Onikişubat Belediyesi tarafından yaptırılarak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne tahsis edilen ve resmi açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Onikişubat Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, 5 ev, 1 idari binadan oluşuyor. Şu an itibariyle 26 zihinsel ve otizm engelli, 8 ise görme engelli olmak üzere toplam 34 engelli öğrencinin eğitim gördüğü gündüzlü bakım evi, zihinsel, görme engelli, otizm ile müzik ve etkinlik binalarıyla özel çocuklara hizmet veriyor.

Bu çerçevede Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, kurumla ilgili eksiklikleri not etmek ve gelen taleplerini almak adına engelli aileleriyle kahvaltı programında bir araya geldi. Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’nün bahçe kısmında gerçekleşen programa; Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara ile engelli öğrenciler ve aileleri katıldı.

GÜVENÇ: BÖYLE BİR TESİSİ KAZANDIRDIĞI İÇİN BAŞKAN MAHÇİÇEK’E TEŞEKKÜR EDİYORUM
Programda konuşan TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle bu tesisi yapan, belediye bütçesini buraya aktaran Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ediyorum. Eğer bu ülke önceki dönemlerde olduğu gibi belediyesine paraları gönderemese, sizden alınan vergiler yüzde 87 oranında faize gitse hiç şüphe yok ki bugün böyle tesisleri yapmak, bunları açmak ve bu güzel kahvaltılarda bir araya gelmek mümkün olmayacaktı. Allah’a şükür bir ömür adandı, bir 20 yıl adandı ve mesai kavramı tanınmadan çalışıldı ve onun sonunda ülkemizin hemen her yerinde bu ülkenin çocukları için yaşanabilir, bu ülkenin çocukları için oturulabilir yerler, mekânlar, hizmetler yapıldı. Bakın rakamlara dayanarak bir şey söyleyeceğim: 2020 yılı bütçemizde eski parayla 65 katrilyon bu ülkenin ihtiyaç sahipleri için, engellileri için, yaşlıları için, dul kadınları için para ayırdık. Geçen gün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız buradaydı. ‘Bakanım ben takip edemedim. Bu ülkenin garipleri için, ihtiyaç sahipleri için ne kadar harcadık?’ dedim. Bakanımız 46 milyar eski parayla 46 katrilyon olduğunu söyledi. 46 Katrilyonu bu ülkenin ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımız için harcadık. Elhamdülillah. Akşam görme engellilerle beraberdik Dernek Başkanı dedi ki: ‘Allah razı olsun, 2002’de tüm Türkiye Cumhuriyeti kadrolarında çalışan engelli sayısı 5 bin bugünde 67 bine çıktı. ‘5 bin nere 67 bin nere? O 5 bin kişiye ödenen maaş nere bugünkü ödediğimiz maaş nere? Bunların hepsini bu ülke başardı.

“DÜNYAYLA YARIŞAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİK”
Allah’a şükür bugün üreten çalışan, ihracat yapan, dünyayla yarışan bir ülke haline geldik. Bizim nesillerimiz üniversitede şu eziklikle okudular: Sadece Türkiye için değil, tüm İslam devletleri toplu iğne bile üretemez! Hep bunun yerimizdeki sızısı hissederek yaşadık. Fakülte sıralarında hep bunu yüreğimizde hissettik. Ama bugün sevgili gençler gurur duyabilirsiniz. İHA yapan SİHA yapan kendi otomobilini İnşallah yollara sürecek olan teknolojiyi üreten, Amerika’sıyla, Çin’iyle, Avrupası’yla rekabet edecek bir ülke haline geldik. Buna ben nasıl şükretmem. Allah’ın bize bunu göstermesi gerçekten bizim için bir şans ve nimet diye düşünüyorum. Hep anlatıyorum, anlatmaya da devam edeceğim. Milletvekili gurubuyla Akıncıya gittik. 76’ncı helikopteri yapıyor Türk insanı. Beyaz önlüklü gençler çalışıyor. ‘Kim bunlar’ dedim. ‘Bunlar elektrik, elektronik mezunu, bu ülkenin çocukları’ dediler. 4 bin elektrik, elektronik mezunu çocuk SİHA yapıyor, İHA yapıyor, lojistik uçağı yapıyor, diğer helikopterleri yapıyor. Emin olun hepimiz duygulandık.

“BU GAYRET, BU ÇALIŞMA BU ÜLKEYİ DAHA İYİ YERE GÖTÜRECEK”
Şuna yürekten inanıyorum. Bu gayret, bu çalışma ve bu çaba bu ülkeyi her gün daha iyi yere götürecek. Bundan emin olun. Ülkemize inancınız sonuna kadar devam edecek. Şunu da açıkça ifade ediyorum. Her türlü sonu da çözmüş değiliz, elbette ki problemlerimiz var, elbette ki ihtiyaçlarımız var. İşsizlik konusunda sıkıntılarımız var ama iyi yoldayız. Bakın 8 milyon üniversite öğrencisi olan bir ülkeden bahsediyoruz. 2002’ye kadar sen 190 tane yurt yapmışsın, bu hükümet gelmiş 20 yılda bunu 790’a çıkartmış. Yurt kapasiteni 5-6 kat artırmış ve okullar açılmış toplan öğrenci sayımızın yüzde 89’unu yerleştirmişiz. Yüzde 11 kalan çocuklarımızın da yerleşmesi için milletvekilinden il başkanına, belediye başkanından ilçe başkanına, meclis üyesinden yönetim kurulu üyelerine yine şükrederek söylüyorum herkes kendi çocuğuymuş gibi sahipleniyor ve yer arıyor. Ama lütfen şu soruyu sormama da izin verin: Ya bu muhalefet eleştiri yapmanın, ortalığı kızıştırmanın dışında bu yarayı çözmek için hiç öneri getirdi mi?”

MAHÇİÇEK: BİZİM ÖNCELİĞİMİZ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARDIR
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, şunları kaydetti: “Onikişubat Belediyesi olarak eğitim alanında gerçekten iyi yatırımlar yaptık. Fiziki çalışmalarımızda var ama bizim önceliğimiz çocuklarımız için yaptığımız yatırımlardır. Bu bağlamda 7 tane okul yaptık. Bir kısmı yurtları ile beraber. Yakın bir zamanda Tekir’e yaptığımız hem ortaokulu hem lisesi olan binamızı da öğrencilerimizin hizmetine açacağız. Geçen yıl yapamadığımız üniversite hazırlık kurslarımıza bu yıl yeniden başlıyoruz. Özel çocuklarımız için, onların rehabilitasyonu için yaptığımız okullar bizim için çok daha önemli. Buradaki alanımız 9 bin 700 metrekare civarında büyük bir alan. Bu büyük alanın içerisinde bin 776 metrekare kapalı alanımız var. Bu kapalı alandaki binalarımız 6 tane. Yakın bir zamanda Down Sendromlu çocuklarımız için yaptığımız rehabilitasyon merkezimizi de açacağız. Ayrıca bir müjdemiz daha var. Hazineden yerini aldık. Bu alanda bir de Otizmli çocuklarımız için rehabilitasyon merkezi yapacağız. Böylelikle engelli çocuklarımız için rehabilitasyon merkezlerimiz inşallah tamamlanmış olacak. Bugün ailelerimizle beraber olalım istedik. Buranın açılışını cumhurbaşkanımız yapmıştı.

 

KAYA: BU MERKEZ ÇOCUKLARIMIZLA BİRLİKTE ANLAMLI HALE GELECEK
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya ise, “Onikişubat Gündüz Bakım Evimiz 15 Temmuz 2020 tarihi itibariyle fiilen hizmete başlamış olup, sayın cumhurbaşkanımızın ilimize teşrifleriyle de resmi açılışı tamamlanmıştır. Bu merkezi bizlere tahsis eden Onikişubat Belediye Başkanımıza şükranlarımızı arz ederiz. Bu merkez sizlerle birlikte anlamlı hale gelecek. Özellikle engellilerimize ve engelli ailelerimize rehabilitasyon hizmetini verebilmek adına kurumumuz 5 müstakil evden oluşmaktadır. 5 müstakil evimizin olması engellilerimizin erişilebilirliği açısından çok kıymetli. Sayın valimizin himayesinde daha önce burada tanıtım ve otizm etkinliği yapmıştık ama sayın başkanımız buranın ailelerimize tanıtılması adına bu programı tertip ettiler. Şu an itibariyle 26 zihinsel ve otizm engelli, 8’de görme engelli kardeşimiz kurumumuzdan hizmet almaktadır. Kurumumuz bir evimiz zihinsel, bir evimiz görme engelli, bir evimiz otizm, bir evimizde müzik ve etkinlik evi olmak üzere 5 ev ve bir idari binadan oluşuyor. Gündüz bakım evlerini bakanlığımızla birlikte ailelerimizi bir nebze de olsa rahatlatmak adına önemsiyoruz. Bu yıl 9 tane başka illerde gündüz bakım evleri hizmete açıldı. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmalar sonrası protokol üyeleri Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’nü gezerek, öğrencilerle muhabbet etti.

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz