Ömrünü tamamlamış araçların bir tesise teslim edildikten sonra arındırılması, sökülmesi, kesilmesi, parçalanması, parçalama sonrası oluşan atıkların geri kazanıma veya bertaraf hazırlanması için Kahramanmaraşlı iki işletmeci hareke geçti. Vedat Ali Kızıltepe ve Adem Demircan’ın açtığı işletme ile artık araç sahipleri ekonomik ömrünü tamamlamış otomobilleri için şehir dışına gidip bertaraf belgesi almayacak.

Konu hakkında bir açıklama yapan İşletme Sahibi Vedat Ali Kızıltepe: “İşletmemiz; Demirtepe ömrünü tamamlamış bertaraf araçlar tesisi olarak 22 Haziran 2018 itibari ile faaliyete girmiş bulunmaktadır. Böyle bir tesisi meydana getirmemiz yaklaşık olarak 5-6 aylık bir süreç teadülün de oldu. Tesisimiz geçici depolama alanı değildir, çevre ve şehircilik bakanlığı lisans belgelidir ve Kahramanmaraş’ta konum ve işlev açısından ilk tesistir. Daha önce vatandaşlarımız araçlarını hurdaya ayırma işlemlerinde çekici yardımıyla Gaziantep’e ya da Kayseri’ye götürmek zorunda kalıyorlardı ama artık biz bu hizmeti şehrimize de kazandırdık” dedi.

HER TÜRLÜ ARAÇ BERTARAF EDİLİYOR

Kızıltepe şöyle konuştu: “Artık vatandaşlarımızın bu tür işlemlerinde araçlarını çekici yardımıyla çevre illere götürmelerine gerek kalmadı. Otomobil ve kamyonet türü araçları hurdaya ayırma işlemlerinde ömrünü tamamlamış araçların bertaraf tesisine teslimi zorunludur. Ömrünü tamamlamış ve bertaraf tesislerine hükümlü bir aracı teslim almak, usulüne uygun bir şekilde bertaraf etmek yani parçalamak bizim görevimiz. Aracın airbag’ini, klimasını, LPG sistemini, motor yağını, hidrolik yağını, balatalarını, motor bloklarını ayrıştırmak bunları usulüne uygun bir şekilde hurda olan kısımlarını hurdaya, ekonomik değeri olanları ise belli bir fatura karşılığında ilgilere satışını yapmakta yaptığımız işlemdir.

HER TÜRLÜ DESTEK VAR

Şuan gündemde devletimizin vatandaşlarına sunduğu bir ÖTV teşviki var. Diyelim ki şahsın 1978 model bir aracı var bu aracı getirip hurdaya ayırır daha sonra bunun karşılığında alacağı sıfır model araca karşılık devletimiz 10 bin liraya kadar bir indirim sağlıyor. Tesisimiz Maraş’ta ilk herhangi bir şubesi yok, Türkiye’de de toplamda 55 il de mevcut. Bizim tesisimizin diğerlerinden artı olarak farkı yalnız otomobil ve kamyonet değil bunun yanında iş makinesi, otobüs, kamyon gibi her türlü araçları bertaraf etmeye bunları tekrardan geri dönüşüm ya da ikinci ele satışa, hurdaya çıkarama yetkimiz mevcut”

TECRÜBEMİZ VAR

İş yeri ortağı Adem Demircan ise şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ta ilk olan ömrünü tamamlamış araç bertaraf tesisini açmış bulunmaktayız. Şehrimize ve insanlarımıza bunun gibi bir hizmeti kazandırdığımız için mutluyuz. Bundan önceki süreçte 15 yıla dayanan bir araç sigortacılığı geçmişimiz var ve ben aynı zamanda otomotiv teknikeriyim. Bu tecrübelerimizi işimize aktararak Kahramanmaraş’ta bu tesisi kurmuş bulunuyoruz. Tesisimiz özellik bakımından Türkiye’de sayılı tesislerdendir. İş makinesi, otobüs, kamyon ve kamyonet gibi birçok çeşitli aracı bertaraf edecek kabiliyette bir tesise sahibiz. Kahramanmaraş’ta, vatandaşımız 16 yaşından büyük olan araçlarını bize teslim ettiği zaman düzenlediğimiz bertaraf formu ve evraklarla istediği bir araç bayisine gidip alacağı araçta 10 bin liraya kadar ÖTV teşvikinden faydalanabilir.

SAHTEKARLARA DİKKAT EDİN

Piyasada çok fazla simsar, aracı diye tabir edilen iş takipçi yetkisiz kişiler var. Bu konuda Kahramanmaraş’ta tek yetkili firma biziz. İnsanlarımız bir başkasına inanıp araçlarını teslim etmesin. Sahte bertaraf formuyla aracını hurdaya ayırıp daha sonra vergi dairesi tarafından o evrakların sahte olduğu anlaşıldığı zaman bunun zararı yine araç sahibine olacaktır. Bu gibi mağduriyetlerin yaşanmaması adına vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz”

NELER YAPILIYOR

bisiklet haricindeki üç tekerlekli araçları, bu kategorilerdeki ömrünü tamamlamış araçlar ile bunlara ait aksam, parça ve malzemeleri kapsamaktadır. Ömrünü tamamlamış araçların (ÖTA) ve bunlara ait parçaların yeniden kullanım, geri dönüşüm ve geri kazanım işlemleri ile bertaraf edilecek atık miktarını azaltmak için, ÖTA Teslim Yerleri, geçici depolama alanı ve işleme tesisinden oluşan bir süreç ön görülmektedir. Araç sahibi, ömrünü tamamlamış aracını; ÖTA Teslim Yerleri, geçici depolama alanları ya da işleme tesislerine teslim etmek ve aracı teslim alandan araca ait onaylı araç kayıttan düşme ve bertaraf formunu almakla yükümlüdür.

HANGİ TİP ARAÇLARA KAYITTAN DÜŞME VE BERTARAF FORMU DÜZENLENEBİLMEKTEDİR?

Sürücü dışında en fazla 8 kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar (M1), azami ağırlığı 3500 kilogramı aşmayan motorlu yük taşıma araçlar (N1) ve İki veya Üç Tekerlekli Motorlu Araçların Tip Onayı Yönetmeliği kapsamında yer alan, motosiklet ve motorlu bisiklet haricindeki üç tekerlekli araçlar bu yönetmelik kapsamındadır ve bu araçlar için Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu düzenlenebilmektedir.

ARAÇ TESLİMİ İÇİN GEREKEN BELGELER NELERDİR?

*Araç üzerinde herhangi bir rehin ve tedbir bulunmadığına dair Trafik Tescil kuruluşlarından alınmış belge.

*Trafikten çekilmiş araçlar hariç, ilgili vergi dairesinden alınmış, motorlu araçlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezası, trafik idari para cezası, geçiş ücreti ve idari para cezası borcu bulunmadığına dair ilişik kesme belgesi.

HURDA ARAÇ TESLİM EDİLİRKEN ARAÇ ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKENLER NELERDİR?

Yönetmeliğe göre teslim edilecek araçlar teslim yerlerine eksiksiz olarak teslim edilmelidir. Araç üzerinde eksik parça olması durumunda araç sahibi veya araç geçici depolama alanından geliyorsa teslim yeri yetkilisi eksik parçaları onaylamak zorunluluğuna sahiptir.

HURDA ARAÇLAR İÇİN NE KADAR BEDEL ÖDENECEKTİR?

ÖTA Yönetmeliğine göre Ömrünü tamamlamış araçlar için bir bedel ödenmeyecektir. Ancak ekonomik değeri olabilecek araçlar için hurda bedeli belirlenebilecektir.

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇ NASIL İŞLENİR?

Ömrünü tamamlamış araçların üzerlerinde akü mevcutsa öncelikle akü sökülür ve yine araçta bulunması durumunda hava yastıkları devreden çıkartılır. Sonrasında araçta bulunan tüm yakıtla birlikte diğer çalışma sıvıları da araçtan tahliye edilir. Bunlara motor yağı, transmisyon yağı ve fren sıvısı ile soğutma sıvıları ve klima sisteminin dondurucu sıvısı da dahildir. Araç üzerindeki tüm tehlikeli parçaların sökülmesi ile araç arındırma işlemi gerçekleştirilir. Araçta ekonomik değeri olan yeniden kullanılabilir parçalar olması durumunda kullanılmış parça olarak satışa sunmak veya yeniden üretim parçaları için söküm işlemi gerçekleştirilir. Ekonomik açıdan uygunsa, plastik veya cam gibi malzemeler geri dönüşüm amacıyla çıkartılır. Tehlikeli maddelerden tam olarak arındırılmış olan araç öğütücüye gönderilir. Ömrünü Tamamlamış Araç Geçici Depolama ve İşleme süreçleri sonrasında araçların %85?inin geri kazanılmasını sağlanmaktadır.

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇ TESLİM SÜRECİ

1. Araç sahibi ilk olarak aracını Demirtepe Geri dönüşüm ÖTA teslim yerine getirmelidir.

2. Demirtepe Geri Dönüşüm yetkilisi, aracın teslimi sırasında Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formunu, araç sahibine onaylatır ve araç üzerinde eksik parça varsa tespit edilerek karşılıklı olarak onaylanır.

3. Araç sahibi, aracını Demirtepe Geri Dönüşüm ÖTA Teslim Yerine bırakır. Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu ile birlikte Trafik Tescil şubesine gider.

4. Trafik Tescil Şubesi aracın kayıt silme işlemini gerçekleştirir ve Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formunu imzalar.

5.Trafik Tescil Şubesi Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formunun kendinde kalması gereken nüshasını alır diğer nüshaları ise Araç sahibine teslim eder.

6. Araç Sahibi, Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf formunun kendinde kalması gereken nüshasını alır, diğer nüshaları ÖTA Teslim Yerinde bırakır.

7. Demirtepe Geri Dönüşüm tarafından aracın arındırılma söküm işlemlerine başlanır.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz