Yazın iş yapamayan odun kömür sektörü kış mevsimini dört gözle beklerken, Ocak ayınının sonlarına geldiğimiz şu günlerde yazdan kalma sıcak havanın olması nedeniyle sektörün büyük bir krizin içinde olduğu belirtiliyor.

Odun ve kömür son yıllarda en çok köylerde ve şehrin ücra mahallelerinde doğalgaz tesisatı uygun olmayan binalarda kullanılıyor. Türkiye’nin bazı illerinde neredeyse odun ve kömürün hiç kullanılmadığı görülürken ve Kahramanmaraş’ta ise birkaç yıl sonra evlerdeki odun kömür kullanımımın sona ereceğini öngörülüyor. Odun ve kömürün Kahramanmaraş şehir merkezinde kullanımı giderek azalırken, odun ve kömür satıcıları ise bir süre sonra odun ve kömürün tarihe karışacağını söyledi. Kent genelinde doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ve havalarında yeterince soğuk olmaması odun ve kömür satışlarını olumsuz etkilerken, odun ve kömür satıcıları ‘isyan’ bayrağını çekmiş durumda. Kış ortasına geldiğimiz şu günlerde odun ve kömür satışlarından umduğunu bulamayan satıcılar, işlerinin tamamen biteceğini belirtiyor.

ODUN VE KÖMÜRE TALEP AZALDI”

Kahramanmaraş Odun Pazarı’nda Dilipak Odun-Kömür adlı işyerinin işletmeciliğini ve Kahramanmaraş Mahrukatçılar Odası’nın ikinci başkanlığını yapan Bekir Dilipak, doğalgazın gelmesi ile birlikte odun ve kömür satışlarının neredeyse durduğunu vurgulayarak, "Odun ve kömür satışları azaldı. Doğalgaz gelince kömürcülerin işleri sekteye uğradı. Sobası olanlar kışa hazırlık için kömür almaya başladı ama onların da sayısı çok az. Doğalgaza geçildiği için odun kömüre talep azaldı. Geçen yıla göre fiyatlarda çok az artış oldu. Eğer böyle giderse oduncuların ve kömürcülerin işi bitecek” ifadelerini kullandı.

İŞLERİMİZ DURMA NOKTASINA GELDİ”

Kahramanmaraş’ın yüzde 70’lik bir kısmının doğalgazı kullandığını ve kendilerinin de geride kalan yüzde 30’luk kısımla yetindiklerine dikkat çeken Dilipak, “Odun ve kömür satışlarımız şuanda hem hava şartlarının yumuşak olmasından hem de doğalgaz kullanımının artması nedeniyle durma noktasına geldi. Hava zaten zemheride bugün, güneşte duruyoruz, öyle pek bir soğuklar gelmedi. Yazdan kalma bir şekilde Kahramanmaraş’ta hava var. Halbuki kış olsa, soğuk olsa hem memleket hem de biz kazanacağız. Kahramanmaraş’ta doğalgazın artması nedeniyle yüzde 70 oranında biz odun ve kömür satıcıların kaybı var. Bu yüzde 70’in tamamı doğalgaz kullanan kesim. Öteki yüzde 30 ile idare etmeye, geçimlerimizi sağlamaya çalışıyoruz ” şeklinde konuştu.

BELEDİYELER ODUN VE KÖMÜRÜ BİZİM ARACILIĞIMIZLA DAĞITMALI”

Özellikle yardım fonları ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin yardıma muhtaç vatandaşlara dağıttığı odun ve kömürlerin kendilerinin aracılığıyla dağıtılması gerektiğini dile getiren Dilipak, “Yardım fonları memleketimizde 20 bin küsür ton odun ve kömür dağıtıyor. Bunun bize çok büyük zararı oluyor. Biz odun ve kömür satıcıları olarak onu da geçtik tabi ki o hükümet politikası ama Türkiye’de olmayan bir özellik var Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’de ihtiyacı olanlara 8 bin ton odun kömür dağıtıyor. Tabi ki durumu olmayanlara yardım etsinler etmesinler demiyoruz ama biz isteriz ki bizim aracılığımızla dağıtılsın. Mesela gıda üzerinde bakkallar şikayetçi olmuş onlar kart vermişler esnaflara gidiyorlar o yardımları kartlarıyla yapıyorlar. Bizimkini kendiler bizzat alıyorlar dağıtıyorlar. Yani o 8 bin ton odun ve kömürü biz dağıtsak en azından bizim esnafımızı biraz olsun rahatlatır. Dağıtılan odunlar da büyük oranda kontrol bile edilmiyor, edilemiyor. Ne kadar kontrol etmeye çalışsalar da olmuyor. Aldıkları firmalar kuru diye odunu satıyor, onlarda kuru diye vatandaşlara veriyor. Rastgele evlere gidin bakın odunların hiçbiri yanacak şekilde değil . Biz oduncular olarak ön büyük sıkıntımız bu. Zaten sektör olarak odunculuk küçülüyor. Teknolojinin ilerlemesi, doğalgaz gibi değişmelerle elimizde olanı da bizden almaya çalışıyorlar” açıklamalarında bulundu.

MESLEK YOK OLMA TEHLİKESİNDE”

Odun ve kömürcülük mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Dilipak, “Satışlar var. Ama eskiye göre değerlendirmek mümkün değil. Şehir merkezine çok nadir götürüyoruz. Eskiden tonlarca bir günde satılıyordu. Şu an şehrin ücra mahallelerine satış yapılıyor. Birkaç yıla oralarda doğalgaza geçerse meslek yok olabilir” dedi.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz