Kahramanmaraş’ta haftanın her günü şehrin iki ayrı yerine kurulan pazarlar, sebzelerden meyvelere, kuru gıdalardan kıyafetlere kadar uzanan çeşitli ürünler, vatandaşların gözdesi olmaya devam ediyor. Vatandaşın gelenek haline getirdiği semt pazarları, daha çok yaz sezonunda rağbet görürken, kış sezonunda durgun geçiyor. Bunun nedeninin fiyatların yaz sezonunda daha uygun, kış sezonunda daha pahalı olduğunu ifade eden pazar esnafları, kış sezonunda satışın çok nadir olduğunu belirtiyorlar. Son yıllarda marketlerin ve alışveriş mağazalarının çoğalmasıyla, işlerin durgunlaştığını öne süren Pazar esnafları, az da olsa yaz sezonunda para kazandıklarını belirterek, semt pazarlarının sayısının artmasını istiyor. Haftanın 6 günü şehrin 2 ayrı bölgesinde kurulan semt pazarının esnafları, Belediye yetkililerinden sorunlarına çözüm bulmasını istiyor. Bu yıl ki yaz sezonunu yoğun geçiren Pazar esnafları, şimdiden kış sezonunu düşünmeye başladı.

Bizde Manşet Gazetesi olarak siz değerli okuyucularımız için Perşembe Pazarında ki esnafların son durumunu ve sorunlarını sizlerle paylaştık.

İşte Pazar esnaflarının yaptığı açıklamalar…

PAZAR ÜRÜNLERİ DAHA TAZE VE DAHA UCUZ’ Cemal Küçük 31 yıldır Pazar esnafı olarak çalışan Cemal küçük şu ifadelere yer verdi: “Satışlarımız bu sezon iyi geçti ve iyi geçiyor. Ürünlerimiz bu yıl biraz daha uygun olduğu için vatandaş pazar yerlerini bu sezon daha çok tercih etti. Örnek verecek olursak geçen yıl sattığımız limonun kilogram fiyatı 7-8 liraydı, şuan 5 liraya kadar düştü. Durum böyle olunca vatandaşlar eski dönemlere göre daha çok talep gösteriyor. Aslında müşteriler nerede daha uygun fiyat görürse oraya gidiyor. Hâlbuki vatandaşlarımızın hep buralardan alışveriş yapması lazım, çünkü ürünlerimiz hem uygun hem de taze. Diğer alışveriş merkezlerinde ya da marketler de ki gibi 3-4 gün bekleyen bir ürünümüz yok. Biz tarladan ya da topraktan çıkan ürünleri toprağın kokusuyla birlikte buraya getiriyoruz.”

VATANDAŞ MARKET VE AVM YERLERİNİ TERCİH EDİYOR’ Kadir Gürünlü Pazar satışlarımız şuan iyi değil desek yeridir. Vatandaşlar şuan kışlık sebze ve meyvelere yöneliyorlar zaten. Biz Perşembe Pazarı esnafı olarak bazı durumlardan rahatsızız. Elektrik ve suyumuz yok. O yüzden bazı şeyleri karşılamakta güçlük çekiyoruz. Biz yetkililerden bu konu da yardımlarını istiyoruz. 35 yıldır bu işi yapıyorum ama bir pazarı esnafı olarak, yetkililerin biran önce yardım etmesini istiyorum bu konuda. Eskiden mesela büyük marketler ve alışveriş mağazaları yoktu, o yüzden vatandaşlar semt pazarlarını tercih ediyorlardı ama şimdi öyle değil, vatandaşlar daha çok marketleri tercih ediyorlar. Halbuki buradan taze taze ürün alsalar kendileri için daha iyi olur. Umarım işlerimiz önümüzde ki yıllarda daha iyi olur.

BİR PAZAR YERİNİN DAHA KURULMASINI İSTİYORUZ’ Fahri Dağ Satışlarımız şuan için normal ama şöyle bir durum var. müşterilerimiz akşamüzeri geliyor, çünkü akşamüzeri ürünler daha ucuz olduğu için, vatandaş daha uygun alayım diyor. Durum böyle olunca biz çok bir şey kazanamıyoruz. Aldığımız ürünleri 2 liraya satacağımız yere, ürün elimiz de kalmasın diye 1 liraya satıyoruz, bu da bize çok bir şey kazandırmıyor, zararına satıyoruz. Bu nedenle, biz bir tane daha pazar yeri açılmasını istiyoruz. bir tane daha pazar yeri açılırsa bizim için daha iyi olur. Ayrıca bizim Perşembe Pazarının üstünü kapatsalar çok iyi olur gerçekten. Yetkililer bu konuda bize yardımcı olsun istiyoruz.

PAZAR YERİ SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ’ Mehmet Kurt Satışlarımız şuan normal, ne iyi ne de kötü, çünkü bu yıl ürünler çok olduğu için ucuza satılıyor, Vatandaş o yüzden talep gösteriyor. Yaz sezonu bizim için hareketli geçiyor. Aslında fiyatlar uygun olduğu için iyi geçiyor. Kış sezonunda da fiyatlar malum yüksek oluyor, mahsul çok olmadığı için. Dolayısı ile yaz sezonunda para kazanıyoruz ufak tefekte olsa. Eski dönemlere göre işlerimiz az da olsa etkilendi. Mesela geçmiş yıllarda bu kadar çok market yoktu. Vatandaşlar semt pazarlarına daha çok ilgi gösteriyordu ama şimdi öyle değil. Biz yine de fiyatları elimizden geldiğince daha uyguna vermeye çalışıyoruz müşterilerimiz Pazar yerlerini talep etsin diye. Bizim bütün Pazar esnafı olarak tek sorunumuz yer sorunu. Yani bizim pazarımızı kapalı yapsınlar daha iyi olmaz mı? Olur. O yüzden Belediye yetkililerinden bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz. bizim tek sorunumuz yer sorunu başka hiçbir eksiğimiz yok.

ÜRÜNLERİ ALDIĞIMIZ FİYATTAN SATMAYA BAŞLADIK’ Müslüm Akdağ 7-8 yıldır bu işi yapıyorum, gün geçtikçe satışlarımız azalıyor. Şuan için de satışlarımız kötü. Ürünleri neredeyse aldığımız fiyattan satmaya başladık. Eski dönemlere göre de satışlarımızda bir değişiklik yok. Pazar esnafı olarak bizim sorunumuz, kapalı alan sorunu. Belediyemiz, pazarımızı kapalı alan olarak yapsa, vatandaşlar da bizler de gerçekten çok rahatlarız.

SATIŞLARIMIZ ESKİSİ GİBİ DEĞİL’ Abdullah Yıldız 1991’den bu yana Perşembe Pazar’ında esnaflık yapıyorum. Satışlar eskisi gibi değil, bu aralar çok durgun. Aslında piyasa durgun, sadece bizim satışlarımız değil. Şuan yaz sezonunda olduğumuz için az da olsa satışlarımız oluyor. birkaç güne kadar işlerimiz böyle devam etmez çünkü kış sezonuna gireceğiz. O yüzden işlerimiz daha da durgun olur. Zaten aldığımız ürünleri neredeyse aldığımız fiyatlara satmış durumdayız. Ayrıca Perşembe Pazarımız, Şeyhadil Mezarlığı karşısına taşınacak, orada tuvalet ve su ihtiyacımızı karşılayacak bir durum yok. bu yüzden yetkililerin biran önce bu sorunu çözüme kavuşturmasını istiyoruz.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz