Kış aylarında daha çok kırsal kesimde ısınma aracı olarak kullanılan sobalar, artık eskisi gibi kullanılmıyor. Doğalgazın ülkeye gelmesi ile birlikte sobalara ihtiyaç kalmayınca, bu durumdan en çok zarar gören kesimde odun ve kömür satışı yapan esnaflar oldu.  Son yıllarda doğalgazın kullanım alanının artmasıyla ve Belediyelerin maddi durumu iyi olmayan kesimlere fon yardımı yaparak, vatandaşlara odun ve kömür dağıtımını yapması, odun ve kömür satan esnafları bir hayli üzdü.  Bu durumdan dolayı odun ve kömür satışının bitme noktasına geldiğini belirten esnaflar, biran önce yetkililerden bu konuda yardım eli uzatılmasını bekliyor. Odun ve kömür denildiğinde Kahramanmaraş’ta ilk akla gelen odun ambarları bölgesindeki, odun ve kömür satışı yapan esnaflar, bu durumu Manşet Gazetesine değerlendirdi.
İşte esnafların açıklamaları…


‘SATIŞLARIMIZ HER YIL DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR’                                                                                  

  İbrahim Özdemir “11 yıldır bu işi yapıyorum ve o yıldan bu yana işlerimiz hiç iyi değil. Üstelik bu yıl yaz ayının uzun sürmesi işlerimizi daha çok etkiledi. Önceden vatandaşımız eylül ayının başında ya da Eylül ayından birkaç gün önce odun ve kömür alımını yaparlardı, satışlarımız o aylar da başlardı ama şuan öyle değil Eylül ayı bitti bitecek ama hala ne gelen var ne giden. Durumumuz birkaç yıldan beri hiç iyi gitmiyor. İşlerimiz iyi gitmediği için fiyatları düşürmeye çalışsak biz zarar edeceğiz ama yine de fiyatlar şuan normal ne yüksek ne de düşük. Kömürün tonu 800 ile 850 arası, odunun tonu 400 ile 450 arası, yani geçen yılla hemen hemen aynı. Şuana kadar başlamış olması lazımdı satışların ama dediğim gibi satışlarımız henüz yok. Ayrıca doğalgazın ülkemizde yaygınlaşması da işimizi çok etkiledi. Bunun da etkisi olduğu için elimizden çok bir şey gelmiyor. Umarım ileriki zamanlar da işlerimiz daha iyi olur satışlarımız istediğimiz gibi gider.”

‘SATIŞLAR OLMADIĞI İÇİN 15 TANE ESNAFIMIZ BU İŞİ BIRAKTI’                                                                      

Kadir Buğdaycı  “30 yıldır bu işin içerisindeyim. Buradaki en eski esnaflardan bir tanesiyim. Bu yıl odun kömür satışları az çok başladı, ama vilayetimize doğalgaz geldiği için satışlarımız çok düştü. Yani eskisi gibi değil satışlarımız. Açıkçası bitme noktasına geldi bir nevi.  Bu yüzden burada bu işin yapan esnaflarımızdan 15 tanesi bu işi bıraktı. Her geçen yıl esnaflarımız azalıyor. Bunun nedeni de, her geçen yıl doğalgazın ülkemizde giderek artması ve Belediyelerin durumu olmayan kesimlere odun kömür dağıtması. Bu durum işimizi etkiledi. Satışlar son on yıldan bu yana her sene geriye gitmeye başladı. Doğrusu bu meslek artık bitme noktasına geldi.  Biz odun ve kömür satışı yapalım diye müşterilere vadeli bile, vadeliyi geçtik şimdi al istersen 1 ay sonra, istersen iki ay sonra ver ücretini demeye başladık, çünkü işlerimiz yok, mecbur satış yapmak zorundayız kazanabilmemiz için. Umarım işlerimiz istediğimiz noktaya gelir ve eskisi gibi satışlarımız olur.” 

‘ARTIK İŞLERİMİZ ESKİSİ GİBİ DEĞİL’                                                                                                                      

‘Mustafa Avcı “20 yıldır bu işin içerisindeyim. Artık işlerimiz eskisi gibi değil. Bitme noktasına geldi desek yeridir yani. Doğalgazın gelmesi işlerimizi etkilediği gibi, belediyelerin durumu olmayan vatandaşlara yönelik odun ve kömür vermesi de işlerimizi bitirdi diyebilirim. Belediyeler ihaleyi kazanan esnafla çalışıyor, peki küçük esnaf ne yapsın. Durum böyle olunca 50-60 kamyon odun kömür bayisi olan esnaf ihaleyi alıyor, bizim gibi küçük iş yerleri bomboş kalıyor, bir şey satamıyor. Durum böyle olunca işlerimiz kalmadı. Bu konuda yetkililerin biran önce yardımlarını bekliyoruz.”

‘DOĞALGAZIN ŞEHRİMİZDE YAYGINLAŞMASI İŞİMİZİ BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ’                                          

Ömer Uysal   “1997 yılından bu yana bu meslekteyim.  Bu işe başladığım yıllarda işlerimiz çok iyiydi, vatandaş bu işe yönelmeye başlıyordu hatta. Şimdi ise bu meslek bitme noktasına geldi sayılır. Neden bitme noktasına geldi diyecek olursanız da, doğalgaz derim. Çünkü doğalgaz şehre yaygınlaştıktan sonra odun ve kömür satışı bitme noktasına geldi. Vatandaş önceden odun ve kömür alırdı sobalar olduğu için ama doğalgaz geldikten sonra buna ihtiyaç kalmadı. Çünkü vatandaş doğalgazı daha rahat görüyor, odun ve kömürle uğraşmak istemiyor. Ayrıca belediyeler de vatandaşlara odun ve kömür dağıtımı yapıyor bazı kesimlere. Burada yapacak tek iş, yetkililerin belediyede ki odun ve kömür dağıtımını durdurması lazım ki bizde ekmek parası kazanlım. Yoksa işlerimiz yok olacak bu gidişle”

Bu yılki odun ve kömür fiyatı ise   
odun fiyatı: 400 ile 450 arası - TON
kömür: 800 ile 850 arası - TON          

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz