Sıfır araç piyasasının her gün yükselmesi sebebiyle, ikinci el otomobil pazarları hareketlendi. Ancak satıcılar suni fiyat artışı sebebiyle, araçlarının fiyatlarının değerinin fazlasında yazıyor. Vatandaşlar, sattıkları otomobili 1 hafta sonra bile aynı fiyatta alamıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı Turan Demirciler, “Piyasada şu anda hareketlilik var. Ama bu hareketlilik esnaflar arasında daha yoğun dönüyor. İnsanlarda hala piyasanın yükselme beklentisi mevcut. Bu sebepten dolayı da notere gidilirken bile araç satışından vazgeçilebiliyor. Bayilerde birbirinin araçlarını satıyorlar şeklinde gözlemliyoruz. Farklı marka araçlar farklı marka araçların bayilerinde yer alıyor. Böyle bir takas durumu var gibi. Araç fiyatlarının daha da yükseleceğini düşünüyoruz. Sıfır araç fiyatları piyasaya çok yüksekten giriyor. Bugün baktığınız zaman bayide en ucuz satın alabileceğiniz araç 400 bin TL bandında” dedi.

“ÜRETİM ZAYIFLIĞI VAR”
Demirciler, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Piyasanın bu denli yükselmesinin sebebini inanın bizde tam olarak bilmiyoruz. Ancak genellikle kur dengesine ve arz-talep dengesine bağlanıyor. Üretim zayıflığı var. Bir de insanlar bu yüksek piyasada yatırım olsun diye ihtiyaç fazlası araç alıyor. Bugün baktığınız zaman bireysel stok yapanların sayısı hiçte azımsanacak rakamlar değil. Ocak ayından sonra fiyatların biraz daha durulacağını düşünüyoruz. Şu anda sattığınız aracı 1 hafta sonra yeniden aynı fiyata alamıyorsunuz.”

“PİYASA OLDUKÇA PAHALI”
Araç satıcısı Adem Bilgin, şunları söyledi: “Piyasa oldukça pahalı. Ben piyasaya göre hareket ediyorum. Şu an arabamı düşük bir fiyattan satsam, bir saat sonra bile yeni bir araba almam mümkün değil. Eski piyasa göre kar var ama şu anki piyasaya göre 'kar var' dersek yalan olur. Serbest piyasa çok değişken olduğu için eski piyasaya göre sattığım zaman 1 hafta içinde araba almam lazım. Aksi takdirde üzerine biraz para koyup almak zorunda kalırım” dedi.

“SABIRLI OLMAMIZ LAZIM”
Bir başka araç satıcısı Muzaffer Demirkıran, şöyle konuştu: “ “Bu pahalılık bütün Dünya'yı etkiliyor. Yaklaşık 4-5 ay önce 130-140 bin liralık arabalar şu an 230-250 bin TL seviyesinde. Bazı otomobillerde yüzde 70, bazı otomobillerde ise yüzde 100 oranında bir pahalılık var. Hükümet bunun için bazı çalışmalar başlattı fakat uzun bir süreç olacak, sabırlı olmamız gerekiyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz