Pandemi sonrasında yatırımcıların yeni rotası arsa ve arazi oldu. Pandemi ile ofis ve yaşam tarzlarının değişmesi, açık hava ihtiyacı, ortak yaşamdan sıyrılma müstakil parsellere talebi artırdı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Büşra Kalakenger, “2020 son çeyreğinden itibaren konut satışlarında yaşanan azalmanın aksine arsa arazi yatırımlarında ciddi artışlar söz konusu. Emlak işletmelerimiz açısından arsa, arazi taleplerinin en yüksek olduğu dönemi yaşıyoruz. Kısıtlamalarda bu noktada etkili oldu diyebiliriz. Ortak yaşam yerine aile bireyleri ile birlikte müstakil yaşam tercihleri, aşılama sonrasında bile yaşama ve çalışma alışkanlıklarımızdaki değişimlerin devam edecek olması sadece yatırımcıları değil, barınma ihtiyacı olarak da arsaları ön plana çıkardı” şeklinde konuştu.

FİYATLAR ARTTI
Kalakenger, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tam Kapanma -Pandemi döneminde insanlar toprakla iç içe ve daha izole olanlar arsa ve arazi yatırımlarına yönelmesiyle beraber ister istemez gözler arsa ve arazi fiyatlarına çevirdiler. Bunun sonucunda ise bu talep yoğunluğundan dolayı arsa bağ bahçe arazı fiyatların da normalin dışında bir artış söz konusu oldu. Arsa bağ bahçe fiyatları bölgeye göre 5-10 katı arasında artış gösterdi. İnsanlar değişen ihtiyaçlarına bağlı olarak da özellikle bahçeli ve müstakil evlere yöneldiler. Hem toprakla uğraşmak isteyen hem de daha izole bir yaşam isteyenler, şehre yakın elektriği suyu olan havadar yol üzeri yerleri tercih ediyorlar.

ARSA İNSANLAR İÇİN CİDDİ BİR YATIRIM ARACI
Bir kısmı ise yayla tarzı gözden uzak yerleri tercih ediyorlar. İnsanlar, arsa ve arazi alımının ileriye dönük çok karlı bir yatırım aracı olduğunun artık bilincinde. İyi araştırma yapılarak bir daire fiyatına alınan arsada, ileride 10 daire fiyatı kadar değerlenebiliyor. Ülkemiz bir tarım cenneti. Neredeyse tüm meyve, sebze, bakliyat ülkemizde yetişiyor. Topraklarımız çok verimli ve insanımız ailelerden gelen bilgiyle tarıma yatkın. Durum böyle olunca da toprak yatırımı yapmak ve toprağın üstünde ürün yetiştiriyor olmak oldukça cazip hale geliyor. Bir kere yapılan bir toprak yatırımından yıllar boyu para kazanmak mümkün. Bağ Bahçelerde; İnsanlar artık kafalarını dinleyebileceği aileleri ile huzur içinde yaşayacağı yerleri tercih ediyorlar. Küçük olan 500 m2 yerleri dahi tercih eden insanlar bile bulunmaktadır. Amaç huzurlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamak.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz