12.11.2012 tarih ve 6360 sayılı “On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la 30 Mart 2014 tarihinde kurulan Onikişubat Belediyesi, Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek öncülüğünde model ve modern bir ilçe olma yolunda hızla ilerliyor. Onikişubat Belediyesi, 240 bin 464 hektarlık bir alanda, 54’ü merkez 136 mahallesi ve Türkiye’nin 30 ilinden fazla, 450 bini aşkın nüfusuyla Onikişubat ilçesine ve halkına hizmet veriyor. 30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimler sonucunda seçilen ve kurucu Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Hanefi Mahçiçek liderliğinde Onikişubat Belediyesi, yapımı hızla devam eden yeni hizmet binası, yeni kurulan asfalt plenti, 125 adetlik geniş̧ araç̧ parkı, eğitim binaları ve sosyal tesisleriyle “Model ve Modern Bir İlçe” olma yolunda hızla ilerliyor. Kaynakların, amacına uygun, etkin ve verimli kullanımı çerçevesinde, çevreye duyarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir kentleşme düşüncesiyle çalışmalarını sürdüren Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, doğal, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkarak gelecek nesillere aktarıyor. Çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Onikişubat Belediyesi’nin, 2017 yılı faaliyet raporu yayınlandı. Faaliyet raporunda, Onikişubat Belediyesi’nin 2015-2019 Stratejik Planında yer alan stratejik amaç̧ ve hedeflere sadık kalınarak, hedeflenen yatırımların ilçeye kazandırıldığını belirtildi. Raporda, Onikişubat Belediyesi’nin üstünleri değerlendirme bölümünde yer alırken, zayıflıkları da ifade edildi. Rapora göre ise Onikişubat Belediyesi’nin en önemli zayıflığının Şekerdere Bulvarı’ndaki Başkanlık binasının fiziki açıdan yetersiz kaldığı, fakat yeni ve modern bir belediye hizmet binasına kavuşmak için gün sayıldığı vurgulandı.

CAZİBE KENTİ OLUŞTURMAK”

Faaliyet raporu, Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in baş yazısıyla başladı. Başkan Mahçiçek başyazıda, “Ulusal ve uluslararası belediyecilikte AB standartlarının üzerine çıkaracak sürekli gelişme düşüncesinden hareketle yaratıcılığı, yenilikleri destekleyen gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış bireylerle belediyemizi saygın bir kurum haline getirmek. Alt yapıdan üst yapıya kadar kentsel tasarımında modern bir şehre yakışır ilçe olup, tüm kentin ilgisini çekecek büyük donatıları içinde barındıran, yaşayanlarının beklentilerine cevap bulabilecekleri huzurlu ve sağlıklı toplumu barındıran bir cazibe kenti oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

FAALİYET RAPORU HER YIL DÜZENLENİR”

Başkan Mahçiçek yazısını şu şekilde devam ettirdi, “5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 41. maddesinde “Üst yöneticiler ve bütçeyle ödenek tahsis edilen harcama yetkililerince, hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlanır. Üst yönetici, harcama yetkilileri tarafından hazırlanan birim faaliyet raporlarını esas alarak, idaresinin faaliyet sonuçlarını gösteren faaliyet raporunu düzenleyerek kamuoyuna açıklar. Mahallî idarelerce hazırlanan faaliyet raporlarının birer örneği Sayıştay ve İçişleri Bakanlığına gönderilir.” hükmü yer almaktadır. Diğer taraftan, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 56. maddesinde “Belediye başkanı, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 41. maddesinin dördüncü̈ fıkrasında belirtilen bicimde; stratejik plan ve performans programına göre yürütülen faaliyetleri, belirlenmiş̧ performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerini ve belediye borçlarının durumunu açıklayan faaliyet raporunu hazırlar. Faaliyet raporunda, bağlı kuruluş̧ ve işletmeler ile belediye ortaklıklarına ilişkin söz konusu bilgi ve değerlendirmelere de yer verilir.”

2017 YILINDA VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞTIK”

Onikişubat Belediyesi’nin 2017 yılında sosyal, kültürel, eğitim ve spor amaçlı her türlü yatırımın gerçekleştirilmesinde var gücüyle çalıştığını ifade eden Başkan Mahçiçek, “Kamu Kurumlarının faaliyet raporu hazırlamalarındaki amaç̧, kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında hesap verme sorumluluğunun denetiminin sağlanmasıdır. Belediyemiz, halkımızın yararlanacağı yeni tesislerin kurulması, kentin alt ve üst yapısının sürekli gelişimi, Belediyenin insan kaynağı ve varlıklarının daha iyi değerlendirilip gelirlerinin artırılması, kentsel gelişimi sağlayacak projelerin üretilmesi ve uygulanması, ilçede; sosyal, kültürel, eğitim ve spor amaçlı her türlü yatırımın gerçekleştirilmesi olarak sıralayabileceğimiz temel politikalar doğrultusunda 2017 yılında var gücüyle çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

STRATEJİK PLANA SADIK KALARAK...”

2015-2019 Stratejik Planına sadık kalarak çalışmalarına hızla devam edeceklerini belirten Başkan Mahçiçek, baş yazısını şu şekilde tamamladı; “Gelecek yıllarda da, 2015-2019 Stratejik Planımızda yer alan stratejik amaç ve hedeflere sadık kalarak, 2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planı, 27 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan 2018-2020 dönemlerini kapsayan Orta Vadeli Programa ve ülkemizin 2023 hedeflerine uygun olarak daha çok çalışacağımıza olan azim ve kararlılığımızı ifade etmek isterim. Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde mali saydamlık, doğruluk, tarafsızlık, açıklık, tutarlılık ve yıllık olma gibi raporlama ilkelerine uyularak Strateji Geliştirme Müdürlüğümüzce hazırlanan 2017 Yılı Faaliyet Raporunu, basta siz değerli Meclis Üyelerimizin ve kamuoyunun takdirine sunar, hazırlanmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.”

ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ’NİN ÜSTÜNLÜKLERİ

Raporun değerlendirme bölümünde Onikişubat Belediyesi’nin üstünlükleri şu şekilde sıralandı; “Belediye Başkanımızın engin tecrübesi ve vizyoner kişiliğinde kendini bulan, etkin liderlik ve katılımcı yönetim anlayışı. Belediye Meclisinin uyumlu çalışması, bütün kararların oybirliği ile alınması. Türkiye Belediyeler Birliği ve diğer kamu kurumlarıyla güçlü̈ ve yakın işbirliği içinde olunması. Yaşlı araçların hizmet dışına çıkarılması, yeni araç̧ ve iş makineleri alınarak geniş̧ ve nitelikli bir Araç̧ Parkının kurulması. Onikişubat ilçemize hizmet sağlamada sıcak asfalt ihtiyacımızın Belediyemize ait Asfalt tesisinde üretiliyor olması. Elektronik Belge Yönetim Sisteminin (EBYS) kurulması ile zaman kaybının önüne geçilmesi. Süper Hizmet Sistemi sayesinde ilçe halkıyla etkin bir iletişimin kurulmuş̧ olması (Süper Hizmet Masası, Süper Engelsiz Masa vb.). Tapu Kadastro Müdürlüğü hizmet binası içerisinde açmış̧ olduğumuz Emlak Servisi ve Tahsilat Veznesi ile vatandaşlarımızın işlerinde kolaylık sağlanmış̧ olunması. Kültürel ve sosyal alanda yapılan çalışmalara önem veriliyor olması (Bilgi ve Kültür Evleri, Down Cafe projesi vb.). Personelin genç̧ ve eğitim oranının yüksek olması. Süper Hizmet Sistemi sayesinde ilçe halkıyla etkin bir iletişimin kurulmuş̧ olması (Süper Hizmet Masası, Süper Engelsiz Masa vb.). Tapu Kadastro Müdürlüğü hizmet binası içerisinde açmış̧ olduğumuz Emlak Servisi ve Tahsilat Veznesi ile vatandaşlarımızın işlerinde kolaylık sağlanmış̧ olunması. Yatırımlara önem ve öncelik verilmesi. Teknik hizmet veren birimlerde tecrübeli ve kalifiye personele sahip olunması. Belediye hizmetlerinin, çoklu kitle iletişim araçlarıyla halka etkin olarak duyurulması.

ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ’NİN ZAYIFLIKLARI

Raporun değerlendirme bölümünün devamında Onikişubat Belediyesi’nin zayıflıkları ise şu şekilde sıralandı; “Belediye hizmet binasının mevcut ihtiyaçlara cevap vermede yetersiz kalması. Personelin iş tanımları ve görev dağılımlarının net olmaması. Mevcut hizmet binasının, çalışma koşulları bakımından personelin motivasyonunu olumsuz etkilemesi. Performansa yönelik değerlendirme sisteminin etkili olmaması. Yeni belediye kanunuyla ilçe belediyelerinin yetkilerinin dağılımında belirsizliklerin olması. Kentsel dönüşüm projelerinin ana yüklenicisinin Büyükşehir Belediyesi olması. Bazı müdürlüklerin, belediyenin ana hizmet binası dışında hizmet vermesi. Belediye personeline yönelik sosyal tesislerin olmaması. Kurum içi iletişim ve koordinasyon eksikliği. Personele yönelik, yeterli sayıda eğitim programının olmaması”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz