Science Technology Engineering Mathematics (STEM) Bilim Sınıfları’nın oluşturulması için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında 3. Kitap Fuarı’nda protokol imzalanmıştı. 135 bin 700 TL tutarındaki STEM malzemelerinin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce alınmasının ardından, 2 ortaokul, 2 ilkokul ve 1 anaokulu olmak üzere 5 okulda STEM Bilim Sınıfı oluşturuldu. Bağlarbaşı İmam Hatip Orta Okulu, Mimarsinan ilkokulu, Tenzile Erdoğan Anaokulu, Kervan Turgut Pekel İmam Hatip Orta Okulu ve Yahya Kemal İlkokulu’nda kurulan STEM bilim sınıfları ile, çocuklara keşfetme imkanı sunarak onlara bilimi sevdirmek, zihinsel becerilerini geliştirmek, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek, bilimsel iletişim ve sosyal iletişim becerileri kazandırmak ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek amaçlanılıyor. STEM eğitimi ayrıca üretim, buluş yapma bilgi ve becerilerini kazandırmayı da hedefliyor. STEM eğitimi almış bireylerin, iş dünyasına girdiklerinde de bu becerileri sayesinde iş hayatında istediği niteliklere kolayca uyum sağlayabilme ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı vereceğine kesin gözüyle bakılıyor. STEM ile Bilim Sınıfları’nda görev alacak personel ve öğretmenlere uygulamalı robotik ve kodlama eğitimi, Marmara Üniversitesi’nden Erhan Kayaalp ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sami Topçu tarafından uygulamalı olarak verildi. Bu kapsamda Bağlarbaşı İmam Hatip Orta Okulu’na kurulan STEM Bilgi Sınıfı’nın açılışı yoğun ilgiyle açıldı.

STEM EĞİTİM SETLERİ 142 PARÇADAN OLUŞUYOR

Stem Etkinlik Seti-Taşıtlar, Stem Etkinlik Seti-Temel Aktivite, Stem Etkinlik Seti-İleri Aktivite, Blocks Okul Öncesi Kiti, Stem Etkinlik Seti-Uzman Aktivite ,Stem Etkinlik Seti-İş Makineleri , Lunapark Seti , Süper Vinçler, Mekanik ve Statik Sistemler,Enerji Dönüşüm Sistemleri Dinamik ve Kuvvet Sistemleri, Arabalar ve İtiş Mekanizmaları, Optik - Gözlem ve Astronomi Seti, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji Dönüşüm Sistemleri,Basınçlı Hava Sistemleri, Mühendislik Seti,Dinamik ve Kuvvet Sistemleri,Robot Yarışmaları Seti,Robot Kollu Otomasyon Sistemleri, Robota Giriş Seti Robo Txt Discovery ve Tip Jumbo setlerinden oluşmaktadır.

ÜRETEN NESİLLER YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

STEM Bilgi Sınıfı’nın açılışında konuşan Bağlarbaşı İmam Hatip Orta Okulu Adem Yiğiter, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün işbirliğiyle okulumuzda kurulan STEM Atölyesi, sorgulayan, araştıran, üreten nesiller yetiştirmeyi hedef almaktadır. Fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında teorik bilgilerin uygulamaya, ürüne ve yenilikçi buluşlara dönüştürmeyi amaçlayan STEM, öğrencilerimizin okul derslerinden öğrendikleri bilgileri bir bütün olarak ve bu bütünü oluşturan parçaları birleştirerek görmelerini sağlayan bir sistemdir. Bu sistemin öğretim programlarımıza da dahil edilmesini temenni ediyoruz” dedi.

BİZLER KÖKÜN TOPRAKLA BULUŞMASINI SAĞLIYORUZ”

STEM Bilim Sınıfı’larının Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu teknolojik atılımların temelini oluşturacağını belirten Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, “Bağlarbaşı İmam Hatip Ortaokulumuza bir STEM laboratuvarı açıyoruz, bu okulla birlikte beş okulumuzda daha bu türden laboratuvarlar açmış durumdayız. Bu laboratuvarların açılmasına sebep olan süreçte öncelikli olarak STEM’in adından kaynaklı. STEM İngilizce’de kök ifadesinin karşılığı, dolayısıyla büyük bir medeniyet kurmak istiyorsanız, büyük bir teknolojik yatırım yapmak istiyorsanız bir kökünüzün, damarlarınızın oluşması gerekiyor. Biz bugün bu okullarımızda bu kökün toprakla yani öğrenciyle buluşmasını sağlamış oluyoruz ve buradan Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu teknik ve teknolojik olarak alt yapılarının kurulmasını sağlayacak sürece ulaşmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken biz sadece bunları yapmakla kalmadık aynı zamanda öğretmenlerimizin eğitim süreçlerini de yaptık. Öğretmenlerimizi Marmara ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin bu konularla ilgili olarak yetişmiş profesörlerinin yanında çeşitli kurslara dahil oldular. Orada kendilerinin bakış açılarını geliştirmek, burada uygulama, yöntem ve teknikleriyle ilgili olarak bilgiler edindiler. Bu okulumuzda da bu süreci başlatmış oluyoruz. Bütün bunların alt yapısının hazırlanması, belli bir sürece gelmesi de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla oldu. Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını, bizim yapmış olduğumuz çalışmalara yaptığı katkıları hep yanımızda ve yakınımızda hissettik. Bunun için Züver Bey’in şahsında Büyükşehir Belediyesi’ne, başta Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç olmak üzere tüm çalışma ekibine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERDEN İCAT ÇIKARMALARINI İSTİYORUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya ise yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi olarak projeye malzeme desteğinde bulunduklarını belirtti. Çetinkaya, “Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle beraber beş okulumuzda başlatmış olduğumuz STEM projesinin açılış törenini yaptık. 19 Ekim 2017’de, dördüncü kitap fuarımızda biz İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle STEM üzerine bir protokol imzalamıştık. Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün okullarda yapmış olduğu bu STEM atölyelerini Büyükşehir Belediyesi olarak malzeme desteğinde bulunduk. Çünkü biz şuna inanıyoruz, birlikten kuvvet doğar, eğer Kahramanmaraş’ımıza bir şey kazandırmak istiyorsak kurumlarımızın hep birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu manada da Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle birçok projede olduğu gibi bu projede de iş birliği içerisinde çalışmaktayız. Biz burada öğrencilerimizden tabiri caizse icat çıkarmalarını istiyoruz. Hakikaten bir dönem dünya bilim tarihine damgasını vurmuş Müslüman alimlerin, bilim insanlarının yetiştiği gibi İslam dünyasında da Türkiye’mizin öncülüğünde bilim dünyasına damga vuracak gençlerimizin yetişmesini istiyoruz. Bu belki çok küçük bir adım ama bu ilk adım olması hasebiyle eminiz ki büyüyerek genişleyecektir. Gençlerimizle ilgili özellikle, onların topluma kazandırılması noktasında, çünkü uyuşturucudan tutun da birçok bağımlıktan gençlerimizi kaybediyoruz. Bu tür alanlara kaydırarak ta onların geleceğimize, ülkemize katkıda bulunmalarını sağlamış olacağız” açıklamalarında bulundu.

STEM’İN OKULUMUZDA OLMASI BİZİM İÇİN BÜYÜK ŞANS”

Öğrencilerden Zehra Çatalbaş’da yaptığı açıklamada STEM Bilgi Sınıfı’nın kendilerine olan faydalarını anlattı. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler de veren Çatalbaş, “STEM ilk açıldığı zaman öğretmenlerimizden ve kitaplarımızdan yardım alarak yapmaya başlamıştık. SETEM zaten daha farklı bir şeydi, bizim hayal gücümüzü, zekamızı kullanmamızı isteyen bir faktördü. İlk başta öğretmenlerimizden ve kitaplarımızdan öğreniyorduk, daha sonrasında ise öğretmenlerimiz bizden kendi hayal gücümüzü kullanmamızı istedi. Daha farklı projeler geliştirmeye başladık, birkaç gün de yaptığımız projeleri bir günde bitirmeye başladık. Bu bizim için çok önemliydi çünkü ilk defa karşımıza çıkan bir projeydi. Kahramanmaraş’ta beş okulda var ve bizim okulumuzda bu beş okuldan bir tanesi. Bu bizim için büyük bir şanstı. Açılabilir, kapanabilir köprü yaptık, o bizim tamamen kendi hayal ürünümüzdü. Öğretmenimizin bize verdiği ilk ödev diyebilirim STEM’de aldığımız ilk görevdi. Yurt dışında böyle köprüler var ama ülkemizde neden yok diye düşündük” dedi.

DAHA FAZLA GELİŞTİRİP, DAHA AKTİF KULLANABİLİRİZ”

Hayallerinde tasarladıkları ürünlerin maketlerini Bilim Sınıfları’nda yaptıklarını belirten öğrenci Melek Köroğlu, “Biz bu proje kapsamında birçok proje yaptık, günlük hayatımızda yaptığımız projelerin küçük maketlerini yapmaya başladık. Geliştirilecek olan projeleri yapmaya başladık, bu maketlerimiz geliştirilebilir ve günlük hayatta da kullanılabilir. Mesela bir tane İKA diye bir aracımız var, İnsansız Kara Aracı. Bu İKA’yı, insansız hava aracı gibi düşünebiliriz. Uzaktan kumandayla yönetiliyor. Üzerindeki kamerasıyla anlık olarak görüntüler alınabiliyor, doğal afetlerde, teröre karşı mücadelede, insanların ulaşamayacağı yerlere kolay bir şekilde ulaşacak özellikte projeler yaptık. Bunları daha fazla geliştirip, daha aktif kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz