Son yıllar da hükümet tarafından binek araçlara yeni düzenlemelerin getirilmesi ve bazı vatandaşların galerici olmadığı halde araba alım satımı yapması, Oto Galeri esnaflarının şikâyetine yol açtı. Satışlar da Sürekli değişim gösteren sıfır ve ikinci el otomobiller, vatandaşın kararsızlığına yol açıyor. Oto galericiler ise hükümet tarafından bazı düzenlemelerin halen yapılmadığını ve yürürlükte olduğunu belirterek, bu konu hakkında bir uygulama getirilmesini istiyor.
Bizde Manşet Gazetesi olarak bu konu hakkında Oto galericilerin açıklamalarını sizlerle paylaştık.
İşte Oto galericilerin açıklamaları…

Harun Atlıhan

Satışlarımız gerçekten hiç iyi değil. Bizim burada 84 tane dükkân var. Günlük bu 84 dükkândan yaklaşık 5 araba bile satılmıyor, bu da yüzde 5 e bile tahammül etmiyor neredeyse. Hükümetimizin bazı düzenlemeler getirmesi, bizi açıkçası olumsuz da etkiledi. Dolayısıyla vatandaşımız da araç almakta tedirgin, daha doğrusu vatandaşımız sıfır otomobillere yöneliyor. 185 bin ile 25 bin arası tercih ediyorlar en çok. Yaz sezonunda daha çok alıyorlar, okullar açıldığında işlerimiz daha çok oluyordu, şimdi ise çok durgun. Biz galerici olarak bazı siteler de bile araç satışı yapıyoruz ama artık vatandaş dışarıdaki ya da çevre illerden gelip gitmiyorlar eskisi gibi. Yani internet satışı da artık satışlarımıza çözüm bulamıyor. Hükümetimiz ya da bakanlığımız bu yüzden yeni bir düzenleme getirmesi lazım, yoksa satışlarımız bu durgunlukla devam edecek. Önüne gelen vatandaş araba alıp satıyor. Biz burada galericiyiz, vergimizi falan ödüyoruz ama berber olan da bakkal olanda gidip araba satıyor. Bu konu hakkında hükümetimizin yeni bir çalışma yapması lazım.

Ökkeş Zengi
satışlarımız şuan bitmiş durumda desek yeridir. Önceden işlerimiz gayet iyiydi, satışlarımız oluyordu ama şimdiki satışlarımız eskisini arar oldu. İnternet üzerinde satış yapmaya çalışıyoruz o da olmuyor. Vatandaş şehir dışından daha çok gelirdi, internet üzerinden satış yaptığımız zaman, artık gelmez oldular. Normal de zaten internet üzerinden çok bir satışımız olmuyordu ama biz yine de bir tane de olsa satalım diye koyuyorduk, onun ümidi de kalmadı artık. 20 ile 40 bin arasında alıyor vatandaş. Site üzerinde çok yüksek fiyata da satamıyoruz, çünkü almıyorlar, durum bu şekilde. Hükümet bu konuda bize yardımcı olsa gerçekten çok memnun kalırız. Bir de bazı vatandaşlar kendi kendine alım satım yapıyor. Yani ne galerici ne de başka bir şey. Önüne gelen herkes araba alıp satmaya çalışınca, bizim burada ki satışlarımız etkileniyor, satamıyoruz. Bu konu hakkında devletimiz yardımcı olması lazım ki bizde ekmek parası kazanalım.

Ahmet Koç
satışlarımız gerçekten çok kötü durumda. Otomobil fiyatları zaten her geçen yıl bir hayli artmakta, dolayısı ile vatandaş araba fiyatları yüksek olduğu için yeni bir düzenleme bekliyor, daha ucuza yöneliyor. Eskiden işlerimiz iyiydi, gün geçtikçe durgunlaşmaya başladı. Vatandaşlar daha çok sıfır otomobillere yöneliyorlar. İnternet üzerinden satışlarımız da oluyor. Zaten internet üzerinden satışlar da olmasa durumumuz çok vahim olurdu, bu gidişle hiç satamazdık. Kış sezonu da geldi, vatandaş bu aylar da daha çok yöneliyordu araba almaya ama o eski günler de yok. Kış ta olsa yaz da olsa satışları olmuyor. Bizim durumlar böyle, umarım işlerimiz daha iyi olur.

Muharrem Bük
satışlarımız durgun bir durumda. Son zamanlar da ki hükümetimizin yapmış olduğu bazı uygulamalar, satış açısından bir fayda etmedi. Genellikle piyasa da bir durgunluk var. Vatandaşımızın alım gücü eskisi gibi değil giderek azalıyor. Durum böyle olunca da esnaflara yansımaya başlıyor. Bizde satış yapamıyoruz. Önceden satışlarımız gayet iyiydi. Mesela geçmiş dönemler de internet diye bir kavram yoktu. Yani internet üzerinden satışlar yoktu. Galericiler olarak biz o zamanlar daha çok dışarıya gidip araba alıp, burada satışını yapıyorduk ve kar Marjımız yüksekti ama şimdi öyle değil. Vatandaş satmak için araba alıyor. Galerici olmayan bir vatandaş, öğretmen olsun, esnaf olsun, araba alıyor internete koyup satıyor. Tabi bu da ister istemez bizi etkiliyor, satış yapamıyoruz. Zaten vatandaş en çok aile arabasına yöneliyor, son zamanlar da en sıfır araçlara yöneliyorlar. Sıfır araçlar da büyük bir indirim olunca vatandaş gidip oralardan alıyor. Durum böyle olunca da biz satış yapamıyoruz. Hükümetimiz bu konularla ilgili çalışma yapıyor ama henüz kesinleşmiş bir uygulama yok. Bir iki tane yürürlükte olan maddeler var otomobil piyasasıyla ilgili ama daha kesinleşmediği için bekliyoruz. Devletimiz geçmiş zamanlar da otomobil piyasasına yönelik çok güzel uygulamalar yapmıştı ve esnaflar araç satışı yapabiliyordu. O eski uygulamalara benzer düzenlemeler getirilirse şayet, daha güzel olur satışlarımız.

Zihni Altun
satışlar ciddi anlamda çok bozuk. Yani biz burada galericiler sitesi esnafı olarak sabah 8 den bu yana oturuyoruz, saat 12 olmuş ama hala ne gelen var ne de giden. Kaç günlerden bu yana durumlar böyle. Bunun en büyük nedeni de korsan satıcılardır. Yani tabelası olmayan vergi vermeyen vatandaş araba satıyor. Durum böyle olunca bizim işlerimiz kesat oluyor. Berberlik yapan insan, fırıncılık yapan insan araba alıp sattıktan sonra bizim burada olmamızın ne anlamı var ki? Hiç bir anlamı yok. Eski dönemler de bu işi bilenler yapıyordu ama şimdi öyle değil. Vatandaş internet üzerinde araba satmaya kalkıyor, alacak olan kişide adamı sorgulamadan arabasını alıp gidiyor. Vatandaş kişinin sicilini bilmeden alıyor, belgesi yok bir şeyi yok, satış yapıyor. Dolayısı ile bizde satışlarımızdan oluyoruz. Genelde yaz ayında işlerimiz oluyordu, bu yaz ayında da satışlarımız istediğimiz gibi olmadı yine. Zaten araba alacak olan kişiler genelde sıfır araçlara yöneliyor, çünkü kampanya ya da indirim gibi bir takım avantajları oluyor. Bizde 1 iki lira fazla satalım diye uğraşıyoruz ama yine de satamıyoruz. Hükümetimizden tek istediğimiz bu korsan satıcıların önüne geçmesi. Yani tamam, bir vatandaş araba satabilir ama vergi ödemiyor, dükkânı yok başka bir şeyi yok, o şekilde satmasın. Bizim gibi otomobil galerisi olsun vergisini ödesin satsın. Bizim en çok rahatsız olduğumuz durum bu. Bununla ilgili bir düzenleme yürürlükte var ama henüz netleşmedi. Bu durum hakkında biran önce düzenleme getirilmesi lazım.
 

Haber: Hakan Aydın


 

Editör: Mahmut Beyaz