden katan Radyo Fresh, halka hitap eden kültür, sanat, eğlence, özel konuk ve özel programlarıyla, hayata renk katıyor. Programlarının yanı sıra sosyo-kültürel açıdan zengin yayıncıları ile de ilgi odağı olan Radyo Fresh, bundan sonraki süreçte yayın hayatına 99.1frekansı ile devam edecek. Savunma Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Radyo Fresh’in de aralarında bulunduğu 150 radyonun frekansını başka bir frekansa taşıdı. Bu kapsamda 99,0’dan hayatımıza dahil olan Radyo Fresh, 21 Ağustos’tan itibaren 99.1 frekansıyla yayın akışına devam edecek. Yapılan değişiklikle iligili açıklamalarda bulunan Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma, hem Radyo Fresh hakkında bilgi verirken, hem de radyonun geldiği son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

YILLARCA ÇOK ŞÜKÜR SESİMİZİ DUYURDUK

Genel Müdür Serdar Salma, Radyo Fresh’in yaklaşık 20 yıldan beri DEKA Medya Grup bünyesinde 99.0 frekansında Özel İdare Binası merkezli bir radyo olduğunu belirterek şu ifadeler yer verdi: “Radyo Fresh 2001 yılında DEKA Grub bünyesinde 99.0 frekansında Özel İdare Binası merkezli bir radyo açıldı. Açıldığı günden beri yayıncılarıyla, kültür sanat programlarıyla konuklarıyla gerçekten halkın habere olsun, eğlenceye olsun, düşünceye olsun ulaşmasında en önemli faktörlerden birisi oldu, özellikle Kahramanmaraş’ta. Hep düzgün Türkçe, argosuz Türkçe prensibi ile yayıncı arkadaşları özel eğitimlerden geçirerek hazır olduğunu hissettiğimiz düşündüğümüz vakit yayına aldığımız bir sistemimiz var. Eğitimleri biz veriyoruz genelde bizde Serdar-i Saatler olarak yıllarca yaklaşık 8 yıl gibi bir süre Radyo Fresh’in yayıncısıydık sağolsunlar halkımızın teveccühü Aslan Deveboynu’nun bize bu fırsatları vermesiyle yıllarca çok şükür sesimizi duyurduk. Sonrasında ise yöneticiliğine geçtik bu süreçte dediğim gibi yayın yapmayı bildiğim için aslında, yayıncılığın ne demek olduğunu bildiğim için, iyi bir radyo dinleyicisi olduğum için halk ne ister, nasıl programlar isteri az çok kafamızda düşünüyorduk ona göre programlar koyuyorduk hala da öyle. Sonrasında yıllar geçti, bu yıllar içerisinde teknolojimiz yenilendi, yeri geldi alt yapılarımız yenilendi.”

“KALİTELİ YAYIN PRENSİBİMİZDEN ÖDÜN VERMEDEN YAYINLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

Salma konuşmasının devamında, “Yarı zamanlı çalıştığı için arkadaşlarımız çoğu üniversitede okuyordu kimi iş için gelmişti bu şehirde yaşıyordu veya bu şehrin çocukları yayın yaptılar, yarı zamanlığı olduğu için de okulu biten gitti. Bayansa veya erkekse evlendi yayını bıraktı o yüzden sirkülasyon çok oluyor. Tam bir arkadaşımıza alışıyoruz KPSS’ye girmiş oluyor memur oluyor, bir bakıyorsun o yayıncı yok. Ve ne yazık ki ‘ne yazık ki’ diyeceğim çünkü tasvip ettiğim bir şey değil yeni jenerasyonun radyoyu çok bilmemesi, cep telefonlarında yaşaması, internetlerde yaşaması, internet dünyasında yaşaması, sosyal medyalar gibi bunlar ne yazıkki işte radyo kültürünü bir kültürdür radyo bu kültürü ne yazıkki ikinici üçüncü planlara attı ama biz yine halkımıza kaliteli yayın prensibimizden hiçbir zaman ödün vermeden yayınlarımıza devam ediyoruz” dedi.

“’FRESH GÜNDEM’ İSİMLİ PROGRAMIMIMIZLA ŞEHRİN İLERİ GELENLERİNİ HALKIMIZLA ONLARI BULUŞTURUYORUZ”

Radyo Fresh’nı en önemli vasıflarından birisinin ‘Maraş Gündem’ adlı programla bir gazete gibi şehrin ileri gelenleriyle röportaj yaparak halkla buluşturduklarını hatırlatan Müdür Salma, “Radyonun en önemli vasıflarından birisi şu Kahramanmaraş’ta ilk defa biz Fresh Gündem isimli programımımızla mesela gazetenize gelip önemli isimler, şehrin ileri gelenleri bakanlar olur halkın böyle teveccühünü kazanmış insanlar gelip size röportaj verebiliyor. Ama radyo hiçbir zaman gelipte röportaj yapılan, bir program yapılan yer değildi onların kafasında. Biz Fresh Gündem ile Belediye Başkanlarımızı, Milletvekillerimizi, Mesela İçişleri Komisyon Başkanımız Sayın Celalettin Güvenç, sağ olsunlar çok severler bizi, Mahir Ünalları, yeri geldiğinde örnek veriyorum polis haftası Emniyet Müdürümüzü, Jandarmanın kuruluşunun yıl dönümünde oluyor Jandarma Genel Komutanımızı yani özel zamanda özel günlerde işte dini günlerde örnek veriyorum Kadir Gecesi yarın ya da bugün şehrin ileri gelen kanaat önderlerinden birini yayına alarak halkımızı bilinçlendiriyoruz, halkımızı bilgilendiriyoruz ve halkımızla onları buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ BİR NOKTAYDI BİZİM İÇİN 15 TEMMUZ GECESİ”

 Fresh Gündem programıyla 15 Temmuz gecesi sabaha kadar yayın yaptıklarının altını çizen Serdar Salma şunları söyledi: “Bütün bunları yaparken Fresh Gündem programıyla büyüklerimizi halkımızla buluşturduk ve önemli bir noktaydı bizim için 15 Temmuz gecesi Abdullah Deveboynu Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz ve ben 15 Temmuz gecesinde sabaha kadar tabir yerinde ise kelle koltukta yayın yaptık. Çok stresli çok farklıydı hayatımızda Allah bir daha yaşatmasın diyebileceğimiz bir gece idi. Ertesi günde sabaha kadar yayın yaptık. Peki yayında ne yaptık yayında az önce söylediğimiz Fresh Gündem’de halkla buluşturduğumuz büyüklerimizi yine buluşturduk. Mahir Ünal, Celalettin Güvenç, Hanefi Mahçiçek, o zamanın Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Erkoç. Fatih Erkoç hatta İstanbul’daydı tekbirler eşliğinde konuştu onlarda cadde ve sokaklarla çıkmıştı. Kanaat önderlerimizi buluşturduk ve Allah’ın izniyle o sıkıntıyı, büyük sıkıntıyı bertaraf ettik. Koronavirüsle diye bir salgınla mücadele ediyoruz hala mücadele ediyoruz. Bu süreçte de yine halkımızla yine büyüklerimiz arasında köprü olduk onlarında fikirlerini ne yapmamız gerektiğini yeri geldiğinde sağlık camiasından büyüklerimizi yayına aldık. Yani Radyo Fresh halkla büyükler arasında veya diğer yöneticiler arasında bir bağ genel manada da müziğin ile kültür sanat programlarıyla insanların radyoyu açtığı zaman arabasında, evinde, işyerinde, dükkânında, telefonunda açtığı zaman bir çok şeye ulaşabileceği, başka birçok şeye ihtiyaç duymayacağı bir mecre yapmaya çalışıyoruz, hala da böyle devam ediyoruz.

“99.1 FREKANSINDAN YAYINLARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

Pandemi sürecinde yayıncılarına izin verdiklerini mecburen şu anda hala yayıncısız bir şekilde devam ettiklerini belirten Salma, “İnşallah ilerleyen süreçte durum değerlendirmesi yaparak belli bir yola gireceğiz” dedi. Müdür Salma şöyle devam etti: “Bu süreçte de malum bizim bağlı olduğumuz kurum Radyo Televizyon Üst Kuruludur, Radyo Televizyon Üst Kurulundan bize ve Türkiye’de 150 radyoya gelen bir Savunma Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda yaklaşık 20 yıldır 99.0 frekanslarından yayın yaptığımız yayınımızı 99.1 frekansımıza almamız istendi. Emir telakki ediyoruz tabi RTÜK’ten herhangi bilgi geldiği zaman o yüzden İnşallah 21 Ağustos 2020 itibariyle 99.1 frekansından yayınlarımıza devam edeceğiz.

“RADYONUN EN ÖNEMLİ ŞEYLERİNDEN BİRİSİ YAYINCIDIR”

Radyonun en önemli şeylerinden birisi yayıncıdır. Neden? Eskiden radyonun bu kadar popüler olmasının sebeplerinden en önemlisi şuydu insanlar müzik dinleme ihtiyaçlarını internet olmadığı için televizyonda tamam müzik kanalları vardı ama durmadan televizyon izleyemiyorsun radyo olduğu zaman yerde müzik dinleyebiliyorsun sadece seçim özgürlüğün yok, şu şarkıyı dinleyeyim diyemiyorsun en önemlilerden birisi ama yayıncı nedir yayıncı müziği istediğim yerde dinlersin ama yayıncı olduğu zaman sana bambaşka dünyanın kapısını açar, bambaşka şeyler anlatır Allah Allah ben niye bunu düşünmedim dediğin bir sürü muhabbet duyarsın bu duygusal programlar için geçerli. Hareketli gündüz programları veya gece hareketli show programları için de geçerli. Farklı şeyler duymak, hele birde alışırsan o radyocuya, o yayıncıya çıktığı saatleri kaçırmazsın. Bu adam bugün ne anlatacak çünkü bir gün önce iki gün önce dinlediğimde çok memnun kaldığı ya bugün ne antalatacak ben çok iyi biliyorum çünkü yayıncılık yaptığım için ya helal olsun nasıl bu açılardan bakıyorsun dedikleri bir sürü muhabbete imza atmışızdır. İnsanlar bunu istiyor radyoda bunu seviyorlar. Günümüzdeki gençler tamam istediğin müziği dinleyebiliyorsun sıkılmıyor musun? Sıkılıyorsun. Çünkü ne yazık ki radyo kültürü işte televizyon kültürü, sinema kültürü, müzik kültürü diye ayrı ayrı bölümlere ayırırsak dikkat edersen ne bir Barış Manço var artı ne Kayahan var, ne eski Sezen Aksu var. Yurt dışına bakacak olursak ne bir Queen var artık ne Michael Jackson, ne George Michael var bir sürü isim sayılır hala bir sürü ünlü adamlar ama düzgün kaliteli iş yok Türkiye’de de öyle. Şimdi slow (duygusal) müzik çaldığımız zaman dinlettiğimiz zaman genelde eskilere dalıyoruz çünkü yenilerde duygu yok. Ne yazık ki şu gençliğe üzülüyorum çocuğumda dahil buna üzüldüğüm kalitesiz güya her şeye ulaşılabilen cep telefonuyla, internetiyle bir dünyada yaşıyorsunuz ama kalite yok.”

Editör: Mahmut Beyaz