Pandemi tedbirleri nedeniyle uzun süre evde kalan vatandaşlar hayatın normalleşmeye başlaması ve yaz ayının gelmesiyle birlikte deniz bölgelerinde tatil planları yapmaya başladı. Bu noktada Dermatolog Prof. Dr. Perihan Öztürk, deniz kenarına gidecek olan vatandaşlara güneşlenmenin ve güneş yanığına uygulanacak tedavi yöntemlerinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Denizde güneşin normal etkisinden çok daha fazla güneş ışıklarına maruz kalındığını ifade eden Öztürk, “Normalden çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor” uyarısında bulundu. Halk arasında güneş yanığına diş macunu, salça ve yoğurt gibi yöntemlerin uygulandığını belirten Öztürk, güneş yanığına kesinlikle bunların kullanılmaması gerektiğini söyledi.

“NORMALDEN DAHA FAZLA DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR”

Prof. Dr. Perihan Öztürk, konuyla ilgili konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Denizin güneş ışınlarını yansıtıcı etkisi var. Dolayısıyla normalden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Saat 11.00 ile 16.00 arasında denize girmemeye dikkat etmek gerekiyor. Öğle vaktinde dik gelen ışınlar daha ciddi sorunlara sebep olabilmekte. Dolayısıyla 11.00’den önce 16.00 sonra denize girmelerini öneriyoruz. Kişilerin sıkı güneşten koruyucularla, suya dayanıklı olan güneşten koruyucularla günde 2-3 defa, suya dayanıklı olmayanlar da havuza veya denize girdikten sonrasında mutlaka tekrarlayan şekilde güneş koruyucularını kullanmaları gerekiyor. Bu güneş koruyucuların özellikleri neler olmalı? Çocuklar için mineral filtreli dediğimiz yani içerisinde kimyasal barındırmayan özel güneş koruyucular kullanılmalı, yetişkinler için de kimyasal filtreli güneş koruyucular kozmetik sonuçları iyi ama 30 faktörün üzerindeki koruyucular çok önemli.

“GÜNEŞ YANIĞI GEÇİREN KİŞİLERDE KANSER RİSKİ DAHA YÜKSEK”

Güneş yanıklarında da klasik yanık tedavisi uygulanır. Bir defa kimler daha fazla yanıyor onu bilmek lazım. Ten, göz ve saç rengi açık olanlar çok daha fazla yanar, biz genel Türk deri tipi olarak yanmaya çok duyarlı değiliz işin gerçeği. Bizim göz ve ten rengimiz biraz daha koyu. Peki, yandığımızda ne yapalım? Soğuk pansumanlar gerekirse kortizonlu kremler uygulanmalı. Kesinlikle diş macunu, salça ve yoğurt kullanılmaması gerekiyor. Bunlar bizim karşılaştığımız şeyler. Bunlar yanlış inanışlar. Bilimsel herhangi bir desteği olmayan herhangi bir katkısı da olmayan yöntemler. Tamamen yanlış. Soğuk duşun altında yanma hissi geçinceye kadar ya da soğuk pansumanlarla yanma hissi geçinceye kadar yapılacak tedavi hastayı rahatlatacaktır zaten. Burada önemli olan güneş yanığı geçiren kişilerde kanser riski daha yüksek. Dolayısıyla güneş yanığından olabildiğince uzak durmak lazım, korunmak lazım. Asıl önemli olan sanırım bu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz