Oto ekspertiz raporun alınması; ikinci el araçların kilometre düşürme, aracın kazasını ve hasarını gizleme gibi dolandırıcılıklara karşı önem arz ediyor. Bu noktada hükümet de 2019 yılında belirli araçlar için ekspertizin zorunlu hale getirildiği kanun çıkartmış ancak yürürlüğe girmemişti. Günümüzde bir sektör halini almış durumda olan Ekspertizin, 2. ele araç alım satımında önemi yapılan kanun ve vatandaşların bilinçlenmesiyle her geçen gün daha da anlaşılırken, Kahramanmaraş’ta kurumsal olarak hizmet veren Hospitacar Oto Ekspertiz bu bağlamda yeterli teknik donanım ve işinde uzman çalışanlarıyla müşterilerine en doğru ekspertiz raporunun verilmesine olanak sağlıyor. Oto ekspertiz konusuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatan Hospitacar Oto Ekspertiz Kahramanmaraş yetkilisi Vedat Ali Kızıltepe, “Ekspertiz raporu almaya karar verdiğimiz aracı bir ekspertiz istasyonuna götürdüğümüz zaman sormamız gereken ilk şeylerden bir tanesi ekspertizin Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası’ndan verilme TSE belgesinin olup olmadığı, Hizmet Yeterlilik Belgesi’nin (HYB) olup olmadığı, ekspertiz istasyonunun kurumsal olup olmadığı ve belediyeden çalışma ruhsatının olup olmadığıdır.” ifadelerini kullandı.
 

“ARAÇ EŞ, DOST, TAMİRCİ, ARKADAŞ TAVSİYESİ ÜZERİNE ALINMAZ”

 Kızıltepe, konuyla ilgili yaptığı konuşmasında şunları söylerdi: “Günümüzde binek ya da hafif ticari araçların kullanımı artık bir lüksten ziyade bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı gidermek için her çeşit bütçeye göre bilindiği üzere araç var. 15 liradan 1 milyonlu rakamlara kadar araç bulunmakta. Otomotiv ya da taşıt alım satımı bir ticari işlemdir. Bir ev alacağımız zaman ya da bir yerden arsa alacağımız zaman nasıl ki bu bir ticari işlemse otomotiv ve taşıt alımı da ticari bir işlimdir. Taşıt alım satımı yaparken de dikkatli olmalı, gerekli ön piyasa araştırması yapmalıyız ve ne aldığımızı bilmeliyiz. Nasıl ki bir daire aldığımız zaman bunun mevkisi, kat sayısı, oda sayısı, metrekare genişliği gibi kıstasları varsa bunlar bir dairenin artı ya da eksi fiyatına etki yapıyorsa aracında kendine has özellikleri vardır. Marka, model tip bunlar bizim tercihimizdir bunları az çok fiyatını biliriz ancak araç onlarca mekanik yakıt aksan yüzlerce donanım vardır. Araç eş, dost, tamirci, arkadaş tavsiyesi üzerine alınmaz. Ne aradığını, ne aldığını bilmek için, sonradan dövünmemek için öncelikle aracı yetkili bir oto ekspertize getirmeliyiz. Aracın bütün donanımlarının tetkikinin yapılmasıyla o aracın ekonomik değeri de net olarak önümüze çıkar.
 

“KÜÇÜK İLÇELERDE DAHİ ONLARCA EKSPERTİZ İSTASYONU AÇILMAKTA”

Ekspertiz günümüzde bir sektör halini almış durumda, Türkiye’nin pek çok ilinde hatta küçük ilçelerinde dahi onlarca ekspertiz istasyonu açılmakta. Ekspertiz raporu almaya karar verdiğimiz aracı bir ekspertiz istasyonuna götürdüğümüz zaman sormamız gereken ilk şeylerden bir tanesi ekspertizin Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası’ndan verilme TSE belgesinin olup olmadığı, Hizmet Yeterlilik Belgesi’nin (HYB) olup olmadığı, ekspertiz istasyonunun kurumsal olup olmadığı ve belediyeden çalışma ruhsatının olup olmadığı bu 4 kritere dikkat etmemiz gerekir. Kurumsal ekspertizlerde düzenlenen rapor 3 nüshada düzenlenir. Bir tanesi vatandaşa verilir, ikincisi tesiste kalır, üçüncüsü genel merkezine gönderilir. Bu yüzden yapılan ekspertiz kontrole açıktır, yanlış ya da eksik ekspertiz verilmesi durumunda daha sonra vatandaşın hakkını arama ya da kurumsal yönden de bağlı bulunduğu şirkete direkt temasa geçme hakkı vardır.
 

“BÜTÜN KULLANDIĞIMIZ ÜRÜNLER MALZEMELER BİRİNCİ SINIFTIR”

Hospitacar Oto Ekspertiz İstasyonu’muzun genel merkezi İstanbul. Kurumsal bir firmadır. Hospitacar’ın TSE belgesi, HYB belgesi bulunmaktadır. Belediyeden çalışma ruhsatı bulunmaktadır. Çalışan tüm elemanlarının her türlü sosyal güvenceleri vardır. Bütün kullandığımız ürünler malzemeler birinci sınıftır. Çalışacak elemanlarımızı daha önce uzun yıllar yine otomotiv sektörünün içeresinde bulunmuş arkadaşlardan seçmekteyiz. Onları İstanbul’daki Hospitacar genel merkezinde uzun süreli eğitimden geçerler. Artı bütün elemanlarımızı Sakarya Üniversitesi Ekspertizlik uzmanlığı kursuna göndeririz, oradan ekspertiz uzmanlığı belgeleri vardır. Elemanlarımız gerekli bilgi ve donanıma haizdir.

“KANUN ÖNÜNDE DÜZENLEME OLMASI DAHA DA İYİ OLUR”

2019 yılında ekspertizle ilgili bir kanun çıktı. Resmi gazetede de yayınlandı ancak uygulama talimatı henüz güncellenmedi. Yaklaşık 2 yıldır 6 aylık süreçler dahilinde uzatılmakta. Bunda da tam detayları belirtilmek üzere 8 yaş ve 150 bin kilometreye kadar araçların ekspertiz raporu olmadan noterler araçların satışına izin vermeyecek. Bu doğal olarak tüketiciyi bir koruma kanunudur, tüketicinin zarara uğramaması için çıkarılmış bir kanundur. 1 araç alıyorsunuz. Aracın ağır hasar kaydı oluyor, aracın kilometresi çekilmiş oluyor, motoru ölü oluyor, kaportası size beyan edilenden çok farklı çıkıyor. Bunları önlemek için bu kanun çıktı ancak bu kanun henüz yürürlüğe girmese dahi az çok vatandaşımızda bu bilinç oluştu. Artık vatandaşlarımız 2000 model 1998 model yani 20, 22, 23 yaşındaki araçları dahi ekspertiz istasyonlarını getirip ekspertiz raporlarını alıyor. Vatandaşımızda bu bilinç oluştu. Ama bu kanun önünde düzenleme olması tabii daha da iyi olur. Dediğimiz gibi araç alım satımı da ticari bir işlemdir. Bir aracın 3 parça değişen, 5 parça boyalısı ile şase, motor, podyelerde, direklerde işlem olmasıyla orijinal bir araç arasında çok büyük ekonomik farklar vardır.
 

“YÜZDE 30’U AZ BİR RAKAM DEĞİLDİR”

Yeterli ekip ve donanımı olan ekspertiz istasyonlarında yapılan işlemin yüzde 70’i cihazlarla yapılır. Bir aracın motor gücünü cihaz ölçer, bir aracın amasörlerinin sağlam olup olmadığını cihaz ölçer, bir aracın fren değerlerini cihaz ölçer, bir aracın neresinde boya olduğunu cihaz ölçer. Yüzde 30 teknik beceri bilgi gerekir, yüzde 30’u az bir rakam değildir. Örneğin araçta hangi parçaların değiştiğini size hiçbir cihaz söylemez, bu çalışan elemanınızın donanımı, teknik becerisine bağladır. Şöyle bir husus vardır. Vatandaş gelir burada aracı ekspere sokar siz dersiniz tamam aracın her tarafı orijinal dersiniz raporu düzenlersiniz fakat vatandaş gider 500 metre ilerde kaza yapar hemen o gün ya da diğer gün o parçayı başka bir parçayla değiştirir. Burada bir bunun tespiti mümkün değildir. O yüzden kaportalarda garanti vermek, bir ekspertizin raporunun günlerce aylarca arkasında duruyor olmak bir mantık olarak da çok doğru bir şey değil. Ekspertiz raporunun ne zamana kadar geçerliği olduğuyla ilgili kanun önünde belirlenmiş bir düzenleme yok. Ancak bizim Hospitacar olarak garantili ekspertiz yapıyoruz. Gelirsiniz bir aracınıza garantili raporu sunarız artı 5 bin kilometre, 10 bin kilometre size garanti veririz. Ancak mekanik aksamına garanti verebiliriz kaporta aksamına biz ve Türkiye’deki hiçbir ekspertiz garanti veremez dediğim şartlardan dolayı.”
Haber: Abdulsamet ispir

Editör: Mahmut Beyaz