Akit TV’de yayınlanan Ankara Kulisi programının konuğu olan AK Parti MYK Üyesi, TBMM Grup Başkanvekili  ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Sami Dadağlıoğlu’nun sorularını yanıtladı. Programda başta ekonomi olmak üzere gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Ünal, Pandemi’nin etkileri dünyayı çok derinden sarsmaya başladığını ifade etti. Dünyanın büyük bir sıkıntıdan geçtiğini ve Türkiye’nin de bu sıkıntıdan etkilendiğini belirten Ünal, muhalefetin ise sıkıntının sanki tek Türkiye’de olduğu gibi lanse ettiğini söyledi. Ünal, “Evet sorunlarımız var. Şu anda vatandaşımız sıkıntı yaşıyor mu? Evet, vatandaşımızın sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Peki bir şeyi daha biliyoruz, biz hane hane hangi evde hangi vatandaşımızın neye ihtiyacı var biliyoruz. Bu yıl Aile Bakanlığı’nın Sosyal Yardım Vakfı’na ayırdığı bütçe miktarı 63 milyar lira. Eski parayla 63 katrilyon lira. Bu devlet hiçbir vatandaşımızı hiçbir garibi gurebayı ne sağlığı açısından, ne eğitimi açısından, ne barınması açısından, ne konaklaması açısından aç bırakmaz, açıkta bırakmaz, zorda bırakmaz. Elhamdülillah biz, Cumhurbaşkanımın öncülüğünde hem hükümetimizle hem belediyelerimizle bunların çözümü içinde gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 21’LERE VARAN BÜYÜME ORANI VAR”

Türkiye’nin pandemiyle mücadelesini değerlendiren Ünal, “Pandemi döneminde gördük ki bizim 18 yıllık çalışmalarımız sanki Türkiye’yi bu büyük küresel salgına hazırlamış. Her alanda Türkiye bu süreçte 10’da 10’luk iyi bir sınav verdi. Türkiye’nin üretim yeteneği artıyor, Türkiye’nin yatırım gücü hızla artıyor, Türkiye’nin ihracatı artıyor, Türkiye’nin yüzde 21’lere varan büyüme oranı var. Türk ekonomisini sadece dolarizasyon üzerinden tek bir parametre üzerinden değerlendirmek son derece yanlıştır” açıklamalarında bulundu.

“PANDEMİ’NİN ETKİLERİ DÜNYAYI ÇOK DERİNDEN SARSMAYA BAŞLADI”

Dünya ekonomisini de değerlendiren Mahir Ünal: “Dünya’ya baktığımızda ekonomik açıdan geçtiğimiz günlerde Amerika Hazine Bakanı ABD hazinesinin temerrüde düşme riskinden bahsetti. Bugün ABD artık hiperenflasyonu konuşuyor. Ve enflasyonun bütün dünyada kalıcı etkilerinin olabileceği bugün tartışılıyor. Bildiğimiz anlamda genel geçer iktisat kurallarının tartışıldığı; paranın, ticaretin ve bunların akışını sağlayan tedarik zincirinden tutunda finans dünyasının kendi dinamiklerine kadar adeta her şeyin tartışıldığı ve bildiğimiz dünyanın sonuna geldik yorumlarının yapıldığı bir dönemdeyiz. İşte geçtiğimiz gün Hollanda’da gösteriler oldu ve polis göstericilerin üzerine ateş açtı, 1 gösterici hayatını kaybetti. Bugün Hollanda’da, İngiltere’de, Fransa’da 3-4 ay önce yine Hollanda’da yağma olayları yaşandı. İşte Fransa’da Şanzelize gibi Paris’in merkezinde yağmalama olayları yaşandı. Yani pandeminin etkileri dünyayı çok derinden sarsmaya başladı. İşte İngiltere’de yaşanan benzin krizi, bütün dünyada tedarik zincirinin kırılmasından kaynaklanan sorunlar, bunların ekonomiye yansıması bütün bunlar küresel ölçekte önümüze bir şey koydu; dünyada artık hiçbir sorun bölgesel olma niteliğini kaybetti. Biz dünyanın her hangi bir yerinde bir sorunu konuşmaya başladığımızda aslında küresel bir sorunu konuşmaya başlıyoruz demek. Bu da devletlerin toplumların daha dikkatli olmasını, daha tedbirli olmasını, yönetim organizasyon açısından daha yüksek hassasiyeti gerektiriyor. Bir hassasiyet daha ortaya çıkıyor ki; bütün bu süreçleri devletlerin yönetim organizasyon yeteneklerinden ziyade toplumların sosyal mukavemetleri belirleyecek” şeklinde konuştu.

“MAVİ VATANLA İLGİLİ YUNANİSTAN'IN AĞZIYLA KONUŞUYORLAR”

Dış politika üzerinden CHP’yi eleştiren Mahir Ünal, “Mavi Vatanı CHP saldırganlık olarak nitelendiriyor. Yunanistan’la aynı ağızı kullanıyor. Bu güne kadar HDP’nin CHP’nin Amerika’nın Suriye üzerindeki varlığından rahatsız duyduklarıyla ilgili tek kelime duydunuz mu? Peki Fransa’nın Afrika’daki varlığından HDP’nin ya da CHP’nin rahatsızlık duyduğuna dair tek kelime ağızlarından duydunuz mu? Ama Türkiye’nin Afrika’daki varlığından hem CHP hem de HDP ciddi anlamda rahatsız. Açık açıkta bunu ifade ediyorlar. Türkiye’nin terörü kaynağından kurutmak ve toprak bütünlüğünü sınır güvenliğini sağlamak için Suriye’de bulunmasından rahatsızlar, Türkiye’nin Libya’da bulunmasından rahatsızlar, Mavi Vatan’la ilgili Yunanistan'ın ağızıyla konuşuyorlar. Ya Allah aşkına biz bunların siyaset yaptığını nasıl söyleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz