Şehirlerarası otobüs firmaları yaz döneminin gelmesi, okulların kapanması ve tatile gidecek vatandaşların sayısının artması nedeniyle bilet fiyatlarına zam yaptı. Otobüs şirketleri tarafından bilet ücretlerine neredeyse en az yüzde 15-20, en fazla da yüzde 50’lere varan zam yaptı. Bilet ücretlerine gelen fiyat değişikliği kimi vatandaşları rahatsız ederken, kimileri ise ülke genelinde yapılan zama karşı fiyatları normal bulduklarını söyledi. Özellikle İstanbul, Ankara ve Antalya gibi yoğun kullanılan hatlarda fiyatlarda artışa giden firmalar, yoğunluğun fazla olması, rekabetin düşük kalması ve benzin fiyatlarının artması sebebiyle fiyatları istedikleri gibi yükseltmeye başladı. Bazı güzergâhlarda uçak bilet fiyatlarından daha fazla ücret talep ediliyor. Bir ay öncesine kadar 100 lira olan İstanbul bileti, bugün 140 liraya kadar yükseldi. Biletlere uçuk zamlar yapan firmalar ise genellikle akaryakıttaki artışı bahane ediyor. Yeni yapılan zamla 70 TL olan Kahramanmaraş-Ankara bileti 90 TL’ye, 80 TL olan Kahramanmaraş-Antalya bileti 190 TL’ye yükselirken, 130 TL olan Kahramanmaraş-İzmir biletinde ise değişiklik olmadı. Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali’ndeki firmalar ve yolculuk edecek olan vatandaşlara otobüs bileti fiyatlarını nasıl bulduklarını, fiyat artışından memnun olup olmadıklarını sorduk.

FİYAT ARTIŞI MAZOT’DAN KAYNAKLI!

Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde özel bir firma yetkilisi olan İsmail Moda, fiyat artışının mazot fiyatlarının yükselmesine bağladı. Moda, “Mazot fiyatlarının yükselmesi ve yaz tatilinin de gelmesiyle fiyatlar arttı. Önümüzde bayram var bu da onu etkiliyor tabi. 3 ay önceki fiyatla şimdiki fiyat arasında fark var. Her sefere 30-40 liraya kadar zam yapıldı. Yoğunluk olarak Adana, Mersin, İzmir, Marmaris olmak üzere bir çok yazlık yerler için bilet açısından artış var. Kış ayına göre yazın da çok sefer oluyor. Bu da öğrencilerin dönüşü, yaz tatili ve bayramlar gibi bir çok nedenlerle ilgili bir durum” dedi

VATANDAŞLAR MEMNUN”

Fiyat artışları olsa da özellikle uçak biletlerinin daha yüksek olması nedeniyle insanların otobüse yöneldiğini ve fiyatlardan şuan için memnun olduğunu belirten Moda, “Fiyat konusunda müşteriler gayet memnun mazota zam olduğu için bizim de fiyatları arttırmamız gayet doğal bir şey. Bayramda sonra düşer çünkü rekabet başlar. Fiyat konusunda şikayet oluyor ama dediğimiz gibi mazot artınca bizimde haliyle fiyatlarda düzenleme yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ZAMAN ZAMAN ARTIŞLARA GİDİYORUZ”

Bir başka firma yetkilisi ise, “Uluslararası taşımacılık yapanlardan ÖTV alınmıyor. Ancak biz bu durumdan yararlanamıyoruz. Hem vatandaşı zor durumda bırakmamak için hem de maliyetlerimizi karşılamak için zaman zaman artışlara gidiyoruz. Çünkü tek başına vatandaşın ya da bizim bu maliyetleri karşılamamız mümkün değil. Vatandaş tek başına bu yükü kaldıramaz. Bu nedenle şehirlerarası otobüs bileti fiyatlarında yüzde 10-15 arasında bir artış yaşandı” şeklinde konuştu.

UÇAK BİLETLERİYLE YARIŞIR OLDU”

Otobüs terminalinde yolculuğa çıkacak olan vatandaşların kimi durumdan memnunken kimisi fiyat konusunda dert yandı. Sürekli yolculuk yaptığını söyleyen Ayşe Akben, “Ben neredeyse her hafta yolculuk yapıyorum fiyatlar gerçekten pahalı, öyle fiyatlar görüyorum ki neredeyse uçak biletiyle yarışır durumda oluyor. Benim kışın aldığım 50 liraya aldığım bileti şu an 80 liraya alıyorum. Geçtiğimiz hafta indirimli aldığım bilet fiyatı bile kışın ki aldığım bilet fiyatından pahalıydı. Tabii vatandaş olarak bizler pahalı buluyoruz ama ülke durumunu göre aldığımız zaman fiyatların artması gayet normal geliyor. İnşallah fiyatların yakın zamanda düşeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Abdullah Hançer-Yusuf Temiz

Editör: Mahmut Beyaz