Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)'de 21 Mart Nevruz Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 

Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Yerleşkesi kampüsünde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.Programda açılış konuşması yapan KSÜ Rektörü Durmuş Deveci, Nevruzun kültür ve geleneğimizdeki önemine vurgu yaparken nevruz bayramının bütün diğer bayramlar gibi hoşgörü barış ve kardeşlik duygularını pekiştiren bir gün olduğunun altını çizdi.21 Mart olarak kutlanan Nevruzun yeni bir yıl anlamına geldiğini ifade eden Deveci, “Nevruz sıkıntıdan çıkarak yeni ve umut dolu bir günlere, bahara, bolluk ve berekete ulaşmak demektir. Nevruz bu anlamların yanında eğlence ziyaret, ziyafet, yeni giyisiler giymek, iyi dileklerde bulunma gibi bilindik bayram pozisyonunun yanı sıra nevruziye denen şiirler, türküler, destanlar yazılması söylenmesi Nevruziye Fişkesi adlı hediyeler verilmesi, meydanlarda yakılan ateşin üzerinden atlanılması çeşitli oyunların oynanması nevruziye şekeri, macunu veya tatlısı gibi özel yiyeceklerin hazırlanıp yenilmesi bir birçok sosyal değerin yapılmasıdır” dedi.

'NEVRUZUN GENİŞ BİR COĞRAFYASI VARDIR'

Nevruz Bayramı'nın geniş bir coğrafyaya yayıldığını dile getiren Deveci, şunları kaydetti: “Tüm bu önemli özellikleri ile Nevruz UzakAsya'dan Balkanlara kadar yayılan geniş bir coğrafyada binlerce yıldır kutlanmaktadır. Manevi kültür mirası listesinde de Nevruz Bayramı 2010 yılında Türkiye'de Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla 21 Mart Uluslararası Nevruz günü olarak kabul edilmiştir.”

BUGÜN DAĞLAR YEŞİLLENDİ, SULTAN NEVRUZ SEFA GELDİN

Nevruz'un doğanın dirilişi anlamını da taşıdığını söyleyen Deveci, konuşmasına son olarak şunları ekledi: “12 Hayvanlı takvim ve Melikşah'ın Celali takviminde yılbaşı olarak bilinen 21 Mart Divan-i Lügatüt Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilen doğanın dirilişiyle birlikte yeni umutların canlanmasını da simgeleyen Nevruz Bayramı'nın barış, dostluk, kardeşlik ve dayanışma hislerinin üstlenmesi vesilesini diliyorum. Bir aşığın dediği gibi bugün dağlar yeşillendi Sultan Nevruz sefa geldin. Cümle kuşlar hep dillendi Sultan Nevruz sefa geldin. Nevruz baharı çiçeklenmeyi yeniden doğuşu hem de barış kardeşlik ve dostluk için yeni güzel başlangıçların yapılmasını temenni ediyorum. Milletimiz için güzelliklere vesile olsun.”

Daha sonra KSÜ öğrencileri tarafından hazırlanan Dede Korkut Hikayesi sahnelendi. Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Rektör Prof. Dr. Deveci tarafından Nevruz ateşi yakıldı. Halk oyunları gösterisi ve demir örsün dövülmesiyle devam eden kutlamada, Rektör Deveci ve öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı. Programın sonunda katılımcılara etli pilav ve ayran ikramı yapıldı. Düzenlenen programa Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Durmuş Deveci, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

DEMİR TAVINDA DÖVÜLÜR”

 

Türklerin Ergenekon'dan çıkışını simgeleyen ve yurtlarına kavuştukları o günün “Yeni Gün” yani 'Nevruz' adıyla milli bayram olarak kabul edilmesi nedeniyle temsili olarak Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve KSÜ Rektörü Durmuş Deveci, tarafından demir dövüldü.

 

Demir dövme esnasında kısa bir konuşma yapan Vali Güvençer, “Bize yeni günü baharı yeniden oluşu bağışlayan Allah'ımıza şükürler olsun. Yeni günden bizi bize bağışlayan bize nefes veren Rabbimize hamd olsun. Demir tavında dövülsün önümüzde ki engeller demirdende olsa önümüzde ki o engeller bizim gücümüzle aşılsın. Bizim emeğimizle, bizim alın terimizle, bilek gücümüzle dünya buluşsun demirin ve çekicin buluştuğu ses ile dünya bereketle dolansın. Yolumuz açık olsun. Yeni gün, yeni bahar Nevruz'umuz kutlu olsun” dedi.

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz