Yaklaşık bir yıldan bu yana devam eden ve hem ekonomik hem de ruhsal olarak insanları olumsuz etkileyen pandemi sürecinde yeniden normalleşme eğilimleri başladı. Vaka sayısındaki artışlar nedeniyle neredeyse bir kış boyunca önlem amacıyla kepenklerini kapatmak durumunda kalan birçok esnaf, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın normalleşme açıklaması sonrası kepenklerini yeniden açarak, ticari hayatına döndü. Gelinen noktada KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu’da normalleşmenin esnaflar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

“ESNEME SÜRECİNİN İHMAL EDİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”
Bu süreçte hem esnafın hem vatandaşın hem de devletin haklı olduğuna vurgu yapan Kuybu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu süreçte esnafımızda, vatandaşımızda, hükümetimizde haklı. Devletimiz tarafından çıkan bütün yasalar, kanunlar, tedbirler insanlarımızın can ve mal güvenliği için çıkan yasalar. Fakat bununda hem maddi hem de manevi bir bedeli var. Bu esneme sürecinin biraz ihmal edildiğini görüyoruz. İnsanlarımız daha dikkatli olmalı. Çünkü süreç böyle devam eder, vaka sayıları artarsa daha sıkı yasaklar gelebilir.

“MADDİ OLARAK EN ÇOK YIPRANAN ESNAFLARIMIZ OLDU”
Bu süreçte maddi olarak en çok yıpranan esnaflarımız oldu. Allah razı olsun esnaflarımız yine de hep sağduyulu davranmaya çalıştılar. Mümkün olduğu kadar kendi imkânlarıyla ayakta durmaya çalıştılar. Bu süreçte devletimizin verdiği destekler azda olsa esnaflarımıza bir can suyu oldu. 

“ESNAFLARIMIZ GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDI”
Hemşerilerimizin esnaflarımız konusunda tereddüt etmemelerini bekliyoruz. Çünkü esnaflarımız gerekli tedbirleri aldı, almaya da devam ediyor. Bunun yanı sıra da tedbir almayan vatandaşlarımızı uyarıyor. Bunun için vatandaşlarımızın alışverişlerinde tedirgin olmasına gerek yok.

“KIRMIZI KATEGORİYE GİRERSEK TAM KAPANMA SÖZ KONUSU”
Tabii diğer yandan da bu sürece dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer kırmızı kategoriye girersek tam kapanma söz konusu. Bu konuda da herkese görev düşüyor. Esnaflarımız vatandaşlarının yanında olan bir kesim. Şimdi yardımcı olma sırası vatandaşlarımızda. Vatandaşlarımız esnaflarımıza yardımcı olsun. Sağ olsun hemşerilerimizde bu konuda duyarlı davranıyor.

“BİZİM BİZDEN BAŞKA DOSTUMUZ YOK”
Normalleşme süreci esnaflarımıza yaradı. İnsanlar yoğun şekilde esnaflarımızdan alışveriş yapmaya başladı. Lokantalar doldu. Havalarında güzel olmasıyla birlikte piknik yapmaya giden vatandaşlarımızın hepsi esnaflarımızdan alışveriş yaptı. Bunun bayağı bir getirisi oldu. Biz bunun devamlılık arz etmesini istiyoruz. Koronavirüs bitmiş gibi davranmayalım. Yoksa bunun bedelini yine biz ödeyeceğiz.

“ESNAFIMIZ HER ZAMAN İYİ BİR SINAV VERİYOR”
Esnafımız her zaman iyi bir sınav veriyor. Sadece bu krizde değil. Her zaman. Ülkemiz geçmiş yıllarda çok önemli badireler atlattı. Esnaf her zaman devletinin, bayrağının yanında duran bir kesimdir. Ahilik kültürü de bunu gerektirir.

“BİRÇOK ESNAFIMIZIN PANDEMİYE BORÇLU YAKALANDI”
Bizim en büyük şanssızlığımız pandemiye birçok esnafımızın borçlu yakalanması oldu. Esnafımız borçlu olmasaydı pandeminin olumsuz etkileri kolaylıkla atabilirdi. Ama esnafın borcu olunca zorlandı. Düşünün kapalı bir iş yeri. Kirası oluyor, çeşitli sabit giderleri oluyor ama bunun yanında iş yok. Dolayısıyla bu açıdan esnaflarımız zorlandı.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz