Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çiftçilerle iftar programında buluştu. Çiftçilerin Türkiye için önemine vurgu yapan ve müjdeler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sene destek miktarını, eski rakamla söylüyorum 16 katrilyon liranın üzerine çıkartıyoruz. Gübre ve yemden alınan KDV'yi tamamen kaldırmanın yanında 'mazotun yarısı sizden yarısı bizden' diyerek çiftçilerimizin üretim maliyetlerini ciddi oranda düşürüyoruz. 2023'te buğday üretimini 22 milyon tona, baklagilleri 1,5 milyon tona, pamuk üretimini ise 3 milyon tona ulaştıracağız, kararlıyız” ifadelerini kullandı.

"İNSANIMIZA ETİ UYGUN FİYATTAN YEDİRMEYE KARARLIYIZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Büyükbaş hayvanda 2023 yılında 19 milyon başa çıkarmayı hedefliyoruz. 2002 yılında 32 milyon baş olan küçükbaş hayvan sayısını 2023 yılında sürü büyütme projemiz ile 100 milyon başa yükseltmeyi planlıyoruz. Süt üretimini ise 2023 yılında 24 tona, kırmızı et üretimini ise 1,7 milyon tona taşıyacağız. Ülkemizde kişi başı süt tüketimi 122 litreden 258 litreye yükseldi. Aynı şekilde kırmızı et tüketimi 6,1 kilodan 15 kiloya çıktı. Halen et fiyatlarının arzu ettiğimiz seviyelerde olmadığını biliyorum. İnsanımıza eti uygun fiyattan yedirmeye kararlıyız. Maliyetlerinizi düşürecek politikalara daha fazla ağırlık vereceğiz.

"MİLLİ VE YERLİ ELEKTRİKLİ TRAKTÖRÜN PROTOTİPİNİ TAMAMLADIK"
Muhalefet bilmeden konuşsa da bu rakamlar dünya fiyatlarının üzerindedir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerimize yaklaşık 200 lira prim, mazot ve gübre desteği yapılacaktır. Bayrama kadar yapılan desteklerin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bayrama kadar 2,4 katrilyon küklü pamuk desteği, 662 trilyon yağlık ayçiçeği desteği ve 385 trilyon çiğ süt desteği ödemelerini yapıyoruz. Türk çiftçisini teknolojik bakımdan daha avantajlı konuma getirecek projeleri de tek tek hayata geçiriyoruz. Hem milli hem yerli elektrikli traktörünün prototipini tamamladık. Yakın dönemde seri üretime geçeceğiz. Tarım Şurası'nı da Eylül ayında topluyoruz. Tüm paydaşların katılacağı şurada hem son 10 yılın kapsamlı değerlendirmesini yapacak hem de gelecek döneme dair yol haritasını çıkaracağız.”

“ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEKLERİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdelerinin ardından gazetemize değerlendirmelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Cumhurbaşkanımız 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla çiftçilerimizle bir araya geldi. Çiftçilerimizin sorunlarını dinleme ve çiftçilerimize bu özel günde biraz daha anlam katarak sorularını dinlemiş oldu. Cumhurbaşkanımızın orada birçok değinmiş olduğu konular vardı. Aslında bu konuların tamamı tarımın içinde yaşanan ve bugünün sorunları değil geçmişten günümüze olan birçok sorun. Bu sorunların ciddi anlamda çözüm bulunmadığı takdirde gecesini gündüzüne katan, üretim yapan, tarlasında, bağında, bahçesinde 7/24 çalışan, kışın soğukta yazın sıcakta çalışan çiftçilerimizin kıymetinin bilinmesi için son derece önemliydi. Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu mesajların içinde pamuk üretimine değindi. 2018 yılında aslında milli tarım projesiyle bunların birçoğu vardı. Bunun yanı sıra desteklerin gözden geçirilmesi, ülkenin ekonomik durumunun da içinde bulunduğumuz sıkıntılı sürecin göz ardı edilmeden çiftçiye mümkün olduğunca desteklerin arttırılması ve yeteri kadar desteğin üretime teşvik edinmesinin ciddi anlamda yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TARIM ASLINDA GIDA GÜVENCESİ DEMEK”
Tarımın gıda güvencesi demek olduğunun altını çizen Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Cumhurbaşkanımız birçok konulara değindi, bunlardan elektrikli traktörden tutalım da mazot konusunda ve girdiler, üretim konusunda birçok yol haritasının çıkartılacağının müjdelerini verdi. Bunlar hayata geçtiği takdirde ümit ediyoruz ki Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bire bir kendisinin dinlediği çözüm odaklı sorunlar çözülecek. Aslında tarım geçmiş yıllarda ciddi anlamda üretim boyutunda ve dolar kurunun artmasıyla ciddi anlamda sıkıntılara girdi. Önümüzdeki yıllarda gıdaya olan ihtiyacımızın artacağı ve bilim ve teknoloji bizim için ne kadar önemliyse tarımında son derece önemli olduğunun tüm taraflar tarafından da Cumhurbaşkanımız, genel başkanımız Şemsi Bayraktar'ında bu programda konuşması ve söz almasıyla birçok sorunun birinci ağızdan birinci yetkililer tarafından dile getirildi. Tarım aslında gıda güvencesi demek. Güvencemizi sağlayan çiftçilerimizin desteklerinin biraz daha arttırılması, ülke nüfusunu doyuran çiftçinin göz ardı edilmemesi ve üretim yapan çiftçilerimizin yeteri geliri elde etmemeleri durumunda tarımın 2019'un sonlarına doğru ve 2020'de göreceğiz ki ciddi anlamda sıkıntılar olacak. Bir an önce Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatların ve sorunların çözülmesi Cumhurbaşkanlığı boyutunda ciddi bir çözüm kavuşacak. Bu müjdeler çiftçimiz adına son derece sevindirici. Ümit ediyoruz ki bunlar bir an önce gerçekleşir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz