Hitit Dönemlerinde Milattan önce IX. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Kale, kent merkezinde hâkim bir tepede, stratejik bir noktada yer alıyor. Yapı olarak moloz taş ve kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiş olan kale, özellikle 7 ve 8. yüzyıllar da Bizanslılar ve Müslüman devletlerarasında sık sık el değiştirdiği için defalarca tahrip olmuştur. Bu noktada esaslı bir onarım Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Yapının son durumu ise 1960-1970 yıllarına aittir. Bu noktada Kahramanmaraş kalesi hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunuyor. İçerisinde hali hazırda kurtuluş panorama müzesi de bulunan tarihi kalenin surları şuanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun bir şekilde restore ediliyor.

KONU HAKKINDA BİR GELİŞME SAĞLANMADI

Geçtiğimiz yıllarda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulu Camii meydan projesi ve alt-üst geçit projesi kapsamında kale etrafında bulunan işyerleri yıkılarak kalenin çevresi büyük ölçüde temizlenmişti. Ancak, 70’lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen ve tarihi kalenin yanı başında bulunan Kale dibi PTT binası kaleye çirkin bir görüntü veriyor. PTT binasının ana yol kenarında bulunması kalenin görünümünü engellerken yapı ruhsatı da olmadığı iddia edilen PTT binasının ne zaman yıkılacağı merak konusu oldu. 65. Hükümet döneminde Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ında bu konu hakkında bilgi sahibi olduğu ancak şuana kadar herhangi bir gelişme sağlanmadığı öğrenildi.

‘BİNANIN YIKILMASI TARİHE OLAN SAYGININ İFADESİ OLACAKTIR’

Kahramanmaraşlı vatandaşlar PTT binasının biran önce yıkılması gerektiğini belirterek kalenin etrafının açılmasını istiyorlar. Konu hakkında açıklamalarda bulunan vatandaşlar şöyle konuştu: “Kahramanmaraş tarihi kalesiyle özellikle dışarıdan gelen misafirlerin ilgi odağı olmaktadır. Ancak etrafında hemen yol kenarında bulunan PTT binası kalenin ve tarihin güzelliğine gölge düşürüyor. Bir perde gibi güzellikleri örtüyor. Bugün ne işe yaradığı belli olmayan Kaledibi Santral binasının ortadan kaldırılması tarihe olan saygının da ifadesi olacaktır.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz