Köprülü,“ PRP yöntemini tek başına veya lazer, radyofrekans, ışık tedavi yöntemleriyle birlikte uygulamak cildin çok daha iyi hale gelmesini sağlar. Sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, yüzde aydınlık ve duruluk meydana gelir. Lazer, peeling gibi leke tedavilerine PRP eklemek leke tedavisini hızlandırır ve kalıcı sonuç alınmasını destekler” dedi.

PRP’nin ne olduğunu nasıl elde edildiği hakkında da bilgiler veren Uzmanı Dr. Önder Köprülü şunları söyledi:

PRP NEDİR?

PRP platelet rich plasma yani pıhtı hücrelerinden zengin kan demektir. PRP tedavisinde kişinin kendi kanından elde edilen pıhtı hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plasma cildi yenilemekte kullanılır.

PRP CİLDİ NASIL YENİLER?

Cilt yaralandığında, cildi tamir etmek için pıhtı hücreleri gelir. Pıhtı hücreleri büyüme faktörleri olarak adlandırılan maddeleri salgılayarak cildin tamir edilme sürecini başlatırlar. Ayrıca yaralı bölgeye kök hücreleri çekerler. Bu yüzden cilde pıhtı hücrelerinden zengin PRP tedavisi yapıldığında ciltte onarılma ve yenilenme süreci tetiklenmiş olur.

PRP NASIL ELDE EDİLİR?

PRP tedavisinde 8–20 cc arasında değişen miktarlarda kan alınarak özel tüplere konulur. Alınan kanın miktarı tüpün özelliklerine göre değişir. Özel tüpler yüksek hızda dönen sartifüj cihazına konulur. Santrifüj cihazı, pıhtı hücrelerinden zengin plasma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmelidir. Özel tüpler olmadan elde edilen plasmada pıhtı hücreleri 200 bin civarında kalır. Bu sayı cildi yenilemekte yeterli bulunmaz. PRP tedavisinde kanın konulduğu özel tüpler sayesinde bir milyon pıhtı hücresi içen plasma elde edilebilir.

PRP NASIL ETKİLİ OLUR?

Cildimizde bir yer yaralandığı zaman dokunun onarılması için bu bölgeye önce pıhtı hücreleri gelir. Bölgeye gelen pıhtı hücreleri büyüme faktörleri salgılayarak kök hücreleri bu bölgeye çeker ve dokunun onarılması başlatır. PRP yönteminde, pıhtı hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazma cildin onarılmasını tetikleyerek cildi yenilemektedir.

PRP KİMLERE UYGULANABİLİR?

Cilt yenilenmesini gerektiren sarkma, kırışıklık, iz, akne izi ve saç tedavilerinde PRP tek başına veya cildi yenileyen diğer yöntemlerle bir arada kullanılır.

PRP TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Elde edilen plasmalarda tüpün dibinde kalan kısım pıhtı hücrelerinden ve büyüme faktörlerinden en zengin kısımdır. Plasmanın dibindeki kısım özellikle kullanılmalıdır. PRP tedavisinde elde edilen plasma ciltte sorunlu bölgede minik iğneler yardımı ile cilt altına ve içine verilir. Fraksiyonel lazer, fraksiyonel radyofrekans, mikroiğneleme uygulamalarından sonra PRP serumu cilde sürülebilir. Açılan gözeneklerden PRP cilt tarafın kolayca emilir.

PRP NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR?

PRP tedavisi 2-4 hafta aralıklarlşa yapılır. PRP 3-4 seans yapılmalıdır. PRP 6-12 ay sonra tekrar uygulanır.

PRP KİMLERE UYGULANMAZ?

Kan sulandırıcı alanlara, kanser öyküsü olanlara, kan hastalığı olanlara, yapılacak alanda infeksiyon ve iltihap olanlara, hamile ve emzirenlere uygulama yapılmaz.

PRP UYGULANMASI NE KADAR SÜRE ALIR?

Kan alındıktan sonra PRP hazırlanması yaklaşık 8-15 dk sürer. PRP’ nin cilde uygulanması 10-20 dk. Arasındadır.

PRP UYGULAMASINDA ACI HİSSEDİLİR Mİ?

İşlemden önce anestezik krem sürülerek cilt uyuşturulur. PRP minik iğneler kullanılarak uygulanır. Bu yüzden çok fazla acı hissedilmez.

PRP TEDAVİSİNDE SONUÇLARI NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

PRP tedavisi cildin kendini yenileme esasına dayanır. Bu yüzden tedavi sonuçları geç görülür. PRP tedavisinin sonuçları ikinci veya üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar.

PRP tedavisi yapıldıktan sonra ciltte yenilenmeye bağlı ciltte sıkılaşma ve sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, ciltteki lekelerde aydınlanma, cilt renginde parlaklaık ve izlerde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç kalınlığında artış ve seyrek görülen alanlarda yoğunlaşma görülür.

PRP UYGULAMASININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

PRP tedavisinde kişinin kendi kanıyla yapıldığı için fazla yan etki beklenmez. Alerji riski düşüktür.

PRP NE KADAR SÜRE İŞ VE SOSYAL YAŞAMI ETKİLER?

PRP tedavisi sonrasında kişi normal hayatına devam edebilir. Ciltte sosyal ve iş yaşamını engelleyecek bir görüntü olmaz. Bazen yapılan iğnelere bağlı küçük ve geçici morluklar olabilir. İşlemden sonra buz tutmak, arnika veya K vitaminli kremler kullanmak bu yan etkiyi hafifletir. Morluklar ertesi gün görülür. Kapatıcı makyaj malzemeleri ile kolayca kapatılabilir.

PRP TEDAVİSİNİN ETKİ SÜRESİ NE KADARDIR?

PRP cilt düzeltme etkileri 3-6 ayda gerçekleşir. Ciltteki etkileri yaklaşık 1-1,5 yıl devam eder.

PRP DİĞER CİLT YENİLEME YÖNTEMLERİ İLE BİRLİKTE KULLANILABİLİR Mİ?

PRP lazer, radyofrekans, ışık tedavileri, mezoterapi ve mikro iğneleme gibi yöntemlerle bir arada uygulanabilir. Bu tür işlemlerden sonra serum şeklinde, böylece diğer yöntemlerin etkinliği artırılmakta ve iyileşme sürelerini kısaltılabilmektedir.

PRP İŞLEMİNDEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

İşlemle aynı gün sıcak banyo yapılmaz. Güneşten koruyucu kullanılmalıdır.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz