Toplumda bilim kültürünün yaygınlaştırılması, ülkemizin kalkınması, refaha kavuşması ve çocukların çağın gerektirdiği bilgi donanımına kavuşması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş sütçü İmam Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen bilim şenliği başladı. “Bilime Bir Adım” sloganıyla çocuk, genç ve yetişkinlerin bilime yönelmesi için düzenlenen proje, 2-3 Mayıs tarihlerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün otoparkında hayata geçirildi. Kahramanmaraşlı çocuklara bilimin kapılarını açacak olan proje kapsamında bilim meraklıları bilimin sırlarına yol alıp, ilk deneylerini gerçekleştiriyor. Öğrencilerin merakla beklediği projenin tanıtımı Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı ve ilgililerin katılımıyla geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Tanıtımın ardından hız kazanan hazırlık aşaması tamamlanırken, projeye ilk gününde Kahramanmaraş protokolü ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Proje kapsamında öğretmenler ve öğrenciler tarafından hazırlanan bilimsel buluşların yer aldığı stantları Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can birlikte gezdi. Şenliğin açılışında Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan Maraş’tan ezgiler türkü dinletisi ise katılımcıları mest etti.

REFAH TOPLUM VE MUTLU İNSAN İÇİN EĞİTİM ŞART”

Şenliğin açılışında konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, refaha ulaşmış bir toplum inşa etmek ve mutlu insanların yetiştirmenin özünün eğitim olduğunu söyledi. Özkan, “Refah toplumunu inşa etmek, mutlu insanlar yetiştirmek için eğitim, işin özü ve esasıdır. Esasen kalkınma planlarımızda ve milli düzeyde önümüze konulan ödevlerde de birinci derecede öncelikli olan insanların mutlu olması, refah içinde yaşaması, refah toplumunun geleneklerine kavuşmasıdır. Toplumumuzun mutlu olması ve refah toplumunun gereklerine ulaşması, bilgi edinme, bilgi toplumunun gerekleriyle mümkündür. Bilgi toplumunun gerekleriyle mümkündür. Bilgi toplumunun gereklerini nasıl edineceğiz, siz sevgili gençlerle edineceğiz. Öğrencilerimiz bilgi toplumunun geleneklerini daha iyi idrak etmektedir. Öğrencilerimizi öncelikle tebrik ediyoruz. Gençlerimiz bilginin kıymetini, bilginin farkında olmanın yönünde yüksek derecede bir farkındalık içindedir. Onun için bu tür etkinliklere canı gönülden, okuluyla, öğretmeniyle, öğrencileriyle katılım göstermektedir. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’mız eğitimin hayatımızdaki önemiyle ilgili faaliyetlere baktığımızda artık hem okullarda, hem evlerimizde tek tek olarak da öğrencilerimize düşen görevler vardır. Daha iyi bir eğitim ve bilimle daha iyi buluşmak için, hayat boyu eğitim dediğimiz de esasen budur. Hem sınıfta hem okulda öğretmenlerimizle beraber, ailemizle, toplumla ve değişik sektörlerle beraber bir merakın uyandırılması gerekiyor” dedi.

DÜNYA GENÇLERİYLE REKABET İÇİN UYMAMIZ GEREKENLER VAR”

Türk gençlerinin dünyadaki diğer gençlerle rekabet edebilmeleri için gençlerin bazı gerekliklere uyması gerektiğinin altını çizen Vali Özkan, “Dünyada bütün gençlerle rekabet edebilmemiz için, bilgi toplumunun bu gerekliklerine uymamız lazım. Her birimize düşen görevi en iyi şekilde yapmamız lazım. Öğrencimize düşen, derslerine iyi çalışmak, öğretmenlerinin rehberliğinde bilimle buluşmak, bu bilimi geliştirmeyle ilgili kendisine ne düşüyorsa onu yapmaktır. Öğrencilerimiz bunu yapıyor, öğretmenlerimiz rehberlik ediyor, bütün toplum olarak da bizim buna yardımcı olmamız lazım. Bilim şenliğinin, öğretmenlerimizin, velilerimizin ve özellikle de öğrencilerimizin bilime olan ihtiyacın ne olduğu noktasında farkındalığa ulaşması, bununla ilgili bir iştiyakın oluşmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Bu tür faaliyetlerin artarak devam etmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE OLARAK BİLİMSEL ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ”

Bilim şenliklerini önemsediğini belirten Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise, “Kahramanmaraş Bilimle Buluşuyor programını ben çok önemsiyorum, bu çerçevede okullarımızda da müstakil çalışmalar oluyor. İşimiz ne kadar yoğun olsa da bilimin, ARGE’nin, araştırmaların olduğu her türlü toplantıya üniversite olarak katılmaya, destek vermeye çalışıyoruz. Bizden de zaten bu bekleniyor, üniversiteler, araştırma, geliştirme ve bilim yuvalarıdır. Hassaten bize alt yapı oluşturduğunuz için, üniversitemizdeki bilimsel çalışmaların temellerini bu ortaokullarda, liselerde attığınız için Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tüm çalışanlarına üniversitem adına samimi teşekkürlerimizi ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

“Üniversiteler denince akla araştırma, yayın, teknoloji gibi ARGE anlamında bilimsel çalışmaların tamamı geliyor” diyen Can, “Memleketlerin gelişmesi üniversitelerin bilimsel çalışmalarını yoğunluğuyla mümkündür. Ülkelerin, milletlerin mesafe alması, diğer milletler nezdinde daha ileri noktalara ulaşması, bilimsel çalışmalarla mümkündür. Devletimiz, hükümetimiz de buna hassaten önem veriyor ve bizim katıldığımız üst düzel toplantılarda da devletimizi yönetenler bizden artık bilimsel çalışmalar, ARGE çalışmaları, nicelden çok nitelikle ilgili çalışmalarda destekler verin deniliyor. Son iki hafta içerisinde Kalkınma Bakanlığı’mızın iki toplantısına katıldık, üniversite olarak her ikisinde de hükümetimizin bakanları bizden hassaten bu ARGE ve teknoloji geliştirme çalışmaları, üniversitelerin içinde bulunan Teknokent çalışmaları ve bilimle ilgili her türlü çalışmaları sürdürmemizi, bu yöndeki taleplerimizi kendilerine iletmemizi bekliyorlar. Bizde üniversite olarak bu noktada elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İnşallah KSÜ’de bundan sonra adına yakışır bilimsel çalışmalar daha yoğun bir şekilde devam edecek” şeklinde konuştu.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE İLE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR HIZLANACAK”

Kahramanmaraş’a kurulma çalışmaları devam eden ikinci üniversite ile bilimsel çalışmaların hız kazanacağını belirten Can, “Yine aldığımız bilgilere göre Kahramanmaraş’ımıza ikinci bir üniversitesinin kurulma çalışmaları devam ediyor. İnşallah bu ikinci bir üniversiteyle de Kahramanmaraş’taki bilimsel çalışmalar, ARGE çalışmaları, Teknokent çalışmaları ve her türlü üniversitede olması gereken teknik, araştırma, inceleme çalışmaları Kahramanmaraş’ta yoğun bir şekilde devam edecek. Bizde bundan gurur duyuyoruz, ikinci üniversitenin çalışmalarını da KSÜ olarak destek veriyoruz. Sizin Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullardaki öğretmenlerin bu tür çalışmaları hassaten üniversite olarak bizim geleceğimizle ilgili çok ümitlendiriyor. Sizlerin bu çalışmalarınızın devam etmesini diliyoruz. Öğrencilerimizin tamamında bu bilimsel anlayışı geliştirmenizi bekliyoruz. Bu tür çalışmaların artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZİ BİR ADIM DAHA BİLİME YAKLAŞTIRACAK”

Açılışta konuşan Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Sarıtürk de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Kahramanmaraş Bilimle Şenleniyor sloganıyla Büyükşehir Belediyesi, Sütçü İmam Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün destekleriyle hayata geçirdiğimiz TÜBİTAK 4007 Kahramanmaraş Bilim Şenliği’ne hoş geldiniz. Farklı ortaöğretim okullarımızdan 46 öğretmenimizin öz verili çalışmalarıyla ortaya konulan 101 adet bilim ve sanat projesi, bilime meraklı başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm halkımızın ilgisine sunulmuştur. Proje kapsamında şu ana kadar 9 lisemizde üniversite hocalarımızın da katılımıyla bilim söyleşileri gerçekleşmiştir. Bugün ve yarın bu faaliyetlerimiz 9:00 ile 17:00 saatleri arası resim sergisi, atölye, müzik çalışması, Başkonuş Parkı’nda dağcılık eğitimi ve Milli Eğitim bahçemizdeki 101 adat bilimsel proje çalışması 2 gün boyunca devam edecek. Atölye çalışmalarında kimya deneyleri, gündelik hayatta ihtiyaç duyulan bilim gösterileri, protoryum uzay gösterimi, robotik kotlama etkinlikleri, yetenek testleri, canlı portre seçimleri, 7 Güzel Adam tanıtım stantları, akıl oyunları, eğlenceli matematik, tansiyon, şeker ve kan grubu ölçüm süreçlerinin incelenmesi gibi gündelik ihtiyaçlara dair etkinler yer almaktadır. Tüm bu etkinliklerle öğrencilerimizin ilgili stantlarda çalışma ve katılma fırsatı yakalayacaklardır. Bu sebeple katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizi bilime bir adım daha yaklaştıracak bir etkinlik olması diliyorum.”

Şenliğin ilk gününde düzenlenen açılışa Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz