Yakın zamanda Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde hiç bilinmeyen perdeler, Osmanlı ve Selçuklu dönemleri başta olmak üzere Türk milletinin kültürel tarihinde vazgeçilmez bir öge haline geldi. Yurt dışında pek fazla kullanılmasa da geçmişten bugüne gördüğü ilgiyle Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan perdeler, günümüzde daha modern bir hal alarak evlerin bütünleyicisi oluyor. Kimi insanların dekor, kimisinin de mahremiyet düşüncesiyle evlerinde bulunan cam ve balkonlara uyguladığı perdeler, yaşanan değişimlerle modern bir şekilde evlerdeki yerini alıyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da kış mevsiminden çıkıp, yaz aylarına girdiğimiz şu günler, deyim yerindeyse ‘düğün sezonu’ olarak adlandırılıyordu. Sezonun açılmasıyla birlikte de yeni evlenecek çiftler, düğün öncesi evleri için gerekli olan beyaz eşya, koltuk takımı, halı ve perde gibi ihtiyaçlarını karşılıyordu ve böylelikle ekonomi de bir hareketlilik yaşanıyordu. Fakat tüm dünyayı derinden etkileyen ve 2020 yılına damga vuran yeni tip koronavirüs salgını, sağlıktan ekonomiye, sosyal hayattan siyasete kadar her alanda dengeleri bozdu. Koronavirüsün kontrol altına alınmaya başlanmasıyla beraber 1 Haziran’da normalleşme dönemine geçildi. Bu kararla birçok işyerleri açılırken geçtiğimiz günlerde kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düğün salonlarının da 1 Temmuz’dan itibaren tekrar açılacağı haberini duyurmuştu. Düğün salonlarının açılması haberinden sonra birçok sektöre canlılık gelmeye başlarken ev dekorasyonunda önemli yere sahip perdeler, perdecileri bu durumdan olumlu yönde etkiledi. Biz de Manşet Gazetesi Haber Ekibi olarak Perdeci Yaşar Consept işletmecisi Yaşar Avcı, ile perde alırken nelere dikkat edilmesi ve perde konusunda bütün bilinmeyenleri konuştuk.
 

BİZİM SEKTÖRÜMÜZÜ DE ETKİLEDİ”

Perdeci Yaşar isimli iş yerinin iki yıldır faaliyette olduğunu belirten Yaşar Avcı, koronavirüsün tüm sektörü etkilediği gibi perdecilik sektörünü de etkilediğini belirterek, “Koronavirüs biliyorsunuz Mart ayında bizim ülkemize geldi. Bu hastalık sektörlerimizi insanlarımızı ve ticareti belli bir düzene sokmaya çalıştı.”

BU HABER BİZİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEDİ”

Yaşar Avcı, konuşmasının devamında, Yeni sezonda 2. yarıyılda diyelim 1 Temmuz itibariyle düğün salonlarımız açılacak. Bu haber mutlu bir haber. Çevremizde de düğün yapacak insanlar ertelemişlerdi. Özellikle gençler bu sezonun açılmasını, düğünlerini yapmayı çok çok arzuluyorlar. Hasret var, biz bu konuda sevinçliyiz. Şu anda yavaş yavaş işlerimizde artış yaşanmaya başladı. Tabi işlerimizin artmasında açıklanan 4 yeni paketle birlikte konutta uygulanan Cumhuriyet tarihinin en düşük faizli kredi paketi indirimiyle beraber konut satışları arttı. Yeni evine yeni eşyalarla taşınmak isteyenler olunca perdecilerde bundan olumlu yönde etkilendi” dedi.

TÜRKİYE’DE PERDEYE VERİLEN ÖNEM ÇOK BÜYÜK”

Perde kültürünün Türkiye’de çok önemli olduğunu belirteren Avcı, “İşletmemiz iki yıldır faaliyette, daha önce farklı bölgelerde şubelerimiz oldu. Yaklaşık 8 yıldır da bu sektörün içerisindeyiz. Yurt dışında insanların iş temposu olduğu için perdeye vakti yok, çok basit ve pratik ürünler kullanıyorlar. Ama bizim Türkiye’de perdeler çok önemli. Bir evin olmazsa olmazıdır perdeler. Evin süsü, hatta evin gelinliği denilir. Her camda farklı modeller, farklı şekiller var. Bazı insanlar da perdeyi mahremiyet olarak kullanıyor, bazıları da tamamen dekor olarak kullanıyor” ifadelerini kullandı.
 

YENİ ÇİFTLER MODERN TARZA YÖNELDİ”

Perde çeşitlerinin evlerdeki mobilyaya göre değiştiğini dile getiren Avcı, “Perde çeşitleri evdeki mobilyaya göre değişiyor. Mobilyalar, klasik veya avangart gibi modellerde olduğu zaman perde uyumu da ona göre yapılıyor ama yeni evlenen çiftler ya da gençler şuan da tamamen modern tarza yönelmiş durumda. Annelerimiz, yani eski köklü ailelerdeki annelerimiz ise daha çok avangart çeşitlerine dönüyor. Bizim Kahramanmaraş’ta daha çok eskiler avangarta, yeni nesil ise daha geriden geliyor. Başka şehirlerde İstanbul diyelim Batı’daki illere göre en az iki sene geriden geliyor. Kahramanmaraş’ta en çok tercih edilen ürünler noktasında cam balkonlarda plise perdeler daha çok tercih ediliyor. Yeni ve modern tarzlar ilgi görüyor. Bu sene şehrimizde avangart perdelere ilgi geriledi, geçen senelerde çok fazla ilgi görüyordu. Ama şu an insanlarımızda bilhassa ev hanımlarında moderne dönüş var” ifadelerini kullandı.


“PERDECİLİKTEN ÇIKIP DEKORASYONA DÖNDÜ”

Perde almak isteyen müşterilerin evlerinde öncelikle keşif yaptıklarının altını çizen Avcı, “Biz perde almak isteyen müşterilerimizin evlerinde öncelikle keşif yapıyoruz, önce camına bakıyoruz. Hangi model uygulanabilir, hangi tarz perdeler kullanılabilir diye araştırıyoruz. Daha sonra mobilyasına, halısına, duvar kağıtlarına bakıyoruz. Burada aslında bir nebze mimarlık yapıyoruz da diyebiliriz. İşimiz artık perdecilikten çıkıp dekorasyona döndü. Tamamen dekorasyon işi gibi düşüncenin bir parçasıyız biz de. Evi bütünleyen, modernliğe ve güzel görünüşe en son noktayı koyan biziz. Tüm evde yapılan işçilikler olsun, mobilyalar olsun bizim taktığımız perdeler gösteriyor. O yüzden perde evlerde çok ön planda.”

10 BİNE YAKIN PERDE ÇEŞİDİ VAR”

Her keseye uygun fiyatların olduğuna dikkat çeken Avcı, sözlerine şu şekilde devam etti, “Fiyatlar perdede kaliteye göre değişiyor. İllaki en alt gruplar da var, orta gruplar da var, üst gruplar da var. Kahramanmaraş’ın, bizim bulunduğumuz bölgede orta ölçekli ve üst kademe ölçekli müşteri tarzlarımız var. Tabi ki ihtiyaç dahilinde alt gruplara da hitap ediyoruz. Perdelerde zaten kesinlikle sınır yoktur. Şu an bizim mağazamızda 10 bine yakın kartalımız var, yaklaşık 30 firmanın da bayiliği var ama her firmanın illa ki alt grup, orta grup ve üst grup kalite ürünleri vardır. Hepsi değişiyor tabi ki. Belli yıllarda farklı desenler öne çıkıyor. Desen ve zemine göre de fiyatlar değişiyor.”

EVİNİZİN DEKORUNU ŞANSA BIRAKMAYIN”

Perde almak isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunan Avcı, “Perde almak isteyenlerin ilk başta perdecisini iyi seçmesini tavsiye ederim çünkü perdenin uygulanacağı yere önce perdecinin bakması lazım. Bu modelin buraya uyup uymaması çok önemli. İkincisi, her perdenin her cama, her balkona ya da her odaya olmayacağını bilmeli perdeyi satan kişi. Kalite çok önemli, dikiş çok önemli. Dikişlere de çok dikkat edilmeli çünkü her perde her dikiş şekliyle yapılmaz. Her perdenin dikilme ekipmanları başkadır. Perdeyi aksesuar ve dikiş gösterir. Müşterilerimize bize uğramadan perde almamalarını tavsiye ederiz. Tabi ki en büyük sloganımız, evinizin dekorunu şansa bırakmayın” diye konuştu.

HER ŞEY YOLUNA DÖNECEK İNŞALLAH”

Avcı, “Konuşmasının sonunda Ben insanlara şunu söylemek istiyorum. Biz Kahramanmaraş’ta yaşıyoruz çok duyarlı insanlarız. Bölgemizin tabi ki güzide illerinden bir tanesinde yaşıyoruz. Böyle bir ilde böyle bir sektörle hizmet ettiğimiz için çok mutluyuz. Ben insanlara hep şunu söylüyorum elinden geldiği kadar hem kendimize hem ailemize hem yakınlarımıza hem arkadaşlarımıza lütfen bu süreçte dikkat edelim. Bu hastalığı pandemiyi elden geldiği kadar zararsız bir şekilde atlatalım. Bu günlerde geçecek her şey yoluna dönecek inşallah” ifadelerine yer verdi.
 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz