İnsan ve çevre sağlığı noktasında büyük önem arz eden Biyoteknik Mücadele Yöntemi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı, “Son dönemde dünya genelinde yaşanan ve tüm ulusları etkileyen Covid-19 bulaşıcı hastalığının bizlere öğretmiş olduğu bir şey var ki; insan ve çevre sağlığı her şeyden önce gelmektedir. Dünya literatürleri ve bilimsel araştırma raporlarına göre pestisit kalıntıları insan ve çevre sağlığına telafisi mümkün olmayan zararlar verebilmektedir. İnsan beslenmesi ve ekonomik gerekçeler göz önüne alındığında ise tarımda pestisit kullanılması zorunluluğu artık yaşamımızın vazgeçilemez bir gerçeği haline gelmiştir. Bu bağlamda;

BİYOTEKNİK MÜCADELE YÖNTEMLERİNİ DEVREYE ALIYORUZ”

Müdürlüğümüzün tarımsal üretimdeki ana hedeflerinden birisi Pazarcık çiftçimizin küresel ölçekteki rekabet gücünü artırmak ise de bir diğer hedefimiz çevre sağlığını gözeterek, vatandaşlarımızın sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşabilmelerine olanak sağlamaktır. Bunun için, bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede kimyasal mücadele yönteminin temeli olan pestisit uygulamalarının doğru ve bilinçli yürütülmesini sevk ve idare etmek üzere Biyoteknik Mücadele yöntemlerini devreye alıyoruz.

SAHADA VE ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Bu amaç doğrultusunda Pazarcık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tüm teknik personellerimizle birlikte sahada ve üreticilerimizin yanındayız. Bakanlığımızın Bitki Sağlığı Uygulama Proğramı ve Prensipleri doğrultusunda ilçemiz üretim alanlarında pestisit kullanımını kontrol altına alabilmek, çiftçimizin bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele ederken doğru zamanı yakalayabilmesini sağlayabilmek için; Bağ salkım güvesi, Akdeniz Meyve Sineği, Antepfıstığı Dal Güvesi, Zeytin Güvesi gibi zararlılar için cinsel çekici feromon tuzakları kurulmuştur ve düzenli olarak takibi yapılmaktadır.

GEREKSİZ YERE PESTİSİT KULLANIMI ÖNLENİYOR!

Teknik ekibimiz tarafından bölge üreticilerimizin de yardımıyla kurulan bu tuzaklar sayesinde zararlının popülasyon yoğunluğu tespit edilmekte, yumurta bırakma dönemi belirlenerek doğru ilaçlama zamanı hesaplanmakta ve üreticimiz bu konuda bilgilendirilmektedir. Gereksiz yere pestisit kullanımının önlendiği bu sistem sayesinde hem üreticimiz ekonomik anlamda kar ederken hem de tüketicimizin ve çevremizin sağlığı gözetilmektedir. Ayrıca bu uygulamalardan dolayı çiftçimiz her fırsatta memnuniyetini dile getirmekte ve hizmetin artarak devam etmesini istemektedir. Daha sağlıklı ve daha kaliteli üretimle mutlu yarınların bizimle olması temennisiyle tüm üreticilerimize şimdiden hayırlı ve bereketli mahsuller diliyoruz.”


 


 

(Haber Merkezi)

Editör: Mahmut Beyaz