MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanlığı’nda 4. Olağan Genel Kurul heyecanı yaşandı. Ramada Otel’de düzenlenen ve oldukça güzel bir atmosfer eşliğinde gerçekleştirilen kongreye; MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın yanı sıra Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kilis Valisi Recep Soytürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, Cihat Sezal, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, ilçe belediye başkanları, MÜSİAD yöneticileri, iş insanları ve STK temsilcileri katıldı. Saygı duruşu, akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ve selamlama konuşmalarıyla devam eden kongrede mevcut Başkan Sami Kervancıoğlu, görevi iş insanı Serdar Salih Çiçek’e teslim etti. Aynı zamanda Genç Müsiad Başkanı Fatih Aygün’de bayrağı Samet Beşen’e devretti.

“MÜSİAD BU MEMLEKET İÇİN DERTLENEN BİR AİLEDİR”
Kongrede kürsüye gelen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, konuşmasında oldukça önemli noktalara değinerek, şu ifadelere yer verdi: “MÜSİAD bir bölgeye sıkışmış zenginler kulübü değildir. MÜSİAD bu memleket için dertlenen ve gerek yurt içinde, gerek yurt dışında eşine nadir rastlanır bir saha derinliğine sahip bir sermaye üssü ve çok büyük bir ailedir. Her ölçek büyüklüğüne haiz işletmenin kendini evinde hissedeceği, hem kendi hem de memleketi adına, bir şeyler yapabileceği hizmet ve sektör skalası oldukça geniş bir platformdur. Şimdi ise tazelenen ve yeni dünya sistemine adapte olan yapısıyla bugünün değil, yarının stratejik unsurlarını ve kalemlerini 2018 yılında görüp tasarlayan ve onları kendi komite yapılarının ismi yapan bir proje üssüdür.

“EKONOMİK OLARAK KARŞIMIZDA CİDDİ SORUNLARIMIZ VAR”
Elbette ekonomik olarak karşımızda ciddi sorunlarımız var. Enflasyon, cari açık, azalan rezervler, artan döviz kurları, artan kredi maliyetleri, salgın nedeniyle oldukça büyük kayıplar yaşayan turizm başta olmak üzere, hizmetler sektörünün farklı kollarında iş yapan firmalar, kredi döndürmek zorunda kalan firmalarımız, yapılandırma sorunu içinde kalan firma ve bankacılık sistemi… Bunları yok sayamayız. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde açıklanan Ekonomi Reform Paketinin bu sorunlara getirdiği yaklaşım bizi umutlandırmaktadır.

“ENFLASYON SORUNU ÜRETİM MALİYETLERİNİN NİHAİ ÜRÜNE YANSIMASIDIR”
Enflasyon sorunu aslında üretim maliyetlerinin nihai ürüne yansımasıdır. Üretim maliyetlerimizde de başı maalesef ithalat çekmektedir. İthal girdinin azaltılması ise yerli ve milli üretimi, tüm sektörlerde hem hammadde hem de yarı mamulde teşvik etmekten geçmektedir. Yeni Ekonomi Reform paketinin bu hususa yani yerli ve milli sanayileşmeye bilhassa vurgu yapması bizi mutlu eden bir diğer konudur. Ancak bazen ithalatı özendiren ve hiç gerek yokken ithalat kararı verilen ürün gruplarının olduğunu görmek inanın bizleri de şaşırtmaktadır. Pandemi süreci ha deyince bitecek bir dönem değildir. Salgın bitse de etkileri bizimle birkilte yaşayacaktır. Bizler artık gelişimin ve büyümenin yeni modellerini yani yeni dünya düzeninin yeni iş geliştirme modellerini takip etmek durumundayız. Biz bir söylemde bulunduk; gelecekte devletler değil şehirler yarışacak dedik. Bu nedenle bölgesel ve kentsel ekonomilerin yani şehir ekonomilerinin oluşturulması esastır. Böylece kendi kendine yeten ve kendi varlıklarını değere dönüştürebilmiş kentlerimiz olacaktır. Şehirlerin markalaşması ve mevcut varlıklarının değere dönüşmesi yani potansiyellerinin düzgün tespit edilerek bu potansiyellere uygun yatırımlarla illerin değerlerinin artırılması işte bu seyahatlerim sonucu elde ettiğim veriler ve sizlerle doğrudan temas etmenin getirdiği tecrübe ile bir projeye dönüştü.

“MARAŞ DEMEK MİLLİ SERMAYE DEMEKTİR”
Maraş demek üretim demektir. Maraş demek milli sermaye demektir. Bugün dünya neyi konuşuyor: Kendi kendine yetebilen ve bilhassa gıda ve tarımda tohumdan sofraya kadar kendi üretimi ile dışa bağımlı olmadan yaşayabilen ülkelerin gelecekte güç unsuru olacağını. Bugün dünya kıtlığı ve tarımı konuşuyor. Maraş demek tarım demektir. Bugün tarımda katma değeri yüksek ve menşei ürünlerin global pazarlarda ne kadar büyük bir rekabet gücü sağladığını söylüyor: Maraş demek üzüm, elma, zeytin, dut, antepfıstığı, yerfıstığı, dondurma demektir.

KAHRAMANMARAŞ ÖNEMLİ YER ALTI KAYNAKLARINA SAHİP”
Maraş sadece tarımı değil tarıma dayalı yan sanayisini de geliştirerek ülkenin üretim merkezlerinden biri olmaktadır. Çayır ve mera zenginliği ile meşhur şehrimiz hayvancılığın her segmentinde adeta ülkeyi besleyen ana arterlerden biridir.  Aynı zamanda Maraş demek, tekstil sektörünün lider ilimiz demektir, iplikten, kumaş ve denim üretimine, ülkemizin ve dünya markalarının en önemli tedarikçi firmalarının bulunduğu il demektir. Bugün dünya, kaynak verimliliğini ve doğal kaynakların milli servete olacağı katkıyı konuşuyor. Maraş bir doğal yeraltı kaynak deposudur. Barit madeni. Elbistan’ın Bıçakçılar, Murata ve Nargele köylerinde demir yatakları, Afşin-Elbistan arasında 100 km2lik bir sahada linyit yatakları ve daha nicesi. Maraş’ta Çıkarılan linyit kömürü rezervi 3,5 miyar tondur. Ülkenin en zengin linyit havzasıdır. Göksun ilçesinde zengin mermer yatakları bulunur. Türkiye’nin en zengin çimento toprağı bu bölgededir. Şimdi bize düşen Maraş’ın verimli yapısını ve kaynaklarını üretim üsleri ile çok da yüksek katma değere ulaştırmaktır.

“KAHRAMANMARAŞ İLK DEFA 100 MİLYON DOLAR SINIRINI AŞTI”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Cihat Sezal, konuşmasında şunları söyledi: “Kahramanmaraş 20’ye yakın sektörde yaklaşık 150 bin istihdam sağlayan birçok sanayi kuruluşunu bünyesinde barındıran bir şehirdir. 1980’li yıllardan itibaren hem Kahramanmaraş’ımızın gelişimi hem ülkemizin gelişimi adına gayret gösteren sanayicilerimizi barındıran bir şehir. Uzun zamandır pandemi ile mücadele ediyoruz. Kahramanmaraş geçen yıla göre bu yıl ihracatını yüzde 60 oranında artırarak 117 milyon dolara çıkarmıştır. İlk defa Kahramanmaraş 100 milyon dolar sınırını aşan bir şehir haline gelmiş. Bu artışla Mart ayında Türkiye’deki ilk 10 şehir arasına girmiştir. MÜSİAD dünyanın birçok yerinde temsilcilikleri bulunan bir STK’dır. Bizim şehrimiz özelinde konuşursak önümüzdeki yıllarda Kahramanmaraş’ın dünya genelinde layık olduğu yere gelebilmesi için MÜSİAD’ın merkezde olduğunu düşünüyorum.

“PARLAYAN BİR YILDIZ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”
Kongrede konuşan çiçeği burnunda Başkan Serdar Salih Çiçekçi, devraldığı sorumluluğun farkında olduğunu ve özverili çalışmalarıyla MÜSİAD için üzerine düşen görevi yapacaklarını söyleyerek, “Bu birlik ve beraberlik ortamı içerisindeki böyle kutsal bir emaneti şahsıma nasip eden rabbime şükrediyorum. Genel kurulumuz vesilesiyle kardeşlik ortamında sizlerle bir arada olmaktan dolayı mutluyum. 1990 yılında Anadolu sermayesini geliştirmeyi hedefleyen ve geleceğin ticaretini inancına uygun imar etmek isteyen bir avuç imanlı ve inançlı ağabeylerimizin gayretleri sonucu bugün itibariyle MÜSİAD 11 bini aşkın üyesiyle 60 binden fazla işletmeyi temsil ederek bir milyon 600 bin kişiden fazla istihdam sağlamakta olan kocaman bir ailedir. Ülkemizin kendi içerisinde bütün bölgesinde etkin ve dünyada saygın bir ülke olması yolunda gayretleri neticesinde yurt içinde 89 irtibat noktasında yurtdışında ise 95 farklı ülkede 225 temsilciğine sahip olarak dünyanın en büyük ve en etkin iş insanları derneği olan MÜSİAD’ımızın içerisinde gerek şehrimizin değerlerini gerek azmimizle parlayan bir yıldız olmayı hedeflediğimizi belirtmek istiyorum.

“DAHA ÇOK ÜRETİP DAHA FAZLA İSTİHDAM DİYORUZ”
Dünya finans piyasalarında ağır çalkantılara rağmen Türkiye ekonomisinin makro göstergelerinin bu olumsuz gelişmelere iyi bir direnç göstermesi, ekonomide son yıllarda bizlere önemli sorumluluklar yüklemektedir. Bu rekabet ortamında bizler faizin kanayan bir yara olduğunu açıkça görmekteyiz. Ekonomimizde faizin etkisini en aza indirecek yâda tamamen ortadan kaldıracak yeni bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zamanda dövizi bir yatırım aracı görme algısından uzaklaşılmalı, alternatif yatırım modelleri hayata geçirilmeli ve üretim hedeflenmelidir. ’Paranın gücünü ülkenin üretim gücü belirler’ cümlesinden yola çıkarak Türkiye durmadan yoluna devam ederken bizler MÜSİAD olarak daha çok üretip daha fazla yatırım daha fazla istihdam diyoruz.

“BAŞARI ÇITASINI DAHA YÜKSEKLERE TAŞIYACAĞIZ”
Her geçen gün üretim ve ihracat kapasitesini artırmakta olan Kahramanmaraş ekonomisi İstanbul Sanayi Odası’nın verilerinde ilk bin 26 şirketi ile 2 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşmıştır. Pandemi şartları ağır olmasına rağmen üretimi durdurmayarak büyüme yönündeki ivmesini sürdüren şehrimiz ekonomisi için gecemizle gündüzümüzle çalışarak hedeflerimizi yüksek tutarak şehrimizin ve ülkemizin başarı çıtasını hep birlikte daha yükseklere taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAMAK İÇİN EMEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Başkanlık görevini Çiçekçi’ye bırakan Sami Kervancıoğlu ise  “2 yıllık görev sürem boyunca şahsıma gösterilen teveccühe her zaman layık olmaya çalıştım. Görev tevdi edildiği andan itibaren adalet ve hakkaniyet ile ayrım gözetmeksizin tüm üyelerimizin sorunlarına çözüm bulmaya çalıştım. Bize layık görülen görevin sorumluluklarının her zaman farkında oldum. Üyelerimizin yanında olduğumuzu göstermek için düzenli olarak üyelerimizi iş yerlerinde ziyaret ederek, istişarelerde bulunduk. İnancımıza uygun sosyo-kültürel etkinlikler gerçekleştirip şehrimizi daha iyi tanıtabilmek için birçok ziyaretler gerçekleştirdik. Kadim medeniyetimize ve tarihimize bağlı kalarak, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmak amacıyla şehrimize ekonomisine katkı sağlamak için gece gündüz demeden şahsım ve yönetim kurulumuz ile emek verdik ve vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Müsiad Yönetim Kurulu listesi şu isimlerden oluştu;

Başkan Serdar Salih Çiçekçi

Aydın Yıkan

Eşref Şekerli

Mustafa Gülçin

Fatih Aygün

Cüneyt Beyit

Harun Çiçekçi

Hanifi Coşkun Ağdur

Sadi Kır

Samet Beşen

Kongre; konuşmaların ardından yapılan ödül takdimleri ve toplu aile fotoğrafının ardından son buldu.
Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz