Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, Kahramanmaraş’a geldi. Akkaya, “Bir adım daha ileriye gidebilmek için tedarikçi konumundan çıkıp çözüm ortağı haline gelinmesi lazım” dedi.

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının davetlisi olarak kente gelen Akkaya, Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde yatırım imkanları ve olanakları hakkında bir sunum yaptı. Sunum sonrası bir açıklama yapan Akkaya, firmaların piyasalara daha global ve farklı bir bakış açısı getirmesi gerektiğini, bunu sağlayabildiği takdirde farklılıklarını ortaya koyabileceklerini söyledi. Ajans hakkında bilgi veren Dr. Adem Akkaya şöyle konuştu: “Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı(NRW.INVEST Turkey) bu kalkınma ajansına verilen bu görev hem Avrupa’da hem de dünyanın diğer ülkelerinde bir yatırım bölgesi olarak tanıtması. Bu bölgede işleri geliştirmek, bu bölgede şirketleşme, bu bölgeye yoğunlaşmak isteyen uluslararası firmalara rehberlik yapmak. Yatırımdan kastettiğimiz sadece üretim yatırımı değil. Pazarlama, satış amaçlı her türlü çabalara biz yatırım diyoruz. Türk devleti de bu yönde üreticisini destekliyor. Örnek verecek olursak bir tekstil firması bölgede depo kiralayayım, ürünlerini orada satış ekibim vasıtası ile ihraç edeyim diye düşünürse, Türkiye’den yüzde 50 oranında bir fiyat desteği alıyor hem de biz onlara başka yerlere gitmemesi için çağrıda bulunuyoruz”

HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajans Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, bölgelerinde yapılacak her türlü yatırım için işbirliğine hazır olduklarını belirterek şunları dile getirdi: “Ne türlü bir işbirliği yapılabilir diye düşünüldü zaman burada Avrupa’da hali hazırda ihracatı olan bütün firmalara başka bölgelere değil bizim bölgeye yatırım yapın diyoruz. Siz zaten Avrupa’ya mal satabiliyorsanız, rekabetçi piyasayı ve müşteri portföyünü daha da ellerinde tutarak ihracatını yükseltmeleri için çalışma yapıyoruz. Biz devlet kurumuyuz, bütün sektörler ile ilgileniyoruz. Ama bir yatırım danışmanı gibi burada şu kadar kar edebilirsiniz diye bir şey söyleyemiyoruz. O yatırımı yatırımcının görmesi kendisin açısından daha iyi olur. Biz eyalet hakkında makro-ekonomik bilgiler veriyoruz, pazar potansiyeli bilgilerini veriyoruz. Firma sahibi de bana yer ve depo bulun gibi bir talebi olursa veya satış ekibi kurmak isteyene eleman bulma konusunda yardımcı oluyoruz”

35 FİRMA GELDİ

“Türkiye’den bizim bölgemize otomotiv, giyim, tekstil konusunda yatırım gelebilir” diyen Akkaya: “Bunlar Türkiye’nin rekabetçi olduğu sektörler. Bu alanlardan pek çok firma geliyor. Geçen yıl 35 tane Türk firmasının Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde şirketleşmesini sağladık. Her alandan geliyorlar. Hazır giyim ve mobilya, lojistik öne çıkan sektörler. Kahramanmaraş Türkiye’nin güzide bir yeri. Gerek tarım alanları, gerekse sanayi alanında yaptığı çalışmaları takip ediyoruz. Sadece Kahramanmaraş değil Türkiye’nin her şehri, bir adım daha ileriye çıkabilmek için çok çalışmak lazım. Eğer Avrupa’ya mal satıyorsanız Avrupa’da müşterileriniz varsa, gerek tüketiciler gerekse üreticilere hitap ediyorsanız sizin daha fazla para kazanmanız için onların tedarikçi olmaktan çıkıp çözüm ortağı haline gelmeniz lazım”

KUZEY REN-VESTFALYA HAKKINDA BİLGİ

Kuzey Ren-Vestfalya, Avrupa’nın nüfus yoğunluğu en yüksek yerleşim bölgelerinden bir tanesidir ve Belçika ile Hollanda'ya sınır komşusudur. Eyalet başkenti Düsseldorf’u merkez alan ve yarıçapı 500 kilometreyi kap-sayan çember içinde yaklaşık 150 milyon kişi yaşamakta ve bunlar AB’deki tüketicilerin yüzde 33’ünü, satın alma gücünün ise yüzde 45’ini teşkil etmektedir.

 

 Haber Merkezi

 

Editör: Mahmut Beyaz